Newsroom

Newsroom

Ιρλανδία: Νέος ηγέτης του Φίνε Γκέιλ ο Λίο Βαράντκαρ

Το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα της Ιρλανδίας Φίνε Γκέιλ, εξέλεξε τον 38χρονο γιο Ινδού μετανάστη, Λίο Βαράντκαρ, ως νέο ηγέτη του.

5931c2291dc52433718b4989

Ο Βαράντκαρ, ο οποίος αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος πριν από δύο χρόνια, θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Έντα Κένι, πιθανώς όταν συγκληθεί και πάλι το κοινοβούλιο, στις 12 Ιουνίου.

Θα γίνει έτσι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της συντηρητικής, καθολικής χώρας και ο νεότερος πολιτικός που έχει αναλάβει ποτέ το αξίωμα αυτό.

Γιος ενός Ινδού μετανάστη και μιας Ιρλανδέζας νοσοκόμας, κ. Βαράντκαρ σπούδασε ιατρική και το 2015 έγινε ο πρώτος υπουργός ιρλανδικής κυβέρνησης που αποκάλυψε, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Πρόκειται για μια «επανάσταση» για μια χώρα όπου η άμβλωση παραμένει παράνομη, όπου η ομοφυλοφιλία αποκοινικοποιήθηκε μόλις το 1993 και το διαζύγιο νομιμοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ο ίδιος αρνείται να δεχτεί τον ρόλο του «πρωτοπόρου». «Δεν είμαι ένας πολιτικός μισο-Ινδός ή γκέι ή γιατρός. Αυτές είναι απλώς κάποιες από τις πλευρές που με κάνουν αυτό που είμαι. Αλλά κανένας από αυτούς τους όρους δεν με καθορίζει», εξήγησε.

Ο πατέρας του Βαράνκταρ ήταν επίσης γιατρός, γεννημένος στη Βομβάη ενώ η μητέρα του είναι νοσοκόμα. Έχει δύο μεγαλύτερες αδελφές και μεγάλωσε στο Δουβλίνο.

Στα 25 του εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ενώ το 2007 εξελέγη στο κοινοβούλιο. Το 2011 μπήκε στην κυβέρνηση και υπηρέτησε στα υπουργεία Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, Υγείας και τέλος Κοινωνικής Πρόνοιας.

Το 2015 στην προεκλογική εκστρατεία του τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και της χαλάρωσης του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, όμως ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας που είχε επιβάλει η κυβέρνηση. Ως πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να παρεκλίνει από αυτήν την πολιτική λιτότητας.

Μαφιόζικη προειδοποίηση- «Έλουσε» με βενζίνη την είσοδο επιχείρησης στο κέντρο του Βόλου

βενζινη

Μαφιόζικη προειδοποίηση- «Έλουσε» με βενζίνη την είσοδο επιχείρησης στο κέντρο του Βόλου

Η σύζυγος του κατηγορούμενου καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί εξαπάτησε γνωστό γιατρό του Βόλου και ο…