«Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ»: Θρίαμβος για τους Εργατικούς στη Βρετανία

Καταστροφική ήττα για τους Συντηρητικούς, που χάνουν την εξουσία μετά από 14 χρόνια - Εξελέγη βουλευτής με την... όγδοη ο Φάρατζ

AP24187159479454

To αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία κερδίζει 326 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το ITV, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο που διαθέτει 650 έδρες. Νωρίτερα, το exit poll του BBC έκανε εκτίμηση για 410 έδρες για το Εργατικό Κόμμα, 131 για το Συντηρητικό κόμμα, 61 έδρες για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 13 έδρες για το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, 10 έδρες για το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP) και 2 έδρες για τους Πράσινους.

Πρόκειται για μία ιστορική εκλογική διαδικασία, που σηματοδοτεί την επιστροφή των κεντροαριστερών Εργατικών στη Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι υφίστανται καταστροφική ήττα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μιλώντας μετά τη νίκη για την έδρα του στο κοινοβούλιο.

“Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή”, δήλωσε ο Στάρμερ, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Εξελέγη βουλευτής με την… όγδοη ο Φάρατζ

Στα αξιοσημείωτα των βρετανικών εκλογών σίγουρα συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη για υλικό και σε κινητά τηλέφωνα από την επίθεση Αυγενάκη

Δημοσκόπηση: Δεν πείθει πλέον η ΝΔ, σταθερά κάτω από το 30% – Ο μεγάλος «νικητής» των ευρωεκλογών

Μπέζος: Η δήλωση για Αυγενάκη που ενόχλησε – «Μπορεί να συμβεί στον καθέναν» (video)

Εριέττα Κούρκουλου για Αυγενάκη: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; – Υπάρχει τεράστια βρώμα στην εξουσία και το χρήμα»

Κασσελάκης: Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας για να μπορούμε να λέμε ότι θα φτιάξουμε τη χώρα (video)

CropImage 3

Κασσελάκης: Πρέπει να φτιάξουμε το σπίτι μας για να μπορούμε να λέμε ότι θα φτιάξουμε τη χώρα (video)

Αν το σύστημα ήταν αντίστοιχο στην Ελλάδα, θα ήταν «δύσκολο» για τον κ. Μητσοτάκη να…

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ασθενοφόρο παρασύρει δύο γυναίκες που ψώνιζαν στην Σκιάθο

5860198

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ασθενοφόρο παρασύρει δύο γυναίκες που ψώνιζαν στην Σκιάθο

Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής (05/07) και προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό των δύο…