Newsroom

Newsroom

Ιαπωνία: Νέα μεγάλη σεισμική δόνηση – Στο Τόκιο το επίκεντρο

Μεγαλώνει ο κίνδυνος μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία μετά τη σεισμική δόνηση στο Τόκιο

Καταγραφή 8

Ταρακουνήθηκε για ακόμα μια ημέρα η Ιαπωνία, καθώς σε συνέχεια του μεγάλου σεισμού που έγινε πριν από μερικές ώρες, πριν από λίγο σημειώθηκε νέο χτύπημα του εγκέλαδου, στο Τόκιο αυτή τη φορά, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιφέρεια Καναγκάβα στην ανατολική Ιαπωνία.

Μάλιστα εκδόθηκε προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό στην Πρωτεύουσα, με τους πάντες να είναι σε επιφυλακή.

 

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται για «μεγασεισμό» – Ακύρωσε ταξίδι στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε σήμερα πως ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στην κεντρική Ασία αφού σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία οφείλει να προετοιμασθεί για έναν ενδεχόμενο «μεγασεισμό».

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μια τέτοια προειδοποίηση, αφότου τέθηκε σε λειτουργία ένα νέο σύστημα συναγερμού μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το 2011, ο οποίος προκάλεσε φονικό τσουνάμι και την καταστροφή ενός πυρηνικού σταθμού.

«Ως πρωθυπουργός έχω την κορυφαία ευθύνη για τη διαχείριση κρίσεων και αποφάσισα να παραμείνω στην Ιαπωνία για τουλάχιστον μία εβδομάδα», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία και προέβλεπε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή πέντε χωρών της περιοχής.

«Η πιθανότητα να συμβεί ένας νέος ισχυρός σεισμός είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε κανονικές συνθήκες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμβεί με βεβαιότητα ένας σεισμός», ανακοίνωσε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία (JMA) εκδίδοντας χθες, Πέμπτη, την προειδοποίησή της, έπειτα από μια δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων στη νότια Ιαπωνία, χωρίς όμως να σημειωθούν σημαντικές ζημιές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών, πολλοί από τους οκτώ τραυματίσθηκαν από πτώση αντικειμένων.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τεκτονικών πλακών κατά μήκος της «ζώνης της φωτιάς» του Ειρηνικού και είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον κόσμο.

Στο αρχιπέλαγος, όπου κατοικούν περίπου 125 εκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνονται περίπου 1.500 σεισμικές δονήσεις το χρόνο, οι περισσότερες ασθενείς.

Ακόμα και οι πιο ισχυροί σεισμοί προκαλούν εν γένει λίγες ζημιές, κυρίως χάρη στην εφαρμογή αυστηρών αντισεισμικών οικοδομικών κανονισμών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού στα μέτρα προστασίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως υπάρχει πιθανότητα 70% να πλήξει τη χώρα ένας μεγασεισμός μέσα στα 30 επόμενα χρόνια.

Μια τέτοια δόνηση θα μπορούσε να πλήξει σημαντικό τμήμα της ιαπωνικής ακτής στον Ειρηνικό και να απειλήσει περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει ποτέ καταγραφεί στην Ιαπωνία ήταν εκείνος μεγέθους 9 βαθμών που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου 2011 στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίσθηκαν 18.500 άνθρωποι.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ στην Ηλεία: Κατέληξε ο 48χρονος που τον είχε τσιμπήσει αράχνη – Δεν υπήρχε αντίδοτο (video)

Άλλο ένα ανδραγάθημα του Μπακογιάννη: Στη Μεταμόρφωση για την συναυλία Ρουβά ο δήμος πλήρωσε 50.000 ευρώ για δύο ώρες

Απίστευτη τραγωδία στα CrossFit Games 2024: 28χρονος πνίγηκε αβοήθητος 100 μέτρα πριν τον τερματισμό (video)

«Όχι» από την Κάμαλα Χάρις σε εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ

Πέντε επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα της ίδιας εταιρείας ελληνικών συμφερόντων στα ανοικτά της Υεμένης

photo 5932393788163076231 y

Πέντε επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα της ίδιας εταιρείας ελληνικών συμφερόντων στα ανοικτά της Υεμένης

Το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή και προχωρούν στον επόμενο λιμένα προσέγγισης.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Έλυσε τη συνεργασία με τον πατέρα του και πήρε θέση για το επεισόδιο – «Απαράδεκτη η συμπεριφορά μου»

6101926

Στέφανος Τσιτσιπάς: Έλυσε τη συνεργασία με τον πατέρα του και πήρε θέση για το επεισόδιο – «Απαράδεκτη η συμπεριφορά μου»

Τέλος η συνεργασία του Στέφανου Τσιτσιπα με τον πατέρα του, με τον τενίστα να τονίζει…

Το BBC ζητά από τον Χιού Έντουαρντς να επιστρέψει τους μισθούς του – «Ομολόγησε ενοχή για ένα φρικτό έγκλημα»

w31 135612w2921524927179383

Το BBC ζητά από τον Χιού Έντουαρντς να επιστρέψει τους μισθούς του – «Ομολόγησε ενοχή για ένα φρικτό έγκλημα»

O Xιου Έντουαρτς δήλωσε ένοχος τον περασμένο μήνα για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν.

Πιερίδη για Τσιτσιπά: «Από τα 16 του είναι μια μηχανή χρήματος – Βλέπει κανείς την κραυγή για βοήθεια;» (Video)

image 2 1

Πιερίδη για Τσιτσιπά: «Από τα 16 του είναι μια μηχανή χρήματος – Βλέπει κανείς την κραυγή για βοήθεια;» (Video)

«Είναι δύο γονείς που τους έχει αλλάξει τα φώτα δημόσια. Δεν ξέρει να κρατηθεί πίσω…