JP Morgan: Ζημιά 2 δισ. δολαρίων για το σύμβουλο του ελληνικού Δημοσίου

[…]

Οι ελληνικές κυβερνήσεις την προτιμούν διαχρονικά. Σε κάθε αποκρατικοποίηση, το όνομα της αναγράφεται στην λίστα των «golden» συμβούλων του ελληνικού δημοσίου. Οι αμοιβές της πολλές φορές αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης. Ο λόγος; Για την JP Morgan, την αμερικανική επενδυτική τράπεζα της οποίας οι συμβουλές τηρούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις με θρησκευτική ευλάβεια.

Ωστόσο τα μαντάτα για το golden σύμβουλο κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι. Η είδηση ότι ο αμερικανικός κολοσσός εμφάνισε ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων λόγω αποτυχημένης στρατηγικής trading έσκασε σαν βόμβα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο μύθος της αυθεντίας κλονίστηκε συθέμελα, όπως επίσης και η αξιοπιστία της.

Ο σύμβουλος δεκάδων κυβερνήσεων υπέπεσε σε σφάλμα ολέθριο. Και το χειρότερο όλων η ζημία οφείλεται σε σφάλμα εκ των έσω, σε κακή εκτίμηση, σαν αυτές για τις οποίες αμείβεται με αστρονομικά ποσά προκειμένου οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να αποφύγουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon απέδωσε τη ζημία σε «λάθη, προχειρότητες και κακές επιλογές». Ο ίδιος άνθρωπος που σε αιφνιδιαστικό «conference call» αποκάλυψε τις τεράστιες ζημίες αμέσως μετά το κλείσιμο της Wall Street. Η ανακοίνωση, ήταν ικανή να προκαλέσει τριγμούς στη Wall Street. Η μετοχή της JP Morgan Chase κατρακύλησε κατά 7%, ενώ σημαντικές απώλειες εμφάνισε και ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος.

Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε πως οι ζημίες αφορούν ένα συγκεκριμένο γραφείο από τμήμα του investment banking, που δημιουργήθηκε για να επενδύονται οι πλεονάζουσες καταθέσεις. Ο εν λόγω trader, ο οποίος είχε κερδίσει το παρατσούκλι ο «Καρχαρίας του Λονδίνου» είχε κατορθώσει να πουλήσει τεράστια ποσά credit-default swaps σε hedge funds.

Ωστόσο η στρατηγική αποδείχθηκε ζημιογόνα, με τις συνολικές ζημίες να προσεγγίζουν ίσως και τα 3 δισ. δολάρια. «Εκ των υστέρων, φαίνεται πως η νέα στρατηγική ήταν εσφαλμένη, πολύπλοκη, με φτωχή αξιολόγηση, φτωχή εφαρμογή και φτωχή παρακολούθηση» ανέφερε με νόημα ο Dimon.

Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για τις αστρονομικές αμοιβές της JP Morgan από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το τι είδους συμβουλές παρέχει είναι κάτι που ποτέ δεν έμαθε κανείς, όπως επίσης και αν τα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων ήταν πετυχημένα.