Newsroom

Newsroom

Η λειψυδρία απειλεί και την Αττική

Το νερό νεράκι θα πουν και οι Αθηναίοι

μορνος
Σοβαρά είναι πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας, από τη συνεχιζόμενη ανομβρία με την «εφιάλτη» της λειψυδρίας να απλώνεται απειλητικά και στην Αττική, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων με την ξηρασία αποτελούν πρόβλημα και για τα αποθέματα του Μόρνου.

Οι ειδικοί έχουν ήδη κρούσει καμπανάκι κινδύνου για τα τρομακτικά επακόλουθα. Εδνεικτικό είναι ότι προ ημερών ο Καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση αλλά και το μέλλον αν ο επόμενος χειμώνας είναι άνυδρος.

Όπως εξήγησε τον περασμένο χειμώνα λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών είχαμε έντονη λειψυδρία, απουσία βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, με το πρόβλημα να είαι επιτακτικό από τους πρώτους μήνες, θέτοντας πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και αυτές είναι τα νησιά για πολλούς και διάφορους λόγους, η Πελοπόννησος, η ηπειρωτική χώρα, η Στερεά, ορισμένες περιοχές της Μακεδονίας, όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο, ενώ σημάδια έρχουν αρχίσει και φαίνονται και στην Κέρκυρα. Στην Αχαϊα, η στάθμη των υδάτων υποχωρεί ταχύτατα, ενώ ακόμα και πηγές στερεύουν.

Φέτος σε πολλές περιοχές στα ανατολικά της χώρας υπάρχει για το διάστημα Οκτωβρίου 2023 με Απρίλιο 2024 μια μείωση των βροχοπτώσεων, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, κατά 40-50%. Στην Αττική δε, υπήρξε μείωση 45%. Σύμφωνα με δορυφορική ανάλυση δεδομένων από την Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ διαπιστώνεται μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 και στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα.

«Καμπανάκι» από την επιστημονική κοινότητα για τα φαινόμενα λειψυδρίας σε περιοχές της χώρας

Από την πλευρά της η σελίδα climatebook λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε από τον δορυφόρο Sentinel-2, στις 2 Ιουλίου 2023 διαπιστώνει ότι η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.5 km², ενώ στις 26 Ιουνίου 2024 υπολογίστηκε ~12.8 km².

Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με την μέση τιμή από το 2010.
«Η έκταση της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως η μικρότερη από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.
Σημειώνεται ότι η τεχνητή Λίμνη του Μόρνου αποτελεί τον κύριο ταμιευτήρα ύδρευσης της Αθήνας», επισημαίνει το climatebook.
Τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα που «χτυπάει» καμπανάκι και για την Αττική.

Για τη λήψη αποφάσεων οι ειδικοί θα αναμένουν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου μήνες που αναμένονται να εκδηλωθούν βροχές και η περίοδος Δεκεμβρίου – Μαρτίου που αναμένονται χιονοπτώσεις. Ανάλογα με το πόσο θα βρέξει και το πόσο θα χιονίσει θα εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια  ώστε η Αττική να μη ζήσει ανάλογες καταστάσεις με την περίοδο 1989 – 1991 με απαγορεύσεις πλυσίματος βεραντών, μπαλκονιών και απαγορεύσεις πλυσίματος αυτοκινήτων.

 

«Βόμβα» από Κριστιάν Γκολομέεβ: «Σκέφτομαι να σταματήσω, για να μπορέσω να βοηθήσω οικονομικά την οικογένειά μου»

Κριστιάν Γκολομέεβ

«Βόμβα» από Κριστιάν Γκολομέεβ: «Σκέφτομαι να σταματήσω, για να μπορέσω να βοηθήσω οικονομικά την οικογένειά μου»

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά καπηλεύεται τις νίκες των αθλητών στο Ρίο και αδιαφορεί…

Εκτός ελέγχου η ένταση στη Μέση Ανατολή – Ετοιμάζεται για πόλεμο η Ουάσινγκτον

usaircraftcarrierr ap

Εκτός ελέγχου η ένταση στη Μέση Ανατολή – Ετοιμάζεται για πόλεμο η Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενέκρινε την αποστολή πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών του…