Καμπαγιάννης: Ξεμπροστιάζει το «Πρώτο Θέμα» για τα fake news που στοχοποιούν τους Ρομά

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή με ανακοίνωσή της και ο Θανάσης Καμπαγιάννης καλούν εισαγγελία και ΕΣΗΕΑ να προχωρήσουν σε διερεύνηση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας

πθ

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή με ανακοίνωσή της, την οποία αναδημοσιεύει και ο Θανάσης Καμπαγιάννης καλεί την εισαγγελία και την ΕΣΗΕΑ να προχωρήσουν σε διερεύνηση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας με αφορμή άρθρο του «Πρώτου Θέματος» το οποίο στοχοποιεί τους Ρομά.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η παράταξη των δικηγόρων, με την οποία ο Θανάσης Καμπαγιάννης ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Έκθεση της ΕΛΑΣ: Το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά» «αποτελεί τον ορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των κοινοτήτων των Ρομά».

«Στην πραγματικότητα, το δημοσίευμα αφορά το 4% των κλοπών και διαρρήξεων του έτους 2022 και όχι το σύνολό τους. Εισαγγελία και ΕΣΗΕΑ πρέπει να προχωρήσουν σε ποινική και πειθαρχική διερεύνηση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας» σημειώνει.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η δικηγορική παράταξη, ο αρθρογράφος επικαλείται στοιχεία που περιέχονται σε έκθεση της ΕΛΑΣ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

«Στην πραγματικότητα, όμως, διαστρεβλώνει τα αναφερόμενα στην έκθεση για να καταλήξει σε ψευδείς αναφορές που στοχοποιούν μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων με βάση τη φυλετική καταγωγή» τονίζει.

Μάλιστα, η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή παραπέμπει σε ολόκληρη την έκθεση της ΕΛΑΣ για να αποδείξει ότι η αλήθεια, βάσει των στοιχείων της, είναι πολύ διαφορετική.

«Το Πρώτο Θέμα συνεχίζει επάξια τον δρόμο της διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο τη διάχυση ρατσιστικού δηλητηρίου και την ενίσχυση των φασιστών.

Ποιος δεν θυμάται την περίφημη “είδηση” για τη Χρυσή Αυγή που βοηθάει τις γιαγιάδες του Αγίου Παντελεήμονα να πάνε στο ΑΤΜ, ένα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο δημοσίευμα από καταδικασμένο Χρυσαυγίτη υποψήφιο βουλευτή που εκμεταλλεύτηκε μέχρι και τη μάνα του για ναζιστική προπαγάνδα;» καταγγέλλει.

Τέλος, όπως σημειώνει, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι το δημοσίευμα για τους Ρομά έχει ήδη αναπαραχθεί μαζικά σε χιλιάδες αναρτήσεις, ενώ φασιστικά μορφώματα όπως αυτό των Σπαρτιατών σπεύδουν να το αξιοποιήσουν στη ρατσιστική προπαγάνδα τους.

«Η κρατική στοχοποίηση ολόκληρων κατηγοριών ανθρώπων με βάση την εθνικότητα και την καταγωγή τους, η στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα και την ενδοχώρα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων από πρόθυμα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η υιοθέτησή τους από το πολιτικό σύστημα εξηγούν την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων.

Ο αντιτσιγγάνικος ρατσισμός είναι σε όλη την Ευρώπη κεντρικός σ’ αυτή τη διαδικασία» αναφέρει.

Αναλυτικά ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής

Καραμπινάτη διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά από το Πρώτο Θέμα: Τον λόγο έχουν η Εισαγγελία και η ΕΣΗΕΑ (Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, 4/9/24)

Το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος με τίτλο “Έκθεση της ΕΛΑΣ: Το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά” (1/9/2024, https://archive.is/ksJi0) αποτελεί τον ορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων με ρατσιστική στοχοποίηση των κοινοτήτων των Ρομά. Στην πραγματικότητα, το δημοσίευμα αφορά το 4% των κλοπών και διαρρήξεων του έτους 2022 και όχι το σύνολό τους.

Εισαγγελία και ΕΣΗΕΑ πρέπει να προχωρήσουν σε ποινική και πειθαρχική διερεύνηση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Αναλυτικά:

Ο αρθρογράφος Μιχάλης Στούκας επικαλείται στοιχεία που περιέχονται σε έκθεση της ΕΛΑΣ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2024. Στην πραγματικότητα, όμως, διαστρεβλώνει τα αναφερόμενα στην έκθεση για να καταλήξει σε ψευδείς αναφορές που στοχοποιούν μια ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων με βάση τη φυλετική καταγωγή.

Ο αρθρογράφος υιοθετεί χωρίς καμία επιφύλαξη τον τίτλο του άρθρου, καθώς επικαλείται προγενέστερο άρθρο του με το ίδιο περιεχόμενο και τίτλο (Έκθεση της ΕΛΑΣ: 84% όσων Ελλήνων εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά, 19/11/2023, https://archive.is/4lQzc), Όπως γράφει στο από 1/9/2024 άρθρο του:

“Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης αυτής ήταν ότι το 84% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2021 ήταν Ρομά”.

Η αλήθεια, βέβαια, βάσει των ίδιων των στοιχείων της έκθεσης της ΕΛΑΣ είναι πολύ διαφορετική. [ Όλη η έκθεση, όπου και πιο κάτω οι παραπομπές, εδώ: https://shorturl.at/tS6oX ].

Η έκθεση αφορά αποκλειστικά εγκληματικές ομάδες, κατά τον χαρακτηρισμό διαβιβαστικών εγγράφων και σηματικών αναφορών της ΕΛΑΣ το έτος 2022, και ΟΧΙ όλες τις κλοπές και τις διαρρήξεις. Διευκρινίζεται μάλιστα στην Έκθεση (σελίδα 95) ότι “οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ευθύνονται για ένα μικρό ποσοστό στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας [8% στις ληστείες, 4% στις κλοπές-διαρρήξεις και 2% στις κλοπές τροχοφόρων]”.

Σύμφωνα με την έκθεση (σελίδα 5): “Κατά το 2022, δραστηριοποιήθηκαν στη Χώρα μας συνολικά τριακόσιες σαράντα δύο (342) εγκληματικές ομάδες, οι οποίες απαρτίζονταν συνολικά από 2.549 μέλη“.

Από αυτές τις εγκληματικές ομάδες, αυτές που δραστηριοποιούνταν σε εγκληματική δράση με στόχο την ιδιοκτησία ήταν 167 (σελίδα 97):

“Το 2022 εξαρθρώθηκαν συνολικά εκατόν εξήντα επτά (167) εγκληματικές ομάδες. Αποτελούνταν συνολικά από χίλια πενήντα δύο (1.052) μέλη.

Εξ’ αυτών, η πλειοψηφία των ομάδων (117), είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές-διαρρήξεις, (29) τις ληστείες και (21) τις κλοπές τροχοφόρων”.

Από τις 117 ομάδες που φέρονταν να δραστηριοποιούνται στις Κλοπές – Διαρρήξεις, η έκθεση αναφέρει (σελίδα 99):

“Οι εγχώριες ομάδες έχουν κυρίαρχο ρόλο (72% του συνόλου), ακολουθούμενες από τις αλλοδαπές (22% του συνόλου) και τέλος τις εγχώριες και αλλοδαπές (σε ποσοστό 6%). … Στις ελληνικές ομάδες, κυρίαρχες είναι οι ομάδες με μέλη, κατά συντριπτική πλειοψηφία, ΡΟΜΑ (σε ποσοστό 86% επί των εγχώριων ομάδων)”.

Δηλαδή, ο αριθμός 86% αναφέρεται σε ποσοστό επί των εγχώριων εγκληματικών ομάδων, που διενεργούν το 4% των κλοπών και διαρρήξεων που έγιναν το έτος 2022.

Συνεπώς, ο ορθός τίτλος θα ήταν: “Στo 86% των χαρακτηρισμένων από την αστυνομία ως εγχώριων εγκληματικών ομάδων, που ενεπλάκησαν στο 4% των κλοπών και διαρρήξεων το 2022, συμμετείχαν ΡΟΜΑ”. Αντί για αυτό, ο τίτλος γράφει: “Το 86% των Ελλήνων που ενεπλάκησαν σε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν Ρομά“.

Όσο δε για τα απόλυτα νούμερα, αν αναλογιστεί κανείς οτι ο αριθμός των Ελλήνων υπηκόων που φέρονται ως ενταχθέντες σε εγκληματική ομάδα που τελούσε κλοπές και διαρρήξεις το 2022 ήταν 438 άτομα, υπολογίζεται σχηματικά ότι μιλάμε για περίπου 370 άτομα με καταγωγή Ρομά.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με στατιστική επετηρίδα της ΕΛΑΣ για το έτος 2022 (https://shorturl.at/f3flp, σελίδα 49), ο συνολικός αριθμός των ημεδαπών εμπλεκομένων σε κλοπές και διαρρήξεις το έτος 2022 προσεγγίζει τα 20.000 άτομα, χωρίς να δίνονται στοιχεία για το πόσοι από αυτούς είναι Ρομά.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Έκθεση της ΕΛΑΣ για το οργανωμένο έγκλημα αναφέρει τη φυλετική καταγωγή των συλληφθέντων μόνο σε περίπτωση που το ποσοστό των Ρομά είναι μεγάλο, ενώ όπου το ποσοστό τους είναι μικρό η φυλετική καταγωγή παραλείπεται.

Το Πρώτο Θέμα συνεχίζει επάξια τον δρόμο της διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο τη διάχυση ρατσιστικού δηλητηρίου και την ενίσχυση των φασιστών. Ποιός δεν θυμάται την περίφημη “είδηση” για τη Χρυσή Αυγή που βοηθάει τις γιαγιάδες του Αγίου Παντελεήμονα να πάνε στο ΑΤΜ, ένα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο δημοσίευμα από καταδικασμένο Χρυσαυγίτη υποψήφιο βουλευτή που εκμεταλλεύτηκε μέχρι και τη μάνα του για ναζιστική προπαγάνδα;

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι το δημοσίευμα για τους Ρομά έχει ήδη αναπαραχθεί μαζικά σε χιλιάδες αναρτήσεις, ενώ ήδη φασιστικά μορφώματα όπως αυτό των Σπαρτιατών σπεύδουν να το αξιοποιήσουν στη ρατσιστική προπαγάνδα τους.

Η κρατική στοχοποίηση ολόκληρων κατηγοριών ανθρώπων με βάση την εθνικότητα και την καταγωγή τους, η στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα και την ενδοχώρα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων από πρόθυμα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η υιοθέτησή τους από το πολιτικό σύστημα εξηγούν την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων.

Ο αντιτσιγγάνικος ρατσισμός είναι σε όλη την Ευρώπη κεντρικός σ’ αυτή τη διαδικασία.

Τον λόγο τώρα τον έχουν η Εισαγγελία και η ΕΣΗΕΑ, που πρέπει να προχωρήσουν σε ποινική και πειθαρχική διερεύνηση για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και για παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγρια κόντρα Άδωνι και Κεχαγιά στον αέρα του ΣΚΑΪ: «Αν τα έχετε πει, να παραιτηθείτε σήμερα» (video)

Κιμ Γιονγκ Ουν ο τιμωρός: Εκτέλεσε 30 αξιωματούχους για τις πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο 4.000 ανθρώπων

Πορτοσάλτε – Αναστασοπούλου: Η τηλεθέαση που σημείωσαν στην πρεμιέρα – «Θα κάνουμε την προσπάθεια»

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δυτική Ευρώπη – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

MyCoast: 630 παραλίες ελέγχθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – Τα νησιά με τις περισσότερες παραβάσεις

MyCoast: 630 παραλίες ελέγχθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – Τα νησιά με τις περισσότερες παραβάσεις

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν σε 20.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών στο MyCoast

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Νάσος Γκαβέλας αυτοσαρκάστηκε on air και έκανε τους πάντες να γελάσουν – «Εγώ δεν βλέπω» (video)

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Ο Νάσος Γκαβέλας αυτοσαρκάστηκε on air και έκανε τους πάντες να γελάσουν – «Εγώ δεν βλέπω» (video)

Επικός αυτοσαρκασμός από τον Νάσο Γκαβέλα μετά τη σπουδαία του εμφάνιση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος θέλει να υπάρξει διέξοδος, πρέπει να δει την αλήθεια»

Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όποιος θέλει να υπάρξει διέξοδος, πρέπει να δει την αλήθεια»

«Η μεγάλη αυταπάτη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απώλεια της εξουσίας, ήταν πως έπρεπε…