Ιταλία, παρελθόν θεωρείται ο Μπερλουσκόνι

[…]

Μετά τα αναπάντεχα χαστούκια που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα από τους ιταλούς ψηφοφόρους ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η χαριστική βολή ίσως έρθει την ερχόμενη Τετάρτη στο Κοινοβούλιο.
Ο Καβαλιέρε πρόκειται να ζητήσει μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη συνοχή της έως τις εκλογές του 2013.

Είναι όμως η πρώτη φορά που βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος του πολιτικού γκρεμού. Η Λέγκα του Βορρά, ο μοναδικός του πλέον σύμμαχος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον Μπερλουσκόνι την ερχόμενη Τετάρτη εάν δεν παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο τη δική της κυβερνητική ατζέντα. «Το τελευταίο που θέλουμε είναι ακόμη μια ήττα» δήλωσε την περασμένη βδομάδα εκ μέρους της Λέγκας ο Ρομπέρτο Καλντερόνι.

Ακόμη όμως κι αν καταφέρει να περάσει και αυτόν τον σκόπελο, όλα δείχνουν ότι ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται πλέον στη δύση της πολιτικής του ζωής και η Ιταλία εισέρχεται στη μετά Μπερλουσκόνι εποχή.

Το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό, εάν η κεντροαριστερά είναι σε θέση να παίξει καθοριστικό ρόλο και ποιοι θα είναι οι νέοι πρωταγωνιστές.

Στους κόλπους της κεντροδεξιάς, ο τσάρος της ιταλικής οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι, έχοντας τη στήριξη του ισχυρού οικονομικού κατεστημένου, έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να διαδεχθεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μια «υποψηφιότητα» που δεν ενοχλούσε τον Καβαλιέρε τις «καλές μέρες», έγινε όμως ενοχλητική την περασμένη βδομάδα, όταν ο Τρεμόντι μπλόκαρε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μείωση φόρων, έναν πολιτικό ελιγμό στον οποίο συχνά καταφεύγει ο Μπερλουσκόνι για να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να επιβάλει τις προτάσεις του για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, με τον Μπερλουσκόνι να δηλώνει οργισμένος ότι «δεν αποφασίζει ο Τρεμόντι, καθώς ο ρόλος του είναι μόνο να εισηγείται». Προς το παρόν τουλάχιστον.

Στην πλευρά της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, παρότι δείχνει να ανακάμπτει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παραμένει αμφίβολο εάν θα καταφέρει να ηγηθεί των επόμενων εκλογών, όποτε αυτές γίνουν.

Οι Ιταλοί, δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων, κυρίως στην οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, με τη βιομηχανία να συρρικνώνεται, τα ιταλικά προϊόντα να χάνουν διαρκώς την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές και την ανεργία στους νέους και τις γυναίκες να είναι η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις από τα αριστερά.

Μικρά κόμματα όπως η Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο και κινήματα όπως το Κίνημα των 5 Αστεριών του Πέπε Γκρίλο και το Sinistra, Ecologia Liberta (SEL) του πρώην αριστερού κυβερνήτη της Πούλια Νίκι Βέντολα μπαίνουν δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι με την στήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο των γραμμάτων.

Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές του Μαΐου αύξησαν τη δύναμή τους στο 5% με την επικράτηση του Τζουλιάνο Πισαπία στο Μιλάνο που στηρίχθηκε από το SEL και του Λουίτζι Ντε Ματζίστρις στη Νάπολη με την Ιταλία των Αξιών κερδίζοντας τους υποψηφίους και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νίκι Βέντολα ίσως είναι η προσωπικότητα που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν σημαντικό προβάδισμα έναντι τόσο του Μπερλουσκόνι όσο και του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Ο

Βέντολα είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, που προέρχεται από τους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας και στη συνέχεια της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και κατάφερε να γίνει ο πρώτος αριστερός ομοφυλόφιλος κυβερνήτης σε μια έντονα καθολική περιοχή του Νότου.

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές διεργασίες του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να είναι ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στις επόμενες εκλογές.

Με τον διεθνή τύπο να κάνει λόγο για την ιταλική «άνοιξη» στην καρδιά του καλοκαιριού, όλα δείχνουν ότι «ο αέρας της αλλαγής» φυσάει αυτή τη φορά από τον ιταλικό Νότο.
http://www.enet.gr

Ψυχικό: Φωτογραφία του τοπογράφου βρέθηκε στο κινητό του εκτελεστή – Υποψίες ότι τον παρακολουθούσε

Ψυχικό: Φωτογραφία του τοπογράφου βρέθηκε στο κινητό του εκτελεστή – Υποψίες ότι τον παρακολουθούσε

Τα νέα αυτά δεδομένα εγείρουν υποψίες ότι ο εκτελεστής και προφυλακισμένος σήμερα 44χρονος, είχε τον…

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Θεσσαλονίκη: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι που σκότωσαν 52χρονο επειδή τάιζε αδέσποτα

Έχοντας δεχθεί πλήγματα με γυμνά χέρια στο σώμα του, το θύμα παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του…

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

Συναγερμός στην Κίνα: Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη φωτιά σε εμπορικό κέντρο – Αγωνία για τους παγιδευμένους (Video)

«Προς το παρόν, έξι άνθρωποι είναι νεκροί. Οι ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους και…

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Το αφεντικό τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές και μετά τον καταδίωξε και τον χτύπησε…