Η μαγεία της Μυτιλήνης παραμένει αναλλοίωτη

Οδοιπορικό στο νησί της Λέσβου με αφορμή την εκδήλωση της Fraport Greece

F FRAPORT PL 16 1024x697 1

Ηταν σαν την πέτρα που έπεσε στη λίµνη και τάραξε τη γαλήνη, χωρίς όµως να αλλοιώσει τη µαγεία της Μυτιλήνης, της πρωτεύουσας της Λέσβου. Ο λόγος για την εκδήλωση στο Αεροδρόµιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» που πραγµατοποίησε η Fraport Greece στο τέλος Ιουνίου. Ηταν µια εκδήλωση για την ανάδειξη των εµπειριών που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες του εµπνευσµένη από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προορισµού και την τοπική γαστρονοµία. Οι τυχεροί 1.100 επιβάτες κατάλαβαν τι σηµαίνει ο πολιτισµός του νησιού. Για εµάς τους υπόλοιπους αποτέλεσε ευκαιρία να πάρουµε µια µικρή γεύση από την αναλλοίωτη µαγεία ενός νησιού που στέκει στην άκρη του Αιγαίου.

Ηταν Παρασκευή 28 Ιουνίου όταν 1.100 επισκέπτες του νησιού στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Fraport Greece στο Αεροδρόµιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» καλωσορίστηκαν από τους µαγευτικούς ήχους µιας τοπικής ορχήστρας που έπαιζε σαντούρι. Αυτοί οι τυχεροί επισκέπτες του νησιού της Λέσβου δοκίµασαν παραδοσιακές λιχουδιές από τοπικούς παραγωγούς και έλαβαν για δώρα σαπούνι ελαιολάδου και ένα µικρό µπουκάλι ούζο. Στην όλη διαδικασία έστεκε αγέρωχος και επιβλητικός ένας απολιθωµένος κορµός δέντρου από το Απολιθωµένο ∆άσος Λέσβου.

F FRAPORT PL 12 scaled

Ολο αυτό το σκηνικό «έδενε» αρµονικά µε το πλήρως ανανεωµένο αεροδρόµιο της πόλης που από µόνο του αποτελεί µια υπέροχη εµπειρία. Μέσα από την επέκταση και την ανανέωση σηµαντικών υποδοµών αλλά και τον νέο τερµατικό σταθµό του αεροδροµίου Μυτιλήνης η ασφάλεια και άνεση θεωρούνται διασφαλισµένες. Κάπως έτσι εκκινεί η «κατάδυση» στην οµορφιά της Λέσβου αλλά και η τελευταία εικόνα από το νησί!

Η πύλη της Λέσβου

Αν κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο είναι η αύξηση της επιβατικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Fraport Greece αύξησε τον αριθµό των απευθείας συνδέσεων, αυξάνοντας έτσι και το µερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης σε σχέση µε τη συνολική κίνηση, από 17% το 2016 σε 25% το 2023. Σε απόλυτους αριθµούς, το 2017 επισκέφθηκαν το νησί 435.996 επιβάτες ενώ το 2023 ο αριθµός τους έφτασε στους 497.499 επιβάτες. Το µέλλον δε φαντάζει ακόµη πιο ελπιδοφόρο… Ηδη για το 2024 προστέθηκαν επτά νέοι προορισµοί (Τελ Αβίβ, Μπέρµιγχαµ, Πράγα, Ααρχους, Λιουµπλιάνα, Ινσµπρουκ, Βουκουρέστι) και οκτώ νέες αεροπορικές εταιρείες (Corendon, Sunclass, Smartwings, Jet Time, Air Seven, Trade Air, Tarom, Sky Alps). Υπό αυτό το πρίσµα, ήδη έχει επέλθει στο πρώτο εξάµηνο 2024 αύξηση της τάξης του 15% των επισκεπτών (συνολικά 231.763 επιβάτες) σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2023, ενώ οι πτήσεις παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 7% (συνολικά 3.158 πτήσεις). Με κυρίαρχες δε χώρες την Ολλανδία, το Ηνωµένο Βασίλειο, τη ∆ανία, το Βέλγιο και την Πολωνία, το πρώτο εξάµηνο του 2024 οι διεθνείς επιβάτες αντιστοιχούσαν στο 24,4% της συνολικής κίνησης, έναντι του 18,8% που ήταν το πρώτο εξάµηνο του 2023 (~6% αύξηση)

Μυτιλήνη η επιβλητική 

Οι πρώτες εικόνες που θα αντικρίσουν στη Λέσβο οι επισκέπτες είναι αυτές της πρωτεύουσας, της επιβλητικής Μυτιλήνης… Αµφιθεατρικά χτισµένη µε τα πανέµορφα αρχοντικά της, η Μυτιλήνη σε προκαλεί να περπατήσεις στα γραφικά στενά της για να θαυµάσεις τα αξιοθέατά της. Το «Αγαλµα της ελευθερίας», η εκκλησία του αγίου Θεράποντα, ο µητροπολιτικός ναός του αγίου Αθανασίου αλλά και τα σηµαντικά οθωµανικά µνηµεία, όπως το Γενί τζαµί και το Τσαρσί τζαµί, ακόµη και το κάστρο. Ουδείς µπορεί να αντισταθεί στη βόλτα στην προκυµαία της πρωτεύουσας όπου θα τον καθηλώσει η συνολική εικόνα όλων αυτών των εντυπωσιακών κτιρίων που κοσµούν την πόλη, η οδός Ερµού µε τα εµπορικά καταστήµατα, τα παλαιοπωλεία και τα ταβερνάκια δίνει «οάσεις» χαλάρωσης και δοκιµής του υψηλού γαστρονοµικού πολιτισµού της Λέσβου. Αυτοί που θα µείνουν ενθουσιασµένοι είναι οι λάτρεις της τέχνης που θα «χαθούν» στο Μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου αλλά και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης µε έργα παγκοσµίως γνωστών καλλιτεχνών.

Ειδυλλιακά χωριά

Με σπίτια από πέτρα και ξύλο και τα γραφικά καφενεία και ουζερί να προκαλούν τη γεύση, ο Μόλυβος προσφέρεται για βόλτες και επίσκεψη στο µικρό ψαρολίµανο µε τα καΐκια και στο βυζαντινό του κάστρο. Ουδείς µπορεί να αντισταθεί σε µια βόλτα στο χωριό Πλωµάρι που είναι η πρωτεύουσα του ούζου αλλά και στον διατηρητέο οικισµό της Αγιάσου στις πλαγιές του όρους Ολυµπος, όπως και στον Μανταµάδο που είναι διάσηµος για τα φρέσκα τυροκοµικά προϊόντα και τα κεραµικά του. Οσο για τις παραλίες;

Μια βουτιά στη Σκάλα Ερεσού είναι επιβεβληµένη, ενώ στην υπέροχη Εφταλού θα ζήσετε την εµπειρία των φυσικών ιαµατικών λουτρών. Στο Τάρτι στον κόλπο της Γέρας θα ψαρέψετε και θα φάτε φρέσκα θαλασσινά στα ταβερνάκια, ενώ οι σέρφερ θα προτιµήσουν την παραλία της Φανερωµένης. Για οικογένειες είναι ιδανική η Πέτρα, η Αναξος αλλά και η οργανωµένη παραλία Τσαµάκια, κοντά στην πόλη του νησιού. Η Αγία Παρασκευή έχει γραφικά καφενεία και πέτρινα σπίτια. Οσοι δε προτιµούν την αποµόνωση θα λατρέψουν τις παραλίες Τσόνια, Χρούσο, Χρυσή Ακτή και Αντισσα.

Γαστριμαργικός πολιτισμός 

Η Ελλάδα απ’ άκρου εις άκρον ξεχωρίζει για τις γεύσεις της… Η Λέσβος αν μη τι άλλο βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού γαστριμαργικού πολιτισμού. Οπου κι αν βρεθείτε στο νησί θα απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα όπως σαρδέλα Καλλονής, γκιουλμεζέδες, λακέρδες παστωμένες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, φάβα από μπιζέλια και υπέροχες πιατέλες από μυτιληνιά τυριά όπως το λαδοτύρι, η φέτα και η μυζήθρα. Προφανώς όλες οι γεύσεις δένουν με το ούζο, το ελληνικό ποτό που έχει κατακτήσει τον κόσμο.

  • 25% ανέβηκε το μερίδιο αγοράς της διεθνούς κίνησης σε σχέση με τη συνολική κίνηση στο Aεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης»
    το 2023, από 17% το 2016
  • 497.499 επιβάτες επισκέφθηκαν το νησί της Λέσβου το 2023, από 435.996 επιβάτες το 2017
  • 15% έχουν αυξηθεί οι επισκέπτες στο πρώτο εξάμηνο του 2024 (συνολικά 231.763 επιβάτες) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Σηπτικό σοκ: Παθολόγος εξηγεί πώς προήλθε ο θάνατος της Ντέμης Γεωργίου – «Θνησιμότητα έως 52%»

Ο παθολόγος Δημήτρης Κατσιάνος μίλησε για τον θάνατο της Ντέμης Γεωργίου και το πόσο επικίνδυνο…

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Κρήτη: Οικοδόμος έσωσε τη ζωή δυο εργαζομένων από όχημα που πήρε φωτιά και η εταιρεία του έκανε μήνυση (video)

Τον μπελά του βρήκε ένας οικοδόμος από την Κρήτη ο οποίος έσωσε τη ζωή 2…

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Πετρούπολη: Απίστευτο ξύλο μεταξύ κατοίκων – Πλακώθηκαν για δομή ασυνόδευτων ανηλίκων (vid)

Υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των κατοίκων στην Πετρούπολη με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια μεταξύ τους

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σκληρή απάντηση σε Ολλανδό ερευνητή που προβλέπει μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα – «Είναι ερασιτέχνης»

«Βγαίνει στο διαδίκτυο και γράφει ό,τι θέλει», τονίζει ο σεισμολόγος, Γ. Παπαδόπουλος