Η Δώρα Τσαμπάζη γράφει για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Η ζωή είναι ένας μακελάρης»

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, η σύντροφός του θυμάται με συγκίνηση τον άνθρωπο, τον αθλητή, τον σύζυγο, τον πατέρα.

5702555 1

Ο χρονός κυλά και κυλά γρήγορα. Κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, γιατρεύει πληγές και αφήνει τις όμορφες αναμνήσεις. Όμως κάποιοι άνθρωποι θα φωτίζουν για πάντα το δρόμο μας όσος χρόνος κι αν περάσει. Και ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρός μου και όλων μας.

Σύντομη αλλά τόσο σπουδαία η ζωή του. Η αθλητική του πορεία από τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν ένα μάθημα προς όλους, να μην τα παρατούν.

Το σπάσιμο του ποδιού του στο Σίδνει το 2000 και οι διαβεβαιώσεις των γιατρών του, ότι «Κοίτα αγόρι μου, δεν θα ξαναπαίξεις Τάε Κβο Ντο» ήταν η σπουδαία αρχή μιας τεράστιας πορείας και καριέρας.

Το υποτιθέμενο και άδοξο τέλος της, που βιάστηκαν να προβλέψουν οι γιατροί, ή υπολόγισαν χωρίς τον «ξενοδόχο» Αλέξανδρο Νικολαΐδη, δεν συνέβη ποτέ.

IWsleROY 1

Δίπλα του βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αθλητίατρος Σίμος Γαλιτσάνος, τον πήρε από το χέρι και του είπε, «Εμπιστεύσου με, θα ξαναπαίξεις.». Μέσα σε έναν χρόνο ο Αλέξανδρος ήταν ξανά όρθιος. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Το 2004, το back to back 2008, ο Αλέξανδρος γράφει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού Τάε Κβο Ντο, ως ο αθλητής με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια στο άθλημα και τις περισσότερες συμμετοχές Έλληνα αθλήτη Τάε Κβο Ντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες με κορυφαία στιγμή στην καριέρα του, την είσοδο του ως σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Οι επιτυχίες και οι μάχες του δεν σταματούν μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα Παγκόσμια, στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο Αλέξανδρος σάρωνε τα μετάλλια και κέρδιζε την εκτίμηση κορυφαίων χρυσών συναθλητών του παγκόσμιας κλάσης όπως του Πασκάλ Ζεντίλ, του Στίβεν Λόπεζ.

Ο Αλέξανδρος όμως σε όλα τα τουρνουά, κέρδιζε κάτι παραπάνω από μετάλλια και διακρίσεις. Κέρδιζε την αγάπη των συναθλητών του. Η απλότητα και η ταπεινότητα του κατά τη διάρκεια των αγώνων, η χαμογελαστή του φιγούρα και η αγνότητα του χαρακτήρα του, τον έκανε έναν από τους πιο αγαπητούς αθλητές.

Αν ζητούσαν από εμένα να διαλέξω την κορυφαία στιγμή του ως αθλητής, θα σας έλεγα το 2004 μες το Φάληρο.

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την ήττα του, για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε να συμβεί, αλλά ούτε και με αυτόν τον τρόπο, λέει όσα κανείς θέλει να ξέρει για τον τεράστιο αθλητή Αλέξανδρο Νικολαΐδη.

Το ήθελε πολύ αυτό το χρυσό ο Αλέξανδρος. Το ήθελε από το 2000, το ήθελε γιατί ήταν εντός της Ελλάδας, το ήθελε γιατί άξιζε να το πάρει.

Όμως έχασε στον τελικό και πήρε το αργυρό. Έχασε γιατί είναι μέσα στο παιχνίδι και αυτό. Το στάδιο γιουχάιζε τον Κορεάτη Μουν και ο Αλέξανδρος σήκωσε το χέρι του δείχνοντας στο στάδιο ποιος είναι ο νικητής. Τα γιουχαρίσματα έγιναν αυτομάτως χειροκροτήματα και συγκίνηση. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να διδάσκεται σε κάθε άθλημα, σε κάθε αθλητή που ξεκινά τώρα, ως το πρώτο και σημαντικότερο μάθημα για έναν αθλητή. Αν δεν μπορέσει να κατανοήσει την αξία αυτής της στιγμής, ας μην ξεκινήσει ποτέ αθλητισμό.

«Η ζωή είναι ένας μακελάρης,» μου είχε πει ένας φίλος του λίγες μέρες μετά την απώλειά του, «δεν έχει λογική, χτυπά τυφλά και δεν έχει κανένα νόημα να αναρωτιέσαι το γιατί

Εκείνες οι δυσκολίες του πρωταθλητισμού για τον Αλέξανδρο, έμοιαζαν τελικά παιχνιδάκι στην τελική μάχη που έμελλε η μοίρα να του φέρει. Την πραγματική μάχη ζωής.

Ακόμα και σήμερα θα σας πω σίγουρη όσο ποτέ, ότι ο Αλέξανδρος δεν έχασε καμία μάχη. Μέχρι και το τελευταίο βράδυ που έφευγε, που του έμεναν λίγες ώρες και ανάσες ζωής, ήταν ο δυνατός εκείνος άνθρωπος του 2000 που ήθελε να διαψεύσει τις προβλέψεις των γιατρών.

Το ένιωσα, το είδα με τα μάτια μου να συμβαίνει και αυτό είναι και το μεγαλύτερο δώρο που μου έκανε ποτέ, μετά τα παιδιά μας. Η επιμονή του, η θέλησή του να μην τα παρατήσει.

Πολλοί με ρωτάνε από τότε και για τη δική μου δύναμη, πώς μπόρεσα να σταθώ όρθια, να μην τα παρατήσω.

Γιατί είδα τι θα πει πραγματική θέληση, είδα τι θα πει μάχη μέχρι το τέλος. Και γιατί το δώρο που μου άφησε ήταν ακριβώς αυτό. Μια τεράστια ευχή να πάρω έστω λίγο από αυτή τη δύναμή του, λίγο από την τεράστια θέλησή του.

Την πήρα εκείνο το ξημέρωμα της μαύρης Παρασκευής 14 Οκτωβρίου στις 7π.μ. Όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο και κατάλαβα ότι ο κόσμος δεν θα είναι πια ίδιος χωρίς εκείνον, όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Και αυτό το δώρο δεν θα το αφήσω ποτέ από τα χέρια μου.

Σημείωση: Τα μετάλλια του Αλέξανδρου αφού δημοπρατήθηκαν επιστράφηκαν στην οικογένειά του και εκτίθενται πλέον στα Ολυμπιακά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπένι Στάινμετζ: Συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος

Καιρός: Έρχεται κύμα ψύχους στο τέλος του μήνα – Μηδέν βαθμούς Κελσίου θα δείξει ο υδράργυρος

Ερντογάν: Ο λόγος για το δημόσιο «ευχαριστώ» στον Γιάνη Βαρουφάκη

Γυαλιά καρφιά τα έκανε ο «γαλάζιος» δήμαρχος Νάουσας: «Θα σας γ@μ&#$ όλους, θα σας θάψω όλους» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Σοκάρει η αποκάλυψη του πατέρα της 13χρονης που βιάστηκε στη Μυτιλήνη: «Προσπάθησε να αυτοκτονήσει» (video)

Σοκάρει η αποκάλυψη του πατέρα της 13χρονης που βιάστηκε στη Μυτιλήνη: «Προσπάθησε να αυτοκτονήσει» (video)

Παραλίγο να έχει τραγική κατάληξη η υπόθεση βιασμού ενός 13χρονου κοριτσιού στη Μυτιλήνη, καθώς το…

Σεπόλια: Καταγγελία-σοκ για ρατσιστικά πογκρόμ κατά ανήλικων μεταναστών σε δομή – «Να έρθει κλούβα, να σας πετάξει στη θάλασσα»

Σεπόλια: Καταγγελία-σοκ για ρατσιστικά πογκρόμ κατά ανήλικων μεταναστών σε δομή – «Να έρθει κλούβα, να σας πετάξει στη θάλασσα»

«3-4 γεροδεμένα άτομα μπήκαν στην πολυκατοικία, σπάζοντας την πόρτα. Τους ακολούθησαν πολλοί. Από την πολυκατοικία ακούγονταν ουρλιαχτά παιδιών».

Κάνακης: Το ξέσπασμα για Λιάγκα, Μπάλντοκ και κυρίως για τα ΜΜΕ – «Δεν χρειάζεται όλη αυτή η σαπίλα για την τηλεθέαση»

Κάνακης: Το ξέσπασμα για Λιάγκα, Μπάλντοκ και κυρίως για τα ΜΜΕ – «Δεν χρειάζεται όλη αυτή η σαπίλα για την τηλεθέαση»

«Γιατί δεν μάθαμε τι ρούχα φορούσε το άψυχο σώμα του παλικαριού», ρωτά σκωπτικά ο Αντώνης…

Καστοριά: Επίσημος προσκεκλημένος του ΓΕΣ εμφανίστηκε σε εκδήλωση με επωμίδα της χουντικής ΕΣΑ

Καστοριά: Επίσημος προσκεκλημένος του ΓΕΣ εμφανίστηκε σε εκδήλωση με επωμίδα της χουντικής ΕΣΑ

Άνδρας που φαίνεται ότι ο στρατός τον τιμάει ιδιαίτερα αποφάσισε να φορέσει επωμίδα της ΕΣΑ

Ένοχος για την εισαγγελέα ως ηθικός αυτουργός ο πατήρ Αντώνιος σε πέντε ξυλοδαρμούς ανηλίκων

Ένοχος για την εισαγγελέα ως ηθικός αυτουργός ο πατήρ Αντώνιος σε πέντε ξυλοδαρμούς ανηλίκων

Η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος ο ιδρυτής και επικεφαλής της οργάνωσης, με αναφορές στον…

Τέμπη: O Βαγγέλης Βλάχος έστειλε σε δωροκάρτα το εισιτήριο του «δολοφονημένου» αδερφού του στον Καραμανλή

Τέμπη: O Βαγγέλης Βλάχος έστειλε σε δωροκάρτα το εισιτήριο του «δολοφονημένου» αδερφού του στον Καραμανλή

«Αποφάσισα να δώσω πίσω στην εταιρεία τα χρήματα του εισιτηρίου μιας και η IC62 καθυστέρησε…