Newsroom

Newsroom

Καιρός: Αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε heat alarm – Έκτακτη ενημέρωση για τον καύσωνα

Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα με ακραία θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας

καιρός καύσωνας

Από αφόρητη ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες χαρακτηρίζεται ο καιρός και σήμερα, με το meteo να προχωρά σε νέα έκτακτη ενημέρωση για τον καύσωνα

Σε κλοιό καύσωνα μέχρι και την Κυριακή 21 Ιουλίου θα παραμείνει η χώρα σύμφωνα και με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σήμερα και αύριο είναι οι πιο ζεστές ημέρες σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο, ενώ την Παρασκευή στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν και ισχυρές τοπικά καταιγίδες.

Το meteo στην ανάλυση του κάνει λόγο για κορύφωση του κύματος ζέστης που επηρεάζει τη χώρα μας από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αναμένεται σήμερα και τις επόμενες ημέρες, με την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχταςοδηγώντας σε αυξημένη επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης στο σύνολο σχεδόν της χώρας.

Καιρός: Συναγερμός για αυτές τις περιοχές

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και όπως διακρίνεται στην παρακάτω ομάδα χαρτώνακραία θερμή επιβάρυνση και σχετική επικινδυνότητα αναμένεται την Τετάρτη 1και την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 στο σύνολο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Θάσος), σε περιοχές της Κ. και Δ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Καστοριά), στις περιφερειακές ενότητες ΜαγνησίαςΣποράδωνΙόνιων Νήσων (Κέρκυρας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας) και Βορείου Αιγαίου (Λήμνου, Λέσβου, Χίου, Ικαρίας, Σάμου)στη Δ. Πελοπόννησο (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία) και την Αιτωλοακαρνανία.

HEAT ALARM 17 18.07.2024

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλή επικινδυνότητα λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται και στην Κ. Ελλάδα και Ν. Ελλάδα. Ιδιαίτερα την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν και περιοχές των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, και πιο συγκεκριμένα, τα Νότια Προάστια της Αθήνας, ο Πειραιάς και το σύνολο των αστικών περιοχών της Θεσσαλονίκης (Κέντρο, Ανατολικά, Δυτικά και Βόρεια). Παράλληλα, η αυξημένη υγρασία και η επικράτηση περισσότερο ασθενών και δυτικής/βορειοδυτικής συνιστώσας ανέμων στο νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της θερμής επιβάρυνσης και της συνακόλουθης επικινδυνότητας ακόμα και στην Κρήτη και σε νησιά των Κυκλάδων.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συνθήκες παρατεταμένης θερμής επιβάρυνσης σε συνδυασμό με την απουσία δροσισμού και θερμικής ανακούφισης κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία.

 Για αυτό συνίσταται ισχυρά η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. τακτικά δροσερά ντους) από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, και ιδιαίτερα από τις περισσότερο ευπαθείς (ηλικιωμένοι/εςεργαζόμενοι/ες σε εξωτερικούς χώρους, παιδιά, εγκυμονούσες, άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις κ.α.). Περισσότερες σχετικές πληροφορίες παρέχονται στην επόμενη εικόνα.

table heat 4levels info HEAT

Tο βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM και οι σχετικές προειδοποιήσεις αποτελούν προϊόν ερευνητικού έργου (https://theheatalarm.wordpress.com), το οποίο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ) στο πλαίσιο της Δράσης «3η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών” (Αριθμός Έργου: 06885).

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (21-7-2024) καθώς οι θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επισημαίνεται ότι:
Α. στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και
Β. σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:
1. Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

3. Το Σάββατο (20-7-2024) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Κυριακή (21-7-2024) η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Σπίρτζης σε Κουτροκόη: «Θα χάσετε τη δουλειά σας με αυτό το κόστος» – «Τα δικά σας οικονομικά να κοιτάτε» (video)

Ηράκλειο: Ντόπιοι έδειραν άγρια μια οικογένεια τουριστών – Πώς ξεκίνησε το επεισόδιο

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

Αναγνώστης χειλιών «διαβάζει» τι είπε ο εκνευρισμένος Κάρολος στον φρουρό για να βοηθήσει την Καμίλα με το παλτό της

karolow

Αναγνώστης χειλιών «διαβάζει» τι είπε ο εκνευρισμένος Κάρολος στον φρουρό για να βοηθήσει την Καμίλα με το παλτό της

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα βρέθηκαν στα νησιά της Μάγχης τα απρόοπτα της…

Ταϊλάνδη: Θρίλερ με 6 νεκρούς που έφτασαν στο ίδιο ξενοδοχείο σε διαφορετικό χρόνο – Βρέθηκαν με αφρούς στο στόμα (Εικόνες)

bangkong

Ταϊλάνδη: Θρίλερ με 6 νεκρούς που έφτασαν στο ίδιο ξενοδοχείο σε διαφορετικό χρόνο – Βρέθηκαν με αφρούς στο στόμα (Εικόνες)

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην Ταϊλάνδη, μετά την ανακάλυψη έξι πτωμάτων, σε πολυτελές ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.…

Μύκονος: Τουρίστες μοίρασαν λεφτά σε παιδιά Ρομά – Έδωσαν ακόμα και χαρτονομίσματα των 100 ευρώ (video)

Καταγραφή 15

Μύκονος: Τουρίστες μοίρασαν λεφτά σε παιδιά Ρομά – Έδωσαν ακόμα και χαρτονομίσματα των 100 ευρώ (video)

Το ζευγάρι είδε ότι τα συγκεκριμένα παιδιά ζητιάνευαν και αποφάσισε να τους προσφέρει χρήματα

Πολάκης για Συρεγγέλα: «Ούτε λέξη πίσω – Της είχαν δώσει εντολή να μην με αφήσει να μιλήσω» (video)

5613501

Πολάκης για Συρεγγέλα: «Ούτε λέξη πίσω – Της είχαν δώσει εντολή να μην με αφήσει να μιλήσω» (video)

«Mίλαγε πάνω μου με αγενέστατο τρόπο και δεν ήξερε το αντικείμενο καν γιατί κουβεντιάζαμε», τόνισε…

Συγκλονισμένοι οι Αμερικάνοι: Είδαν μετεωρίτη να περνάει πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας και να διαλύεται πάνω από το Μανχάταν

AP24099749242221

Συγκλονισμένοι οι Αμερικάνοι: Είδαν μετεωρίτη να περνάει πάνω από το Άγαλμα της Ελευθερίας και να διαλύεται πάνω από το Μανχάταν

Συνολικά 20 άνθρωποι σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Κονέκτικατ ανέφεραν πως είδαν τον μετεωρίτη…