Ιταλία: Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Μελόνι για «body shaming» – «Υπάρχει κλίμα δίωξης» δηλώνει η Κορτέζε

Η Κορτέζε δήλωσε στον Guardian ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης». «Υπάρχει κλίμα δίωξης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω πια την ελευθερία να γράφω για αυτή την κυβέρνηση».

AP22265665311376

Στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.000 ευρώ στην Τζόρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni) καταδίκασε το Ιταλικό δικαστήριο μια δημοσιογράφο, επειδή χλεύασε το ύψος της πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως “body shaming”.

Πρόκειται για την Τζούλια Κορτέζε, δημοσιογράφο με έδρα το Μιλάνο, στην οποία επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ με αναστολή για τον χλευασμό, ο οποίος χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, ένα χρόνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι.

Οι αναρτήσεις που «χρυσοπλήρωσε» η Κορτέζε

Η 36χρονη Κορτέζε δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία της Μελόνι με φόντο τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αντιδρώντας, η Μελόνι έγραψε στο Facebook ότι η παραποιημένη φωτογραφία ήταν «μοναδικής σοβαρότητας» και ότι έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να κινηθεί νομικά εναντίον της δημοσιογράφου.

Σε δύο ακόμη tweets την ίδια ημέρα, η Κορτέζε έγραψε «η μιντιακή περσόνα που δημιούργησες στη σελίδα σου στο Facebook σε χαρακτηρίζει ως αυτό που είσαι: μια μικρή γυναίκα» και «δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,2 μέτρα ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω». Η Κορτέζε αθωώθηκε για το tweet που συνέκρινε τη Μελόνι με τον Μουσολίνι, αλλά καταδικάστηκε για δυσφήμιση για τα δύο τελευταία, τα οποία, όπως είπε ο δικαστής του Μιλάνου, ισοδυναμούσαν με body shaming.

«Υπάρχει κλίμα δίωξης»

Η Κορτέζε δήλωσε ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης». «Υπάρχει κλίμα δίωξης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω πια την ελευθερία να γράφω για αυτή την κυβέρνηση, γιατί μόλις σε αναγνωρίσουν ως άβολο δημοσιογράφο για αυτή την κυβέρνηση, δεν αφήνουν τίποτα να περάσει», δήλωσε η Κορτέζε στον Guardian.

Η δημοσιογράφος μπορεί να ασκήσει έφεση, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα το κάνει. «Το να προχωρήσω σε αυτό κινδυνεύει να μου κοστίσει πολλά και δεν ξέρω πώς θα τελειώσει», δήλωσε. Ο δικηγόρος της Μελόνι δήλωσε ότι θα δωρίσει τα 5.000 ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα όταν επιβεβαιωθεί η οριστική ποινή και καταβληθούν τα χρήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζόρτζια Μελόνι κινείται νομικά εναντίον ενός δημοσιογράφου ή κάποιου που την επέκρινε δημοσίως. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνησή της έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στρατηγικά τις αγωγές δυσφήμισης για να φιμώσει δημοσιογράφους και δημόσιους διανοούμενους. Σε μια πολύκροτη υπόθεση το περασμένο φθινόπωρο, ο συγγραφέας κατά της μαφίας Ρομπέρτο Σαβιάνο κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση της Μελόνι και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ επειδή την αποκάλεσε «μπάσταρδο» για τις μεταναστευτικές πολιτικές της. Η υπόθεση χρονολογείται από μια τηλεοπτική συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020, στην οποία ο Σαβιάνο, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Γόμορρα», κατακεραύνωσε τη Μελόνι και τον συνάδελφό της ακροδεξιό ηγέτη Ματέο Σαλβίνι στην τηλεόραση για την αντιμεταναστευτική στάση τους απέναντι στα πλοία που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πιερίδη για εξωφρενική τιμή ξαπλώστρας στη Βουλιαγμένη: «Το νούμερο που βλέπω εκεί είναι αληθινό» (Video)

Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με 233 επιβάτες

Καιρός: Το «πολυπόθητο» έκτακτο δελτίο για το τέλος του καύσωνα – 11 ημέρες αφόρητης ζέστης

Χαμός ανάμεσα σε Υποφάντη και τον TikToker Δημήτρη Σαββίδη – «Από το 2019 ως το 2022 δεν κάνατε την ίδια κριτική στην κυβέρνηση» (video)

Τέμπη: Όσα έγιναν στην μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Τέμπη 1

Τέμπη: Όσα έγιναν στην μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Η εισαγγελέας εφετών κατά την ανάλυση του νομικού σκεπτικού της ποινικής δίωξης που άσκησε στα…

Μπέλα Χαντίντ: Η Adidas απέσυρε διαφήμιση της Παλαιστίνιας μετά από διαμαρτυρίες Ισραηλινών (Video)

Καταγραφή 20

Μπέλα Χαντίντ: Η Adidas απέσυρε διαφήμιση της Παλαιστίνιας μετά από διαμαρτυρίες Ισραηλινών (Video)

Οργή για τη Γερμανική εταιρεία, μετά την απόφαση να αποσυρθεί διαφήμιση με τη Μπέλα Χαντίτ