Newsroom

Newsroom

Και όμως τα λουλούδια… τρώγονται!

Εκμεταλλευόμαστε την άνοιξη, την εποχή των λουλουδιών, για να δώσουμε ξεχωριστό άρωμα και χρώμα στις γευστικές μας δημιουργίες με φρέσκα και…

flowers

Εκμεταλλευόμαστε την άνοιξη, την εποχή των λουλουδιών, για να δώσουμε ξεχωριστό άρωμα και χρώμα στις γευστικές μας δημιουργίες με φρέσκα και αποξηραμένα λουλούδια.

Πώς τα διαλέγουμε:

Διαλέγουμε λουλούδια από κήπο ή που έχουν καλλιεργηθεί φυσικά ή βιολογικά. Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία περίπτωση ραντισμένα, λουλούδια που προέρχονται από χρήση λιπασμάτων  ή που είναι  εκτεθειμένα σε  εξωτερική μόλυνση (π.χ. εξωτερικός χώρος ανθοπωλείου)

Πώς τα χρησιμοποιούμε:

Προσοχή: Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν  μας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν  αλλεργία στη  γύρητων λουλουδιών. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να αφαιρούμε τα τμήματα των λουλουδιών όπου συγκεντρώνεται η γύρη (τον  κάλυκα και τους  στήμονες/ύπερους) πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
Χρησιμοποιούμε μόνο λουλούδια που είναι εδώδιμα, δηλαδή που μπορούν να φαγωθούν. Ενδεικτικά βρώσιμα λουλούδια που υπάρχουν στη χώρα μας  είναι:  τριαντάφυλλα, βιολέτες, άνθη εσπεριδοειδών (νεραντζιάς, λεμονιάς, πορτοκαλιάς), ιβίσκοςαποξηραμένος και άνθη από αρωματικούς θάμνους όπως η λεβάντα,  το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, η μέντα και φυσικά ο δικός μας κρόκος Κοζάνης.

Πού τα χρησιμοποιούμε:

Διακόσμηση: μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν διακόσμηση σε τούρτες κυρίως, όπως είναι φρέσκα ή ζαχαρωμένα. Η διαδικασία του ζαχαρώματος, π.χ. ροδοπέταλων γίνεται πολύ απλά με επάλειψη και από τις δύο μεριές με ασπράδι αυγού και βούτηγμα σε ζάχαρη κρυσταλλική.

Ζάχαρη:  για να φτιάξουμε υπέροχη αρωματική ζάχαρη, αρκεί να τοποθετήσουμε φρέσκα λουλούδια σε δοχείο με ζάχαρη και να το φυλάξουμε για 2-3 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μερός.

Κέικ και μπισκότα: Θα τα ρίξουμε μαζί με το  αλεύρι  ή θα πασπαλίσουμε την επιφάνεια τους, αποξηραμένα και σε σκόνη αφού τα περάσουμε από μούλτι ή τα ψιλοκόψουμε.
Γλυκά του κουταλιού: πολύ συχνή είναι η χρήση της αρμπαρόριζας που αρωματίζει γλυκά με φρούτα και πολλά  μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, όπως το σταφύλι και κυρίως το κυδώνι.

Πηγή: toarkoudi.gr (http://www.toarkoudi.gr/%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9…)

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…