Η «συμμαχία των 5» για το σκάνδαλο των υποκλοπών: Στη Βουλή καλείται η Αδειλίνη για το πόρισμα του Αρείου Πάγου

Σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις παρακολουθήσεις - Στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

adeilini 1

Κοινό μέτωπο για τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και όλης της δικογραφίας, όπως επίσης για την κλήση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη, συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ανακοινώνει -μέσω δηλώσεων που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής- πως θα κατατεθούν πέντε αιτήματα (όσα και τα κόμματα) για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Μετά την πρόταση μου χθες στην Ολομέλεια της Βουλής να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να διαβιβαστούν στην Επιτροπή το πόρισμα των εισαγγελικών λειτουργών του Αρείου Πάγου, τα στοιχεία της δικογραφίας που αναφέρονται στο πόρισμα, οι μαρτυρίες και κάθε σχετικό αποδεικτικό μέσο, εκφράστηκε και στην Ολομέλεια η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που υποστηρίζουν τη δημοκρατία και τη διαφάνεια» είπε αρχικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Και γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με τους Ν. Ανδρουλάκη, Αλ. Χαρίτση, Στ. Κασσελάκη και Δ. Κουτσούμπα και «όλοι συνέκριναν και συμφώνησαν πως είναι κορυφαίας σημασίας η σύγκληση της Επιτροπής και η εξέταση αυτού του σκανδάλου». «Ως εκ τούτου, μετά από αυτήν την επικοινωνία κατατίθενται αυτή τη στιγμή και μέχρι τη λήξη της ημέρας από τις πέντε ΚΟ αιτήματα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή, να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το πόρισμα, να διαβιβαστεί ολόκληρη η δικογραφία, να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη, και να εξεταστεί από τα μέλη της Επιτροπής» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, επισήμανε ότι τα αιτήματα αφορούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, αφού όπως έχει γνωστοποιήσει και ο Κ. Τασούλας η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Παρασκευή, καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να μην παίξει καθυστερήσεις. Κλείνοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς για να αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες που «η δημοκρατία υπαγορεύει».

Το βίντεο:

To αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τις δηλώσεις της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε το δικό της αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, καλώντας όχι μόνο την Γ. Αδειλίνη, αλλά και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχ. Ζήση, «προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών».

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά:

1. Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.

2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».

3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αντίστοιχο αίτημα είχε καταθέσει και το ΚΚΕ.