ΧΑ

Χρήστος Αβραμίδης

Η ΒΙΟΜΕ γιόρτασε τα 11 χρόνια κατάληψης και λειτουργίας (video)

«Εμείς λέμε ότι τα εργοστάσια ανήκουν σε αυτούς που τα δουλεύουν. Ανήκουν στους εργάτες. Και έτσι πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε»

viome

Σαν ένα νέο ξεκίνημα για τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ μπορεί να ιδωθεί ο εορτασμός των ενδέκατων γενεθλίων της αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργάτες του μοναδικού κατειλημμένου εργοστασίου στην Ευρώπη, που λειτουργεί χωρίς εργοδότες, γιόρτασαν με συναυλίες, και προβολή ντοκιμαντέρ, καθώς συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από εκείνο το πρωινό του 2013, που άνοιξαν τις πύλες του εργοστασίου και έβαλαν μπροστά τα μηχανήματα για να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή.

Όμως είναι η πρώτη χρονιά που οι εργάτες βρίσκονται σε ένα υποσύνολο του προηγούμενου εργοστασίου, καθώς πριν από μερικούς μήνες, η αστυνομία μαζί με τον αγοραστή του οικοπέδου εκκένωσαν κάποια από τα κτίρια.

Έτσι οι εργάτες συνεχίζουν το πρωτόγνωρο αυτό εγχείρημα σε ένα μέρος του πρώην εργοστασίου, το οποίο δεν έχει βέβαια την ίδια έκταση, αλλά είναι αρκετά μεγάλο τόσο για να φιλοξενήσει την παραγωγή όσο και για να διοργανωθούν πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις.

Το Documento και το Κουτί της Πανδώρας βρέθηκαν στο εργοστάσιο και συνομίλησαν με έναν εκ των συντελεστών και ιδρυτικών μελών του συνεταιρισμού.

Ο Μάκης Αναγνώστου ανέφερε ότι δεν περίμεναν ότι θα τα συνέχισαν μετά από 11 χρόνια, αλλά τα καταφέρνουν.

Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Εμείς λέμε ότι τα εργοστάσια ανήκουν σε αυτούς που τα δουλεύουν. Ανήκουν στους εργάτες. Και έτσι πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε»


Εκτός αυτών ο εργάτης της ΒΙΟΜΕ έκανε λόγο για την διανομή των προϊόντων του εργοστασίου μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν προλαβαίνουν να παράγουν τα πράγματα που χρειάζεται, καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και σημείωσε, επιπλέον, ότι ένα ποσοστό της τάξης του 40% εξάγεται εκτός Ελλάδας.

Τέλος, ο εργάτης της ΒΙΟΜΕ στάθηκε στο κατασταλτικό χτύπημα που δέχτηκε η προσπάθεια και στην επιμονή των εργατών να κρατήσουν υπό κατάληψη μέρος του πρώην εργοστασίου.

Έκλεισε μιλώντας για ξερίζωμα του καπιταλισμού μέσα από τις ψυχές των εργατών: «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους εργάτες, καθώς την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, επισκέφτηκε τη ΒΙΟΜΕ η Μάγδα Φύσσα, η οποία καλωσορίστηκε με χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους που βρίσκονταν στον χώρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο συντριβής του ελικοπτέρου που τον μετέφερε

Αιχμές του Νίκου Πλακιά για τα ΜΜΕ: Τα κανάλια δεν έδειξαν ούτε ένα λεπτό από την εκδήλωση για τα Τέμπη

Τραγωδία στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Νεκρός 35χρονος σε τροχαίο

Μάνεσης: Αποκάλυψε πως τον διέγραψαν από την ΕΣΗΕΑ – «Επειδή είπα το αυτονόητο» (video)

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…