Newsroom

Newsroom

Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν και συνέλαβαν το πλήρωμα (video)

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τους υπεύθυνος για την φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα στις 21 Ιουνίου.

περσεφονη

Την ώρα που τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού ετοιμάζονται για τις απολογίες τους μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και κατέστρεφε μέρος του πευκοδάσους της Ύδρας, την ίδια στιγμή  σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με το πώς χειρίστηκαν οι Αρχές το περιστατικό με τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» στην Ύδρα και κυρίως για το «πράσινο φως» που άναψαν στους 10 υπηκόους Καζακστάν να ταξιδέψουν στην πατρίδα χωρίς να δώσουν προηγουμένως γραπτές καταθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινήςολιγάρχες από το Καζακστάν επέβαιναν στη θαλαμηγό, από όπου έγινε η χρήση βεγγαλικών, τα οποία ευθύνονται για την φωτιά στο νησί, και μάλιστα δεν έχουν συλληφθεί, ούτε εξεταστεί ως μάρτυρες.

Την ίδια στιγμή καλά πληροφορημένες πηγές, σημειώνουν ότι όταν έφτασαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στη θαλαμηγό, οι υπήκοοι Καζακστάν ήταν ακόμα εκεί. Ωστόσο, «εξετάστηκαν προφορικά» και αποχώρησαν για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρότι ακόμα και να μην έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση (κάτι που ελέγχεται) αποτελούσαν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μαρτυρικές καταθέσεις.

Το επιχείρημα ότι θα έχαναν την πτήση τους φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να αποχωρήσουν. Το ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα και πήραν εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους ή εάν λειτούργησαν αυτοβούλως;

Συνέλαβαν το πλήρωμα και άφησαν τους ολιγάρχες

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά τον κατάπλου του γιοτ στη Βουλιαγμένη το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ στην έρευνα για το συμβάν είχαν εμπλακεί Πυροσβεστική και Λιμενικό, τους επετράπη να αποχωρήσουν. Οι ολιγάρχες μάλιστα, μετέβησαν στο αεροδρόμιο στη συνέχεια και έφυγαν από τη χώρα.

Aυτό που προκαλεί εντύπωση ότι  στη λίστα επιβατών του πολυτελούς σκάφους,  βρίσκονται ισχυροί Καζακστανοί επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, και ότι ανάμεσα  στους επιβαίνοντες ήταν και ο ολιγάρχης, Ντανιέλ Αμπουλγκαζίν, που  κάνει την υπόθεση ακόμα πιο σκοτεινή.

Το Mega σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ ανέφερε ότι  ο Ντανιέλ Αμπουλγκαζίν, πρώην φοιτητής ανώτατης σχολής της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος στη συνέχεια, εξαιτίας οικογενειακών και επιχειρηματικών δεσμών μπόρεσε να ανελιχθεί και να αναλάβει θέσεις σε ημικρατικές επιχειρήσεις της χώρας.  Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, συγγενή του πρώην προέδρου και πάλαι ποτέ μεγαλοστελέχους της Gazprom.

 

Οι αυτόπτες μάρτυρες

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο καταθέσεις που αποκαλύπτει η «Καθημερινή» από αυτόπτες μάρτυρες.

Πρόκειται για μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού που βρισκόταν σε παρακείμενο όρμο του νησιού. Τα άτομα αυτά κατέθεσαν ότι άκουσαν 15 – 20 κρότους από τις εκρήξεις των βεγγαλικών και λίγα λεπτά αργότερα διέκριναν στον λόφο καπνό από τη φωτιά που μόλις είχε ξεσπάσει.

Έσπευσαν με ένα μικρό ταχύπλοο στο σημείο όπου διαπίστωσαν ότι η θαλαμηγός ήταν αγκυροβολημένη περίπου 350 μέτρα από την ακτή, με το μικρό βοηθητικό σκάφος να πηγαινοέρχεται στην ακτή μεταφέροντας άτομα μαζί με τσάντες παραλίες.

Οι μαρτυρίες αυτές δίνουν μια διαφορετική τροπή, καθώς εξετάζεται εάν οι εκμισθωτές του σκάφους ήταν εκείνοι που πυροδότησαν τα βεγγαλικά από την ακτή και όχι από τη θαλαμηγό.

Τέλος, οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν πως είδαν πυροσβεστήρα στην πρύμνη του σκάφους και κηλίδα λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή οι εμπλεκόμενοι είχαν επιχειρήσει να σβήσουν την πυρκαγιά ή να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

pexels kapish mak 586437 1361814

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…

Πέθανε ο δημοσιογράφος και μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

λεωτσακος

Πέθανε ο δημοσιογράφος και μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον βετεράνο της μουσικοκριτικής…

Θεσσαλονίκη: 38χρονος ποδοπάτησε ιδιοκτήτη οίκων ανοχής – Οι οικονομικές διαφορές που οδήγησαν στο φρικτό έγκλημα

oikos anoxhs

Θεσσαλονίκη: 38χρονος ποδοπάτησε ιδιοκτήτη οίκων ανοχής – Οι οικονομικές διαφορές που οδήγησαν στο φρικτό έγκλημα

Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης (13/08) στην «γειτονιά του έρωτα», στην περιοχή των…