Η πιο μεγάλη απογοήτευση

Όταν το κόμμα του Πλεύρη και του Βορίδη σε θεωρεί υπερβολικά δεξιό και διαχωρίζει επίσημα τη θέση του, κάτι κάνεις εντελώς λάθος, αγαπητέ Στέλιο Κυμπουρόπουλε

Κυμπουρόπουλος

Όταν ο πάνσοφος ελληνικός λαός έστειλε στην Ευρωβουλή της πενταετίας 2019-24 τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, που πάσχει εκ γενετής από νωτιαία μυική ατροφία και κινείται με αμαξίδιο, πίστεψα ειλικρινά ότι κάναμε, επιτέλους, μία χρήσιμη επιλογή. Έστω με ψήφο συμπόνιας, έστω με αθέλητη δωρεά από τον Παύλο Πολάκη.  Διαβάστε  το άρθρο που είχα γράψει τότε στο Κουτί της Πανδώρας, με τίτλο: «Το τσίρκο με τα παχύδερμα».

Ωστόσο, διαψεύστηκα παταγωδώς. Σαν να μην έφτανε η συμπόρευσή του με το κόμμα των παχύδερμων φαιοχιτώνων, που θα ήθελαν ενδόμυχα να εξακοντίσουν τους αναπήρους σε κάποιον αθέατο Καιάδα, ο Κυμπουρόπουλος συνυπέγραψε μαζί με τους Χρυσαυγίτες μεσαιωνικά ψηφίσματα που υπερασπίζονται το «αγέννητο παιδί» και αντιστρατεύονται τις αμβλώσεις: ένα παγκόσμιο κεκτημένο. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση της με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, προ της γενικής κατακραυγής.

Μολονότι κατόρθωσε να απωλέσει 430.000 ψήφος μέσα σε μία τετραετία, από τους 577.114 του 2019 στους 147.172 του 2024, μολονότι μαυρίστηκε κανονικότατα από τους πολίτες που αυτή τη φορά αδιαφόρησαν για την αναπηρία του, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος επιμένει. «Ανθέλληνες και Δονικχώτηδες που ήθελαν να αναδειχθούν ως προστάτες και να κάνουν τους ήρωες», λέει, εμπνεύστηκαν το επίμαχο ψήφισμα το οποίο ο ίδιος υιοθέτησε.

Στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας μας, έγραψα ένα άρθρο γνώμης σχετικά με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο οποίο περιέχεται η παρακάτω αποστροφή: «Ακόμα και όταν η Ν.Δ. έστειλε στην Ευρωβουλή έναν παραπληγικό, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, εκείνος υπερψήφισε με τα ίδια του τα χέρια σκοταδιστικά τσιτάτα όπως το εμπάργκο στις αμβλώσεις, προκαλώντας δυσανεξία ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Και εν τέλει μαυρίστηκε στις τελευταίες εκλογές, κλειδώνοντας στο χρονοντούλαπο μία χρυσή ευκαιρία για το εν Ελλάδι αναπηρικό κίνημα. Ο καθένας μόνος του και οι Παραολυμπιονίκες με τον εαυτό τους».

Ανήμερα της δημοσίευσης, ο ίδιος ο Κυμπουρόπουλος απάντησε στο Twitter (όπου εξακολουθεί να δηλώνει «Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.») με την παρακάτω ανάρτηση:

«Θα περίμενα από έναν σκεπτόμενο άνθρωπο, όπως είστε εσείς κ. Παπαδογιάννη, να μην ακολουθήσει άκριτα και μόνο χάριν εντυπωσιασμού το παραμύθι του Documento προς το πρόσωπο μου. Πάντα και από όποια θέση και να βρίσκομαι, θα υπερασπίζομαι τον ανάπηρο συμπολίτη μου!

Είμαι άνθρωπος προοδευτικός και υπερασπίζομαι τη διαφορετικότητα! Νομίζω πως το γνωρίζετε ότι ήμουν ο πρώτος που μίλησα στον Πρωθυπουργό για τον Προσωπικό Βοηθό. Λυπάμαι που επαναλαμβάνετε ένα παραμύθι που δεν έχει δράκους, που δεν έχει λογική… Αν θέλετε, ελάτε να πιούμε ένα καφέ από κοντά για να δείτε την πραγματικότητα.

Εάν θέλουμε να προοδεύσουμε, χρειάζεται να μιλάμε με στοιχεία και όχι με αερολογίες και εντυπωσιασμούς. Όσο για το αναπηρικό κίνημα αν μπήκε στο χρονοντούλαπο εξαιτίας της παρουσίας μου, τότε υπονομεύετε και καταδικάζετε εσείς ο ίδιος τους ανάπηρους συμπολίτες μας, τα αιτήματα τους, και την κοινωνία της ισότητας και της συμπερίληψης».

Παραμύθι χωρίς δράκους λοιπόν η δημοσιογραφική κριτική από το Documento, υπονομευτής του αναπηρικού κινήματος ο υποφαινόμενος και …προοδευτική παράταξη το κόμμα που αντιστρατεύεται σε κάθε ευκαιρία το δικαίωμα των αναπήρων στην κανονική ζωή!

Ο Κώστας Βαξεβάνης απάντησε ως εξής: «Κύριε Κυμπουρόπουλε δεν ξέρω τι εννοείτε ως “παραμύθι του Documento” και καλό θα ήταν να το εξηγήσετε. Ο συντάκτης μας σας αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες ως πολιτικό. Για ψηφοφορίες σκοταδιστικών μέτρων, μη υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου κλπ. Αφήστε την διαφορετικότητα όταν απαιτείται να την υπερασπίσετε. Εδώ μιλά για την μη υπεράσπιση της πολιτικής υπέρ της κοινωνίας».

Προοδευτικός και δεξιός δεν γίνεται

Πριν όμως τοποθετηθεί ο εκδότης του Documento, είχαν προφτάσει να παρέμβουν δίχως μαλλιά στη γλώσσα δεκάδες άλλοι χρήστες του Twitter. Σταχυολογώ δειγματοληπτικά:

@StefTsitsipapas: Τι το παλεύεις μωρέ καημένε; Το Ντοκουμέντο είπε πράγματα και γεγονότα πεπραγμένα και αληθινά. Και είναι ντροπή να πιάνεις στο στόμα σου εσύ τον προσωπικό βοηθό που το έχεις κάνει λάβαρο κιόλας ότι εσύ το κατάφερες, ασχέτως που ο προσωπικός βοηθός είναι ακόμα ανύπαρκτος.

@apex_not_predator: Εδώ υπάρχουν θέματα με τις επιτροπές του ΚΕΠΑ. Ο κύριος Βαρδάκης κάνει πραγματικό αγώνα για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και ο Κυμπουρόπουλος πετάει χαρταετό και τους θυμάται στις επιτυχίες. Τις υπόλοιπες ζήστε με 338€ .

@vasilis19651: Το πόσο “προοδευτικός” είσαι το απέδειξαν οι ψήφοι σου στο ευρωκοινοβούλιο. Όσο για τους “αγώνες” σου για το αναπηρικό κίνημα, άσε εμάς τους ανάπηρους να τρώμε ξύλο στους δρόμους του αγώνα από τους πραίτορες της κυβέρνησης που στηρίζεις! Δεν χρειαζόμαστε τους δικούς σου.

@angelounikola: Προσωπικό βοηθό ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, κυριολεκτικά. Κάναμε αιτηση για ΑΜΕΑ  100% και ούτε που απάντησαν. Άνθρωπε μου 45 χρόνια ΑΜΕΑ ο αδελφός μου. Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου και περιμέναμε από το κόμμα σου, σε αποθήκες θα ζούσανε κρυμμένοι.

@arvylomouris: Πλάκα μας κάνεις ρε Στέλιο ; Ποιο προσωπικό βοηθό. Είμαι Λαμία. Δεν κληρώθηκα. Και τώρα μαθαίνω πως η καθολική εφαρμογή του προγράμματος το ‘25 , εξαρτάται από τα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Αν δεν έχεις χρήματα, τράβα ψόφα σε μια γωνία.

@justice_gr: Προσωπικός Βοηθός… Άλλο παραμύθι. Πόσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη και πόσοι έχουν προσωπικό βοηθό τώρα σήμερα; Ελπίζω κάποιο μη πουλημένο μέσο να κάνει ρεπορτάζ. Ό,τι κάνετε είναι για τα μάτια του κόσμου την ώρα που διαλύεται ότι έχει απομείνει, ιδίως στην ΥΓΕΙΑ! Κατάλαβες;

@JayJay5230084: Πείτε μας τι κάνατε για τους συνανθρώπους σας; Για τους ανθρώπους που είναι ανάπηροι; Ποια ήταν τα κίνητρα που δώσατε για να βγουν από το σπίτι; Να εργαστούν; Να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας;

@eiaikaigamisou: Όταν γίνεσαι πιόνι της ΝΔιαφθοράς αδυνατείς να κατανοήσεις τον ρόλο σου. Είναι όντως θλιβερός ο τρόπος που εκμεταλλεύεται κάποιους βουλευτές, ευρωβουλευτές και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ελληνική Καμόρα.

@antonkelaidon: Ο κ.Κυμπουρόπουλος απογοήτευσε τόσο πολύ που έχασε 430.000 σταυρούς και έμεινε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει ακόμα με περίσσιο θράσος και χωρίς καμιά ντροπή Ευρωβουλευτής. Το λες και μεγαλομανία.

@sano_averta:  Η θητεία σας δυστυχώς, δεν ικανοποίησε τον κόσμο που σας ψήφισε και γι’ αυτό δε σας ξαναεπέλεξε. Αντίθετα, επέλεξε τη Μελέτη και τον Αυτιά. Στη θέση σας θα προβληματιζόμουν.

@Zr4RNmD9srFOWKQ:  Σε όλα τα προβλήματα των ΑΜΕΑ υπήρξες ηχηρά απών! Όταν έβγαιναν ανακοινώσεις ότι δε θα δέχονται άτομα με αμαξίδια στα ΜΜΕ, όταν η πρόσβαση ΑΜΕΑ σε υπηρεσίες κ δημόσιους χώρους έχει καταστεί Γολγοθάς, όταν ο αποκλεισμός τους είναι δεδομένος από παντού. Σε έχουμε όλοι πάρει χαμπάρι.

@vonLiebknecht: Προοδευτικός άνθρωπος που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα δε μπορεί να συντάσσεται με τη συμμορία που λυμαίνεται τη χώρα  και να απαντάει με γενικόλογες επιδερμικές αναλύσεις. Πολλώ δε μάλλον αν είναι γιατρός με αναπηρία. Στρουθοκαμηλισμός, άγνοια ή καταβολές;

@_tirbouson_: Για την ψήφιση κατα των αμβλώσεων που έδωσε ένα απο τα βασικότερα πατήματα για να σας κατηγορήσουν οτι αλλά λέτε, αλλά πράττετε και αλλά προσπαθείτε να επικοινωνήσετε οτι εκπροσωπείτε, τι έχετε να πείτε;

@harmonica_with: Επειδή στο “Είμαι άνθρωπος προοδευτικός” σταμάτησα να διαβάζω, μήπως απαντήσατε κάτι για τις αμβλώσεις;

@gnomimou40: Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μάλλον δεν ικανοποίησες εκείνους που σε ψήφισαν. Δείξε λίγη ταπεινότητα και βελτιώσου αν θες να ξεχωρίσεις από τον ακροδεξιό βάλτο με τον οποίο πολιτεύεσαι.

@Emilios_R: Και λίγα σου λέει. Θα μπορούσες να βοηθήσεις κόσμο από τη θέση σου  αλλά επέλεξες να είσαι λίγος. Υπερβολικά λίγος. Γι’ αυτό σε πέταξαν στα σκουπίδια μέχρι και οι δικοί σου. Αλλά εσύ έβγαλες λεφτά, στα παπάρια σου όλοι οι άλλοι.

@zoisbassis: Κυμπουρόπουλε είσαι η ντροπή των αναπήρων & του κινήματος αναπήρων στην Ελλάδα. Ήσουν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ σε κάθε πρωτοβουλία υπέρ αυτών & ΑΠΩΝ στις ανάγκες τους. Να μην μιλήσω για τις μεσαιωνικές αντιλήψεις. Πολύ καλά τα έλεγε για εσένα ο Πολάκης.

@mayalbthnder: Το… σεβασμό στη διαφορετικότητα, Κυμπουρόπουλε, την «πουλάς» όποτε σε συμφέρει. Άσε στην άκρη τα περί προσωπικού & τις ίδιες παπάτζες που αμολάτε όποτε θέλετε ν’ αποφύγετε την ευθύνη,όλοι σας,εκεί στη ΝΔ. Είσαι ολίγιστος. Ντροπή σου.

@alovotomimos: Κ.Κυμπουρόπουλε λυπάμαι που δεν θα σας είμαι ευχάριστος αλλά σίγουρα δεν ευθύνεται το μέσο και ο δημοσιογράφος που οι ΑΜΕΑ συμπολίτες μας και τα αιτήματα τους μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όπως ο ίδιος λέτε. Εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί τι θα γράψει ο καθείς καθώς στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας όλοι βλέπουν φορώντας κομματικά γυαλιά. Γι αυτό και αυτός ο ευλογημένος τόπος κατάντησε το πιθάρι του Διογένη. Εμένα κ. Κυμπουρόπουλε επί του πρακτέου ψάχνω να βρω τι έκανε η κυβέρνηση σου και εσύ ως βουλευτής προσωπικά για αυτούς τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Να σου απαντήσω κ Κυμπουρόπουλε βγάζοντας σε από τον κόπο; Απολύτως τίποτα. Ούτε καν τα αυτονόητα βελτιώνοντας απτά τις συνθήκες ζωής τους, τις ευκαιρίες για εργασία για όσους μπορούν και τα επιδόματα πείνας που εξακολουθούν και λαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα που πληρώνουν τα πάντα σε τιμές Ελβετίας. Και αυτό δυστυχώς είναι δικό σας κατόρθωμα.

@LILA71983434616: Κύριε Κυμπουρόπουλε, θυμάμαι στις ειδήσεις και στα σόσιαλ ένα ηλικιωμένο ανάπηρο να μένει έξω από το σπίτι του στο μπαλκόνι του γιατί του πλειστηρίασαν την πρώτη του κατοικία . Σε αυτά περιμένουμε απαντήσεις και παρεμβάσεις. Ο κύριος ήταν σε αμαξίδιο και μάλλον είχε διαβητικό πόδι.

@deleterius8825: Τι να συζητήσεις μωρέ. Ευκαιρία ψάχνεις να βγεις στο προσκήνιο. Άσε να μιλήσει κανένας ανάπηρος σοβαρός. Εσύ δεν μπορείς. Προσπάθησες, απέτυχες. Κάνε το γιατρό.

@eUrAs_: Πραγματικά συγχαρητήρια, έχετε καταφέρει το 100% των σχολίων να είναι εναντίον σας.  Και ο βούρκος που πολιτεύεστε, η άριστη ΝΔ, σας έχει πετάξει στα σκουπίδια, ούτε ένα τρολ της δεν βάζουν να πει μια, ψεύτικη έστω, καλή κουβέντα για το έργο σας. Ποιο έργο; Η ανυπαρξία αυτού.

Το κυνήγι των μαγισσών

Πολλοί –με πρώτο τον εξαίρετο καλλιτέχνη Αριστοτέλη Ρήγα- επισήμαναν στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ότι η στοιχειώδης πολιτική ηθική επιβάλλει να προστεθεί η ένδειξη «πρώην» δίπλα στη λέξη «ευρωβουλευτής», στο διαδικτυακό βιογραφικό του. Κάποιοι απάντησαν στις αναρτήσεις του με ύβρεις και διαδικτυακά πτύελα. Άλλοι ανέβασαν τις πρόσφατες φωτογραφίες που δείχνουν τη δύσμοιρη Μυρτώ Kοτρώτσου στριμωγμένη σε μία αθέατη γωνιά στο γκαράζ κάποιου πλοίου.

Οι περισσότεροι, όμως, απάντησαν επί της ουσίας. Άνθρωπος που ευθυγραμμίζεται με τη σκοταδιστική δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη  δεν γίνεται να θεωρηθεί προοδευτικός. Η αναπηρία από μόνη της δεν αρκεί ως δικαιολογία για ψήφους ακροδεξιές ψήφους ούτε η απλή παρουσία μετράει ως έργο. Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είχε δυνατή φωνή όταν τον πρωτοστείλαμε στις Βρυξέλλες, αλλά επέλεξε να μείνει σιωπηλός ή να πει τα λάθος πράγματα. «Ήμουν ευρωβουλευτής και όχι εθνικός βουλευτής», έγραψε όταν του ζητήθηκε η γνώμη του για τη θεσμική περιθωριοποίηση των αναπήρων.

Πού ήταν ο Κυμπουρόπουλος όταν το υπουργείο Μεταφορών θέσπισε την «κατ’ εξαίρεση» απαγόρευση επιβίβασης των ΑΜΕΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Διαμαρτυρήθηκε μήπως για τον εξοστρακισμό του προέδρου των Παραολυμπιονικών Γιώργο Καπελλάκη από εκείνο το ταρατατζούμ του Αυγενάκη; Μήπως δεν έτυχε και ο ίδιος παρόμοιας μεταχείρισης τον καιρό των προεκλογικών συγκεντρώσεων του 2019; Και τέλος πάντων ποια ακριβώς «προοδευτική ηθική» επιβάλλει το μπλόκο στις αμβλώσεις, το κυνήγι μαγισσών και τη ρητορική περί αγέννητων παιδιών;

Μέσα στο ορμητικό ποτάμι των αυθόρμητων διαμαρτυριών και επικρίσεων, αλίευσα ακριβώς τρία επαινετικά σχόλια, και ένα ακόμη γραμμένο εμφανώς από bot-άκι, από εκείνα με τους 0 ακολούθους. Ούτε η μπλε υπόγα δεν έσπευσε να τον υπερασπιστεί, αφού η τακτική της στυμμένης λεμονόκουπας είναι για τη Νέα Δημοκρατία έξις, δευτέρα φύσις. «Μας πέφτει υπερβολικά δεξιός», είπε η παράταξη του Πλεύρη, του Άδωνη και του Βορίδη. Είναι δυνατόν; Και όμως, είναι.

Δεν θέλω να γράψω περισσότερα, διότι τρέφω απέραντο σεβασμό στον προσωπικό αγώνα που δίνει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος για να έχει την υγεία του, καθώς και στην εκτός πολιτικής επιστημοσύνη του (είναι ψυχίατρος). Θυμάμαι επίσης ότι στο παρελθόν φλέρταρε με το οικολογικό κίνημα, ενώ έδωσε τίμιο αγώνα υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015.

Γνωρίζω ότι η αυτοκριτική δεν είναι ίδιον της παράταξης την οποία επέλεξε όψιμα να υπηρετεί, αλλά η απώλεια 430.000 σταυρών σε μία ευρωβουλευτική θητεία θα έπρεπε να τον προβληματίσει. Με τον τρόπο του, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση των τελευταίων ετών, σε ένα πολιτικό στερέωμα γεμάτο από τέτοιες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολάκης: «Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν» – Η πρώτη αντίδραση

Ένα ακόμη δηκτικό σχόλιο για την «κατάντια» του Άδωνη Γεωργιάδη από τον γγ της ΟΕΝΓΕ

Πορτοσάλτε – Αναστασοπούλου: Η τηλεθέαση που σημείωσαν στην πρεμιέρα – «Θα κάνουμε την προσπάθεια»

Πολάκης για Λινού: «Μετα το εξώδικο, μετα το τηλέφωνο ,τώρα γίναμε και φίλοι!»

Απίθανο βίντεο: Η στιγμή που φάλαινα 30 τόνων πετάει στον αέρα κολυμβητή – «Γυρίσαμε το βλέμμα και είδαμε τον οδηγό στον αέρα»

457360642 1682866705901661 8215911262893603064 n 1

Απίθανο βίντεο: Η στιγμή που φάλαινα 30 τόνων πετάει στον αέρα κολυμβητή – «Γυρίσαμε το βλέμμα και είδαμε τον οδηγό στον αέρα»

Ο άνδρας ήταν οδηγός ομάδας τουριστών σε θαλάσσια εξόρμηση «κολύμβησης με φάλαινες».

Συνελήφθη 60χρονος ιερέας που απείλησε την πρεσβυτέρα: Πέταξε τον κιμά από το μπαλκόνι – Είχε απειλήσει ότι θα τη σφάξει

ΧΑΛΚΙΔΑ ΡΟΔΙΕΣ ΙΕΡΕΑΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Συνελήφθη 60χρονος ιερέας που απείλησε την πρεσβυτέρα: Πέταξε τον κιμά από το μπαλκόνι – Είχε απειλήσει ότι θα τη σφάξει

Ανέφερε δε ότι και το περυσινό καλοκαίρι απευθύνθηκε στην αστυνομία ύστερα από έναν ακόμη καβγά…