Η θανατική ποινή και η βαρβαρότητα των ΗΠΑ

Ήταν το 1966, όταν το Τρούμαν Καπότε συγκλόνιζε την Αμερική με το βιβλίο του «Εν ψυχρώ» γύρω από την αναίτια δολοφονία τετραμελούς οικογένειας από δύο νεαρούς και στη συνέχεια η δίκη και ο απαγχονισμός τους.

kremala

Ένα χρόνο αργότερα το θέμα της ταινίας μετέφερε αριστουργηματικά στο σινεμά ο Ρίτσανρτ Μπρουκς φέρνοντας τους προβληματισμούς του Τρούμαν Καπότε για την αναίτια δολοφονία του κράτους δύο «χαμένων» ανθρώπων, σε εκατομμύρια θεατές.

 

Το ταρακούνημα οδήγησε κάποιες πολιτείες, κυρίως στην ανατολική ακτή να καταργήσουν τη θανατική ποινή και ξεπήδησαν οργανώσεις  για να υπερασπιστούν το σκοπό αυτό.

 

Δυστυχώς σήμερα μόνο 19 πολιτείες από τις 50 έχουν καταργήσει με νόμο τη θανατική ποινή.

 

Το ζήτημα αυτό επανέρχεται δραματικά στην υπόθεση  με περίπτωση του 63χρονου Έντμουντ Ζαγκόρσκι, στο Τενεσί. Προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να εμποδίσει την εκτέλεσή του αύριο με θανατηφόρο ένεση, αφού του αρνήθηκαν το δικαίωμα να πεθάνει στην ηλεκτρική καρέκλα.

 

Όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του η ηλεκτρική καρέκλα σκοτώνει σε «15-30 δευτερόλεπτα», ενώ η ένεση προσφέρει «10-18 λεπτά την αίσθηση του πνιγμού, της ασφυξίας και έντονου καψίματος».

 

Η αποθέωση του σωφρονιστικού συστήματος των ΗΠΑ: Διαλέξτε  με ποιο βάρβαρο τρόπο θέλετε να πεθάνετε

Βανδή: Έξαλλη η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μην την γιουχάρει – «Δεν μπορεί να κατεβάσει τη σημαία μας και την αφίσα του Ατατούρκ» (video)

Βανδή: Έξαλλη η δήμαρχος του Τσεσμέ καλεί το κοινό να μην την γιουχάρει – «Δεν μπορεί να κατεβάσει τη σημαία μας και την αφίσα του Ατατούρκ» (video)

«Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία»,…