Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων, την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών καλά κρατεί.

predator sms.png 2

Την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει αναστατώσει εδώ και πολλούς μήνες την πολιτική σκηνή της χώρας και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπαίνει ξανά στο κάδρο, καθώς σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα– σχεδιάζει την απόκτηση νέου συστήματος παρακολουθήσεων, ενεργοποιώντας τον δικό της νόμο του 2022 για τη διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών spyware.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, η Ελληνική Αστυνομία ετοιμάζει Προεδρικό Διάταγμα με θέμα τον καθορισμό προϋποθέσεων σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια λογισμικών ή συσκευών παρακολούθησης (τύπου Pegasus, Predator κλπ) από την ΕΥΠ, την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (όπως είναι η επίσημη ονομασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας), τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πως το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα φέρεται να επιμελήθηκε το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από εισηγήσεις και προτάσεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων, για τις προϋποθέσεις υλοποίησης της προμήθειας και της χρήσης ενός λογισμικού που προορίζεται για να αντικαταστήσει το σύστημα επισυνδέσεων που χρησιμοποιείται σήμερα από την ΕΥΠ. Πλέον το Pegasus και το Predator  ενδέχεται να αντικατασταυούν από ένα πιο σύχρονο «αόρατο» σύστημα  παρακολούθησης.  Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για λογισμικά που δεν απαιτούν την αποστολή sms ή ηλεκτρονικού μηνύματος για την παγίδευση του υπό παρακολούθηση τηλεφώνου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται καμιά σχετική ανακοίνωση ή επιβεβαίωση του δημοσιεύματος από το Μαξίμου, καθώς αφενός η προμήθεια και η χρήση τέτοιων συστημάτων δεν δημοσιοποιείται και αφετέρου η αγορά τους πραγματοποιείται με απόρρητα κονδύλια.

Ειδήσεις σήμερα:

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Μύκονος: Τουρίστες μοίρασαν λεφτά σε παιδιά Ρομά – Έδωσαν ακόμα και χαρτονομίσματα των 100 ευρώ (video)

Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα (video -σκληρές εικόνες)

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου