Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

παλαιστινη

Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν και πάλι στη Μέση Ανατολή με τους Ισραηλινούς να απαντούν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Γάζα μετά τον αιφνιδιασμό από τη Χαμάς, ενώ στο κάδρο μπήκε και η Χεζμπολάχ η οποία έπληξε στόχους στα αγροκτήματα Σεμπάα από το βορρά με πολλούς να φοβούνται ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμά σε δύο μέτωπα.

Υπάρχει ένα ακόμη πιο εφιαλτικό σενάριο η άμεση εμπλοκή του Ιράν που θα δρομολογούσε απρόβλεπτες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου αλλά και την εμπλοκή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση της σύρραξης. Δεκάδες ισραηλινά τανκ φέρονται να κατευθύνονται προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εκκένωσης των γειτονικών περιοχών.

Από το πρωί η Γάζα δέχεται σφοδρά αεροπορικά πλήγματα με τις ισραηλινές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι χτύπησαν το σπίτι του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Χαμάς.

Νωρίτερα ισραηλινά μέσα μετέδιδαν ότι έχουν κληθεί περίπου 100.000 έφεδροι προκειμένου να κατευθυνθούν στα νότια της χώρας.
YouTube video player
Αναλύσεις για το φιάσκο Νετανιάχου

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές εντός της χώρας που βάπτισαν ήδη τη χθεσινή επίθεση ως την 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία από την ίδρυση του κράτους.

Αυτό αναφέρει η Jerusalem Post, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στρατιωτική επιχείρηση το μέγεθος της οποίας δεν έχουν ξαναδεί οι Ισραηλινοί, την ώρα που οι εικόνες με νεκρούς στους δρόμους και ομήρους έχουν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

Η ισραηλινή εφημερίδα, μάλιστα, υπογραμμίζει τον κίνδυνο να εμπλακεί έντονα στον πόλεμο και η Χεζμπολά στα βόρεια του Ισραήλ, κάτι που θα σημαίνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με ολοκληρωτικό πόλεμο.

H Haartz σε δική της ανάλυση κάνει λόγο για επικό φιάσκο του Μπένιαμιν Νετανιάχου και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι οι Ισραηλινοί είναι αντιμέτωποι με μια κρίση ανάλογη του Γιομ Κιπούρ και μάλιστα στη συμπλήρωση 50 ετών από εκείνη την τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς.

«Το κράτος του Ισραήλ και οι ένοπλες δυνάμεις απέτυχαν να προστατεύσουν τους Ισραηλινούς. Είναι τόσο απλό. Η ταχύτητα με την οποία έτρεξαν οι ηγέτες της χώρας να ρίξουν τις ευθύνες στις ένοπλες δυνάμεις είναι εντυπωσιακή ακόμη και για τα χαμηλά στάνταρ στην ανάληψη ευθύνης που έχει η πολιτική ηγεσία. Αυτό είναι το φιάσκο του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πρέπει να λογοδοτήσει μόλις τελειώσει ο πόλεμος» γράφει η Haaretz.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημοσιογράφου της Haaretz, Γκίντεον Λεβί, ο οποίος σημειώνει στο Al Jazeera ότι οι Ισραηλινοί νιώθουν ταπεινωμένοι από την εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση της Χαμάς.

«Κατ΄αρχάς υπάρχει η παραδοσιακή πεποίθηση ότι έχουμε τον πιο δυνατό στρατό και την πιο ανεπτυγμένη τεχνολογία. Δευτερευόντως η κυβέρνηση είχε μεταφέρει πολλά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη και εγκατέλειψε τα νότια σύνορα. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό άγνοιας και αλλαγής προτεραιοτήτων που έφεραν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση» δηλώνει και προσθέτει «οι Ισραηλινοί θα χρειαστούν χρόνια να ξεπεράσουν το σοκ και το τραύμα, όμως αυτό θα πρέπει να φέρει και αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τους Παλαιστίνιους στις κατειλημμένες περιοχές και την Γάζα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι και πως μπορούν να έχουν και στρατιωτικές δυνατότητες».

Σε 313 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, 7 νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 313 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, και σχεδόν 2.000 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα από χθες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων ένα παιδί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

Το Ισραήλ απομακρύνει κατοίκους από οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εκκενώνει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ. Ο στρατός κήρυξε απαγορευμένη ζώνη την περιοχή γύρω από την παράκτια λωρίδα. Υπάρχουν ακόμα οκτώ σημεία στο νότιο Ισραήλ όπου ο στρατός κάνει έρευνες για πιθανούς επιτιθέμενους, δήλωσε ο Χεχτ. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία, τα οποία τώρα ελέγχονται.

Περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αναφορές, στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς χθες. Περίπου 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς έως τώρα.

«Θα στείλουμε μια πολύ σκληρή απάντηση στη Χαμάς μετά από αυτήν την απάνθρωπη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού. «Είναι ένα τρομερό πρωινό».

Ο Χεχτ δήλωσε ότι θα δοθούν οδηγίες στον πληθυσμό της Γάζας πριν από τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς για να «αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες». Ωστόσο δεν θα υπάρξει εκκένωση, δήλωσε. «Θα τους πούμε να πάνε βόρεια, να πάνε νότια, να πάνε ανατολικά». Αναφορικά με πιθανή χερσαία επίθεση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τα συνοριακά περάσματα στη Γάζα καταστράφηκαν από τη Χαμάς, δήλωσε. «Δεν βιαζόμαστε να τα ξανοίξουμε».

 

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

Φρίκη στις ΗΠΑ: Μητέρα σκότωσε τον 6χρονο γιο της – Τον κάρφωσε στον τοίχο και τον πυροβολούσε

«Έχουμε περάσει πάνω από 100 ώρες βλέποντας ανατριχιαστικά βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μηνύματα στο κινητό…

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

Σοκάρει ο Κοντογιαννίδης: «Το σπίτι είναι παράταιρο, είναι νεκροταφείο, ντροπή» (video)

«Να πούμε ότι είμαστε χαρούμενοι επειδή σώσαμε το σπίτι;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Κοντογιαννίδης

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ήθελε προσπάθεια για να μην πάρουμε μετάλλιο, τόσο πολύ αδικηθήκαμε» (video)

«Δεν είναι ότι μόνο η Ελλάδα αδικήθηκε, αδικήθηκαν κι άλλες χώρες», τόνισε η Ευ. Πλατανιώτη