Η Prada ντύνει τους αστροναύτες – Οι «υψηλής ραπτικής» στολές της NASA για τη νέα αποστολή στη Σελήνη (Video)

Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκαν «καινοτόμες τεχνολογίες και σχεδιασμός» για να επιτρέψουν «μεγαλύτερη εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας από ποτέ».

The outfit has landed. Meet the @Prada co designed spacesuit that will be worn by the first woman and the first person

Η Prada συνεργάστηκε το 2023 με την εμπορική διαστημική εταιρεία Axiom Space, ώστε ο παγκόσμιας φήμης οίκος μόδας να σχεδιάσει τις σεληνιακές διαστημικές στολές της NASA για την αποστολή «Artemis III» – την πρώτη πτήση με πλήρωμα στη Σελήνη από το Apollo 17 το 1972.

Ο πολυτελής οίκος μόδας παρουσίασε, την Τετάρτη (16/10), τα σχέδια για μια διαστημική στολή που θα φορεθεί από τους αστροναύτες, κατά την αποστολή της NASA στη Σελήνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, οι λευκές στολές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου στο Μιλάνο και έχουν κοντό κορμό και γκρι μπαλώματα στους αγκώνες και στα γόνατα. Αν και είναι εμφανώς απαλλαγμένες από εμπορικά σήματα ή λογότυπα, τα σχέδια περιλαμβάνουν κόκκινες γραμμές στους βραχίονες, στη μέση και στα σακίδια τα οποία παραπέμπουν στο σήμα της Linea Rossa, που ανήκει στην Prada.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η στολή έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει προστασία, ευελιξία και άνεση στο άτομο που τη φορά. Για τη δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκαν «καινοτόμες τεχνολογίες και σχεδιασμός» για να επιτρέψουν «μεγαλύτερη εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας από ποτέ».

Επισημαίνεται ότι οι στολές αφορούν σε όλα τα φύλα και ταιριάζουν σε όλα τα μεγέθη – ετοιμάζονται εδώ και αρκετά χρόνια.

«Με την υπογραφή της Prada, θα προσσεληνωθεί στο φεγγάρι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης» γράφει η Prada, στη διαφημιστική της καμπάνια.

Η στολή ονομάζεται Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) και έχει κατασκευαστεί για να αντέχει τις ακραίες θερμοκρασίες στον σεληνιακό νότιο πόλο και να αντέχει τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις μόνιμα σκιασμένες περιοχές του φεγγαριού της Γης για τουλάχιστον δύο ώρες, ανέφεραν οι δύο εταιρείες σε κοινή δήλωση.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία», δήλωσε ο Russel Ralston, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Axiom Space κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας το εξής: «Συνδυάζουμε τη μηχανική, την επιστήμη και την τέχνη».

Η Prada ντύνει τους αστροναύτες – Έφτιαξε τις νέες στολές της NASA
Πηγή εικόνας: X | @Axiom_Space

Οι κομψές στολές της Prada περιλαμβάνουν μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οι αστροναύτες θα μπορούν να κάνουν διαστημικό περίπατο για τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα χάρη σε ειδικά σχεδιασμένες μπότες. Ακόμα, οι στολές θα είναι κατασκευασμένες από ένα λευκό υλικό ικανό να αντανακλά τη θερμότητα, προσφέροντας προστασία από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τη σεληνιακή σκόνη, σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου.

Η κινητικότητα έχει, επίσης, βελτιωθεί από τα σχέδια του «Apollo 17». Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ήταν η βαθιά γνώση της Prada για την παραγωγή υφασμάτων και τις τεχνικές ραψίματος που βοήθησε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ λειτουργικότητας και στυλ».

Σύμφωνα με τον Lorenzo Bertelli, επικεφαλής μάρκετινγκ του ομίλου Prada, «ο οίκος μόδας συζητούσε τη συνεργασία ακόμη και πριν από την πανδημία της νόσου COVID-19 που ξέσπασε το 2020». Περίπου 10 υπάλληλοι της Prada εργάστηκαν πάνω στη διαστημική στολή, μετακινούμενοι μεταξύ του Μιλάνου και της βάσης της Axiom, που βρίσκεται στο Χιούστον.

Η αποστολή «Artemis III» της NASA, η οποία έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2026, στοχεύει στο να αποτελέσει την πρώτη προσεδάφιση αστροναύτη στο φεγγάρι μετά το «Apollo 17» που έγινε το 1972. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα περπατήσει στο φεγγάρι.

«Σήμερα, ο καθένας με βαθιές τσέπες μπορεί να πάει στο διάστημα», δήλωσε ο Lorenzo Bertelli σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, τονίζοντας: «Σύντομα θα γίνει προσιτό και οι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε στο φεγγάρι. Νομίζω, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής».

Δείτε το βίντεο:

Στις 30 Οκτωβρίου η κηδεία του Μπάλντοκ – Προς αναβολή το ματς Κυπέλλου του Παναθηναϊκού με Ατρόμητο

Στις 30 Οκτωβρίου η κηδεία του Μπάλντοκ – Προς αναβολή το ματς Κυπέλλου του Παναθηναϊκού με Ατρόμητο

Σύσσωμος ο Παναθηναϊκός, εκπρόσωποι από ΕΠΟ και την εθνική Ελλάδας θα δώσουν το «παρών» στην…