Γιάννος Παπαντωνίου: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του φίλου του ζευγαριού Ανδρέα Μπάρδη, ζήτησε ο εισαγγελέας Έδρας του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Παπαντωνίου 3

Να κηρυχθεί ένοχος ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» από την εταιρεία «THALES NEDERLAND B.V.», προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών του πολεμικού μας Ναυτικού το 2003, πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο ίδιος εισηγήθηκε και την ενοχή του στενού φίλου, Ανδρέα Μπάρδη για την ίδια πράξη.

Κατά τον εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αλέξανδρο Σπηλιώτη, από τη διαδικασία προέκυψε πως η δωροδοκία του πρώην υπουργού τελέστηκε.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «τεράστια ζημιά του Δημοσίου από μια διαδικασία που θα μπορούσε να είχε γίνει τζάμπα, από τα κονδύλια του πολεμικού ναυτικού». Ωστόσο, αφού πραγματοποιήθηκε η δωροδοκία, τα χρήματα έπρεπε, κάπως, να νομιμοποιηθούν. «Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά, μετρητά, από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Έπρεπε αυτά λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε, λοιπόν, μια επένδυση σε ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι, σε πρώτο επίπεδο, ο Παπαντωνίου παρέδωσε διαδοχικά και τμηματικά 2,5 εκ στον Μπάρδη, ο οποίος τα μετάφερε μέσω τραπέζης σε ελληνικές και ελβετικές τράπεζες. Έπειτα, έγινε η επένδυση στο ομόλογο, που έχει τον ρόλο ξεπλύματος. Από που έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο» είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι η ιστορία βγήκε στην επιφάνεια λόγω των ενεργειών της ελβετικής τράπεζας.

«Είδαν αδικαιολόγητες κινήσεις και διατραπεζικές μεταφορές και θέλησαν να δουν τι κρύβεται από πίσω. Το ελβετικό τραπεζικό σύστημα είναι η καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα παγκοσμίως. Όταν ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις ο Μπάρδης, η τράπεζα ήρθε και είπε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν η Σταυρούλα Κουράκου. Προέκυψε ότι ένα ποσό 600.000 ευρώ ήταν πράγματι του κ. Μπάρδη και του τα έδωσε, ως πραγματικός δικαιούχος» υπογράμμισε.

Ο εισαγγελέας είπε, επίσης, πως ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού ότι συγκέντρωσε μετρητά 2,5 εκ ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων δεν στέκει.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 και 12 Σεπτεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Τράγος στρογγυλοκάθισε σε αυτοκίνητο τουριστών και έγινε viral – «Καταλαβαίνεις ότι είσαι διακοπές στην Ελλάδα…» (video)

Κύκλωμα εκβιαστών: Άνθρωπος του Μπακογιάννη προπηλάκιζε κατοίκους

Σαντορίνη: Το εξοργιστικό ποσό που χρέωσε μαγαζί ένα κομμάτι μουσακά – Η καταγγελία τουρίστριας

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…