ΗΠΑ: Ένας νεκρός από σπάνια ασθένεια που μεταδίδουν τα κουνούπια – Τι είναι η εγκεφαλίτιδα ιπποειδών

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει, ενώ πολλοί από τους ασθενείς έχουν μακρόχρονα επακόλουθα, σωματικά και διανοητικά.

syed ali 80a3A BFeic unsplash

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις βορειοανατολικές ΗΠΑ εξαιτίας της εγκεφαλίτιδας ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής (Eastern Equine Encephalitis, EEE), σπάνιας ασθένειας η οποία μεταδίδεται από τα κουνούπια, ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές την Τρίτη.

Το υπουργείο Υγείας της πολιτείας Νιου Χάμσιρ ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι επρόκειτο για ενήλικο πρόσωπο από την πόλη Χάμστεντ, χωρίς να διευκρινίσει ούτε την ηλικία, ούτε το φύλο του. Εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του κεντρικού νευρικού συστήματός του και πέθανε εξαιτίας επιπλοκών της ασθένειας.

«Η πιο πρόσφατη γνωστή μόλυνση ανθρώπου από τον ιό της εγκεφαλομυελίτιδας του ίππου τύπου ανατολικής Αμερικής στη Νιου Χάμσιρ ανάγεται στο 2014», όταν το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει «τρία κρούσματα», τα δύο από τα οποία είχαν αποτέλεσμα «τον θάνατο» των ασθενών, συνέχισε.

Ο θάνατος καταγράφεται με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία στις βόρειες ΗΠΑ για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξάπλωσης της EEE, ο επιπολασμός της οποίας επιτείνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Μασαχουσέτη, πολιτεία που γειτονεύει με το Νιου Χάμσιρ, ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της EEE φέτος εκεί, σε ογδοντάρη.

Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), την κυριότερη υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, τα συμπτώματα του ιού της εγκεφαλίτιδας των ιπποειδών της ανατολικής Αμερικής είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο εμετός, η διάρροια, οι αλλαγές της συμπεριφοράς και η υπνηλία.

Μπορεί να προκαλέσει επίσης πολύ σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Σχεδόν το 30% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνει, ενώ πολλοί από τους ασθενείς έχουν μακρόχρονα επακόλουθα, σωματικά και διανοητικά. Τα ηλικιακά φάσματα του πληθυσμού που θεωρείται πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτά κάτω των 15 και άνω των 50 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν αντικουνουπικά, να φορούν ρούχα που τους προστατεύουν σε εξωτερικούς χώρους και να μην αφήνουν να λιμνάζει νερό κοντά σε σπίτια, ώστε να μην διευκολύνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Έκθεση της ένωσης Climate Central που είχε δημοσιοποιηθεί το 2023 τόνιζε πως ο αριθμός των «ημερών των κουνουπιών», όταν δηλαδή οι θερμές και υγρές μετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδεώδεις για το συγκεκριμένο έντομο, αυξήθηκε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ειδήσεις σήμερα:

Χανιά: Γυναίκα δάγκωσε πασίγνωστη γκοφρέτα και βρήκε μέσα ένα περίεργο αντικείμενο (photo)

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα η Αθηνά Λινού

Απελπισμένες προσπάθειες στον ΣΚΑΪ για να ξελασπώσουν την κυβέρνηση: Ατάκες… «φωτιά» από Παυλόπουλο, Οικονόμου και Πορτοσάλτε (video)

Τραγωδία στην Αμοργό: Έπεσε από τον γκρεμό και σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της κόρης της

Τραγικό δυστύχημα στη Δανία: Πέθαναν τα δύο αγόρια που είχαν θαφτεί κάτω από αμμόλοφο λόγω κατολίσθησης

daniel j schwarz VmIbr5JEZY4 unsplash

Τραγικό δυστύχημα στη Δανία: Πέθαναν τα δύο αγόρια που είχαν θαφτεί κάτω από αμμόλοφο λόγω κατολίσθησης

Τα παιδιά, που κατάγονταν από την περιοχή του Μονάχου, έσκαβαν σε έναν αμμόλοφο στη Βόρεια…

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ώρα των αδάμαστων ηρώων – Το Παρίσι ανάβει εκ νέου τους προβολείς

AP24239654813131

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ώρα των αδάμαστων ηρώων – Το Παρίσι ανάβει εκ νέου τους προβολείς

Η τελετή έναρξης θα γίνει και αυτήν τη φορά εκτός σταδίου, δίπλα στα εμβληματικά μνημεία…

Αταίριαστοι: Το Luben μάζεψε όλες τις στιγμές που «θαυμάζουν» την Κλέλια Ανδριολάτου (video)

455823330 851071573790315 2040774976456845467 n

Αταίριαστοι: Το Luben μάζεψε όλες τις στιγμές που «θαυμάζουν» την Κλέλια Ανδριολάτου (video)

Θέμα συζήτησης έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες οι Αταίριαστοι του ΣΚΑΪ για τις αντιδράσεις τους…

Πορτοσάλτε: Πήρε θέση για Νοτοπούλου και σύγκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με «στρατόπεδο των Ναζί» (video)

Πορτοσάλτε 1

Πορτοσάλτε: Πήρε θέση για Νοτοπούλου και σύγκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με «στρατόπεδο των Ναζί» (video)

«Ζούσαν στο παραμυθένιο περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, το αγνό και αμόλυντο. Και τότε δεν ξέρανε», ανέφερε…