Γαλλικές εκλογές: Με το βλέμμα στο Β’ γύρο για Μελανσόν και Λεπέν

«Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο Μελανσόν, αντιδρώντας στην πρώτη θέση που φαίνεται να κερδίζει η Μαρίν Λεπέν.

Screenshot 2024 06 30 233913

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε, με την μεγάλη ήττα του Εμανούελ Μακρόν και την νίκη της Λεπέν.

Στη δεύτερη θέση ακολούθησε η ενωμένη Αριστερά με τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν να δηλώνεις ότι η ημέρα αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους.

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν.

«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Στον αντίποδα ο ο πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά κατά τη διάρκεια ομιλίας του το απόγευμα της Κυριακής δήλωσε πως «αγαπητοί μου συμπατριώτες, αυτή την Κυριακή 30 Ιουνίου, στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι Γάλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δημοσκοπήσεων. Ανταποκρίθηκαν στις ευθύνες τους. Εξέδωσαν μια τελική ετυμηγορία».

«Στηρίζοντας τους υποψηφίους του RN και των συμμάχων του, οι Γάλλοι γέννησαν μια άνευ προηγουμένου ελπίδα στη χώρα. Τους καλώ να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια. Το προεδρικό στρατόπεδο, ακόμη σε μεγάλο βαθμό αποκηρυγμένο, δεν μπορεί να κερδίσει. Η επιλογή είναι ξεκάθαρη και υπάρχουν δύο μονοπάτια στη Γαλλία. Η συμμαχία των χειρότερων, που θα οδηγήσει στην καταστροφή, στην άλλη εθνική ενότητα, που θα αποκαταστήσει την ασφάλεια και θα υπερασπιστεί το έργο των Γάλλων», είπε.

Ο 2ος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», εκτίμησε επίσης.

Ο κ. Μελανσόν κι οι φίλοι του θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του Γαλλικού Κράτους.

«Θα είμαι ο πρωθυπουργός της συγκατοίκησης, που θα σέβεται το Σύνταγμα και το αξίωμα του Γάλλου προέδρου».

Οι πανηγυρισμοί Λεπέν

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός RN , που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, τόνισε η Λεπέν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια.

Η σύμπλευση των Ρεπουμπλικάνων

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί.

Συγκλονιστικός Ιωαννίδης για Κύπρο και Παλαιστίνη: «Την Χούντα την έριξε η θυσία της Κύπρου – Τίποτα δεν καταφέραμε» (Video)

alkinoos2.2e16d0ba.fill 1375x729 .2e16d0ba.fi .width 1920

Συγκλονιστικός Ιωαννίδης για Κύπρο και Παλαιστίνη: «Την Χούντα την έριξε η θυσία της Κύπρου – Τίποτα δεν καταφέραμε» (Video)

Τραγουδώντας για περισσότερες από 2,5 ώρες, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επέλεξε να πάρει θέση καταγγέλλοντας τους…

Τι άλλο να ζητήσει κανείς… πλέον θα μπορούμε να ακούμε τον Γιάννη Πρετεντέρη να διαβάζει τα άρθρα του στο Βήμα

Πρετεντέρης 1536x635 1

Τι άλλο να ζητήσει κανείς… πλέον θα μπορούμε να ακούμε τον Γιάννη Πρετεντέρη να διαβάζει τα άρθρα του στο Βήμα

Το AI μας δίνει τη δυνατότητα να ακούμε τον Γιάννη Πρετεντέρη να διαβάζει τα άρθρα…