Χρυσή επένδυση στη Χαλκιδική

[…]

katar

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “η επένδυση κεφαλαίων στη χώρα μας σημαίνει επένδυση στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη που δείχνετε στην ανάκαμψη της Ελλάδας αποτελεί και σηματοδότηση αυτής της εμπιστοσύνης προς τη διεθνή κοινότητα”
“Η επένδυση κεφαλαίων στη χώρα μας σημαίνει επένδυση στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη που δείχνετε στην ανάκαμψη της Ελλάδας αποτελεί και σηματοδότηση αυτής της εμπιστοσύνης προς τη διεθνή κοινότητα”.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προχθές Σάββατο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, με αφορμή τη συμφωνία του Κατάρ με την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”.
Η επενδυτική συμφωνία υπογράφηκε το Σάββατο από τον πρόεδρο του Επενδυτικού Κεφαλαίου του Κατάρ, Αχμάντ Αλ Σαγιέντ, και τον πρόεδρο της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ Δημήτρη Κούτρα.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την επένδυση του Κατάρ “από μια χώρα που φημίζεται για τη σοβαρότητα, αλλά και για την ιδιαίτερη επιμέλειά της σχετικά με το πού τοποθετεί τα κεφάλαιά της”.
“Αισθανόμαστε μεγάλη εμπιστοσύνη που συνεργαζόμαστε με τους Ελληνες” δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που περιέθαλψε Καταριανούς τραυματίες της Λιβύης.
Η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται έναν χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, πέρυσι στη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα ο εμίρης επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό, για τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τον τομέα της Ενέργειας και ειδικά των ΑΠΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια, υπογραμμίζοντας πως έγινε κακή διαχείριση του πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. “Αυτό είναι κάτι που πλέον αλλάζει με πολύ γοργούς ρυθμούς” είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα έχει τα πλεονεκτήματα να καταστεί “ελκυστικός επενδυτικός προορισμός”.
Αναφέρθηκε ακόμα στην επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για μεγάλα επενδυτικά έργα, στο fast track, αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Qatar Investment Authority και των τραπεζών Alpha και Eurobank.
Η συνεργασία της Qatar Holding με την Ακτωρ ΑΤΕ
Επένδυση 1,1 δισ. ευρώ και δημιουργία 1.800 θέσεων εργασίας
Η Qatar Holding προχώρησε σε στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτική τοποθέτηση στη European Goldfields, η οποία διαχειρίζεται τα μεταλλεία της “Ελληνικός Χρυσός” (εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής). Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 1.800 θέσεις εργασίας.
Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ (μέτοχος της “Ελληνικός Χρυσός”), η εταιρεία Aktor Construction International (100% θυγατρική της Ακτωρ ΑΤΕ) προέβη σε συμφωνία πώλησης 13 εκ. μετοχών της εταιρείας European Goldfields στην Qatar Holding, δηλαδή ποσοστού 7,07% του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικής αξίας 130 εκ. δολαρίων Καναδά.
Το ποσοστό συμμετοχής της Aktor Construction International LTD στη European Goldfields, μετά τη συναλλαγή, διαμορφώνεται σε 12,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Qatar Holding διατηρεί δικαίωμα προαίρεσης για απόκτηση επιπλέον 9.373.390 μετοχών με 13 δολάρια Καναδά ανά μετοχή.
“Η ανωτέρω συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση του έργου της ”Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική, όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου ποσού 600 εκ. δολαρίων και αντίστοιχα με 150 εκ. δολάρια από τους υφιστάμενους μετόχους” επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οι επόμενες φάσεις θα χρηματοδοτηθούν από την “Ελληνικός Χρυσός”.
“Αυτή η επιχειρηματική κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός έργου, το οποίο θα είναι σταθμός στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της Ακτωρ ΑΤΕ και της Qatar Holding” καταλήγει η ανακοίνωση.
Εφη Καραγεώργου
http://www.ethnos.gr

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior – Έρευνα των ιταλικών αρχών για εκμετάλλευση εργαζομένων

Οι ιταλικές αρχές ανταγωνισμού έχουν ξεκινήσει έρευνα στους οίκους μόδας Armani και Dior για αθέμιτες…