Newsroom

Newsroom

Φόβοι για «μέγα-σεισμό» στην Ιαπωνία – Οι εκτιμήσεις Λέκκα για το φαινόμενο (video)

«Εάν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 9 βαθμών θα σημάνει ότι θα έχουμε απώλεια 200 χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή»

σεισμος ιαπωνια

Για τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Ιαπωνία μίλησε στην ΕΡΤ  ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας σχολιάζοντας την επισήμανση της δημοσιογράφου ότι υπήρξε ένας μεγάλος σεισμός 7 Ρίχτερ την Πέμπτη κι ακολούθως οι αρχές εξέδωσαν μια ανακοίνωση ότι μπορεί να επίκειται και μέγα – σεισμός εντός των επόμενων 24ώρων με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να ματαιώνει ταξίδι του στο εξωτερικό, τόνισε ότι « η Ιαπωνία είναι μια σεισμογενής χώρα.
Έχει βιώσει μέγα – σεισμούς. Ας μην ξεχνάμε τον σεισμό του 2011 μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το μεγάλο τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

»Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα σεισμό που εκδηλώθηκε πριν δύο 24ωρα της τάξεως των 7,1 βαθμών και αμέσως μετά σήμανε συναγερμός για επικείμενο μέγα – σεισμό. Πού στηρίχθηκαν για να εκφράσουν μια τέτοια αντίληψη; Πρώτον, ουσιαστικά στηριζόμαστε στο μέγεθος και στα χαρακτηριστικά των σεισμών που ακολουθούν το μεγάλο σεισμό των 7,1 Ρίχτερ.

»Υπάρχουν μερικοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν ουσιαστικά μετά από πολλαπλή επεξεργασία εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Αυτοί οι δείκτες μάλλον έδειχναν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Ο κύριος σεισμός είναι ένας άλλος σεισμός, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως όμως δεν είναι αυτό.

»Κυρίως είναι ότι το 2011, στις 9 Μαρτίου, εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 7,1 βαθμών ανοικτά του Σεντάι και στη συνέχεια, μετά δύο εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκε ο μέγα- σεισμός των 9 βαθμών που είχε τα γνωστά αποτελέσματα».

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι «υπάρχει προηγούμενη εμπειρία πριν 13 χρόνια και γενικότερα οι μεγά – σεισμοί ουσιαστικά προαναγγέλλονται στην Ιαπωνία από σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Όχι όλοι, αλλά ένας μεγάλος αριθμός. Έτσι λοιπόν, με βάση αυτό το δεδομένο, τέθηκαν βέβαια σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και η Πολιτική Προστασία.

»Εάν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 9 βαθμών σε αυτό το βάθος που έγινε και ο σεισμός των 7,1, δηλαδή σε ένα βάθος της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία έχουν αναπτύξει και τα οποία είναι σε πολύ προηγμένο επίπεδο, ενδεχομένως θα σημάνει ότι θα έχουμε απώλεια 200 χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή[…]».

 

ΣΥΡΙΖΑ για Γεωργιάδη: Υπόκειται σε Σύνταγμα και νόμους και όχι στην προϊσταμένη αρχή που τον παρακολουθούσε

αδωνης1

ΣΥΡΙΖΑ για Γεωργιάδη: Υπόκειται σε Σύνταγμα και νόμους και όχι στην προϊσταμένη αρχή που τον παρακολουθούσε

Απάντηση στην ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη όπου μεταξύ άλλων δήλωνε ότι «ούτε που ίδρωσε το…

Ο Κασσελάκης τρολάρει τον Μητσοτάκη – Ποιο βιβλίο του προτείνει να διαβάσει

kasselakis

Ο Κασσελάκης τρολάρει τον Μητσοτάκη – Ποιο βιβλίο του προτείνει να διαβάσει

Με αφορμή τη χτεσινή γνωστοποίηση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης, προτείνει κι…

Le Monde: Κατηγορίες πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να θάψει το σκάνδαλο των υποκλοπών

thumbs b c 45fff42dfc17c20b77d066d5e861828f

Le Monde: Κατηγορίες πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να θάψει το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το δημοσίευμα της Le Monde επικρίνει την απόφαση του Αρείου Πάγου να απαλλάξει την ελληνική…