Newsroom

Newsroom

Η μισαλλοδοξία της ακροδεξιάς κατέκτησε και τη Γερμανία: Πρώτο το AfD στη Θουριγγία

Με δεδομένο ότι κανένα κόμμα δεν επιθυμεί την συνεργασία με την AfD, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του CDU με το SPD ή την BSW.

2024 09 01T161720Z 779758219 RC2SR9A4C08R RTRMADP 3 GERMANY ELECTION THURINGIA REACTIONS 768x480 1

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι πρώτη δύναμη στη Θουριγγία με απόσταση από τα άλλα κόμματα, ενώ στη Σαξονία είναι δεύτερο κόμμα σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες CDU.

Την ίδια στιγμή ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε πρό λίγων μηνών με την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ από την Αριστερά παίρνει διψήφια ποσοστά και αναδεικνύεται σε καθοριστικός παράγοντας μετεκλογικά, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το κόμμα από το οποίο προήλθε.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο σε γερμανικό τοπικό κοινοβούλιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τοπική οργάνωση του AFD χαρακτηρίζεται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική»

Το AfD και στα δύο κρατίδια παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «διαπιστωμένα ακροδεξιό, εξτρεμιστικό κόμμα». Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν συνεργάζεται με το AfD, θα είναι δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Στη Δρέσδη πιθανότατα θα παραμείνει πρωθυπουργός ο χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Κρέτσμερ, που συγκυβερνά σήμερα με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Αντίθετα, στην Ερφρούρτη ο Μπόντο Ράμελο ο μόνος πρωθυπουργός της Αριστεράς δεν έχει πολλές πιθανότητες επανεκλογής. Αιτία είναι το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), που αποχώρησε από την Αριστερά, διεκδικεί διψήφια ποσοστά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο μετεκλογικά.

Ρωσία: Αλλάζει τα δεδομένα του πυρηνικού της προγράμματος μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας

ROSIA DIADHLOSEIS

Ρωσία: Αλλάζει τα δεδομένα του πυρηνικού της προγράμματος μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης…

Πόλεμος στην Παλαιστίνη: Μπορέλ και Στάρμερ ζητούν κατάπαυση του πυρός μετά την ανεύρεση των νεκρών ισραηλινών αιχμαλώτων

ap borel

Πόλεμος στην Παλαιστίνη: Μπορέλ και Στάρμερ ζητούν κατάπαυση του πυρός μετά την ανεύρεση των νεκρών ισραηλινών αιχμαλώτων

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν από τη Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση λέει…