Newsroom

Newsroom

Φωτιά Κορινθία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Ενεργές εστίες εντοπίζονται σε Ευρωστίνα. Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και 'Ανω Πιτσά Κορινθίας

φωτια ξυλοκαστρο 1 10

Μάχη με τις διάσπαρτες εστίες δίνουν οι πυροσβέστες στη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή (29/9) στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ στάχτη έγιναν σπίτια και καλλιέργειες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από την πυροσβεστική ότι ενεργές εστίες εντοπίζονται σε Ευρωστίνα. Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και ‘Ανω Πιτσά Κορινθίας. Βάσει των ίδιων πληροφοριών  οι εστίες είναι κυρίως σε δύσβατα σημεία, ενώ οι άνεμοι έχουν κοπάσει.

490 πυροσβέστες  με 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα, καθώς και εθελοντές, ρίχτηκαν την Τρίτη στη μάχη με τις φλόγες, όπως επίσης και 31 εναέρια μέσα.  Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ανακοίνωσε ότι όλα τα σχολεία του δήμου θα είναι κλειστά την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της φωτιάς.

«Αδιανόητη συμφορά»

Τραγική είναι η κατάσταση στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης σύμφωνα με τον απολογισμό που έκανε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος δύο 24ωρα από το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Όπως θυμάται και ο ίδιος η περιοχή είχε καεί και το 2000 αλλά η ζημιά δεν ήταν τόσο μεγάλη σε υποδομές και κυρίως δεν είχαμε απώλειες ανθρώπων.

Ηδη, περνάμε στο τρίτο εικοσιτετράωρο και όπως τόνισε αυτό που δε μπορεί κανείς να ξεπεράσει και να αποκαταστήσει είναι οι ζωές δύο νέων ανθρώπων που άφησαν πίσω τους ορφανά και οικογένειες βυθισμένες στο πένθος. «Οι απώλειες των δύο συμπολιτών μου είναι αυτό που δε μπορούμε να ξεπεράσουμε. Είναι αδιανόητη συμφορά. Όλος ο τόπος, όλη η κοινωνία μας πενθεί», είπε συγκινημένος ο Βλάσης Τσώτος.

«Κάηκε το 1/8 του Δήμου»

Και σήμερα όλη μέρα ήταν στα διάσπαρτα μέτωπα της πυρκαγιάς και κυρίως στα σημεία που απειλούνταν υποδομές. Όσο για την εικόνα που έχει έως τώρα είπε: «Ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έχει έκταση 400.000 στρεμμάτων. Εχουν καεί 50.000 στρέμματα, δηλαδή, το 1/8 του Δήμου μας. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες όχι μόνο στη χλωρίδα και στην πανίδα αλλά και στις υποδομές, στις καλλιέργιες, στον τουρισμό. Καταστράφηκε η οικονομία της περιοχής»

«Θα καίει για μέρες η φωτιά»

«Είναι αδύνατον να έχουμε πλήρη εικόνα εάν δεν σβήσει και η τελευταία εστία και όπως με βεβαιώνουν και οι πυροσβέστες λόγω του ανάγλυφου της περιοχής θα χρειαστούν πολλές μέρες μέχρι να πούμε με ασφάλεια πως έσβησαν όλες οι εστίες και δεν θα έχουμε αναζωπυρώσεις. Με μία πρόχειρη εκτίμηση έχουν υποστεί καταστροφές σπίτια, αντλιοστάσια, δεξαμενές, το δίκτυο ύδρευσης ακόμα και δρόμοι».

Ποια ειναι τα μέτωπα και ποιος ο φόβος

Σχετικά με τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο Δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος είπε: «Υπάρχουν διάσπαρτα μέτωπα στα 2/3 του ορεινού και ημιορεινού όγκου που καίνε μέσα σε δύσβατα σημεία, χαράδρες και σημεία που είναι αδύνατη η προσέγγιση. Τώρα που μιλάμε βράδυ Τρίτης 1/10 υπάρχει ύφεση στη Ζάχολη και στον Πύργο. Εχει πέσει ο αέρας. Το μεγάλο μέτωπο είναι προς Βρυσούλες, Αμφιθέα, Ξανθοχώρι. Ο φόβος μας είναι μη φύγει η φωτιά προς Τρίκαλα, Δεντρό και Πελλήνη. Και απόψε θα είναι δύσκολη νύχτα. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας αλλά και όσων μας ενισχύουν δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουμε τη ζημιά. Ο τόπος μας χρειάζεται βοήθεια και ενίσχυση για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του».

 

 

Εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με γιουχαρίσματα τον Άδωνι Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Ρίου (video)

adonis rio

Εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με γιουχαρίσματα τον Άδωνι Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Ρίου (video)

«θερμή» υποδοχή στον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα…

Σε πανικό ο Κικίλιας για την φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Δεν περιμέναμε τέτοια φωτιά τον Οκτώβριο (video)

kikilias ypoyrgeio

Σε πανικό ο Κικίλιας για την φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Δεν περιμέναμε τέτοια φωτιά τον Οκτώβριο (video)

Εξηγήσεις, αλλά και δικαιολογίες, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την φωτιά…