Newsroom

Newsroom

Καιρός: Έρχεται το Hot Dry Windy – Οι τεράστιες θερμοκρασίες και ο μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών που φέρνει

Κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας

5610034

Το κώδωνα του κινδύνου φαίνεται πως κρούει η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία θα υπάρξουν μεγάλοι κίνδυνοι ακόμα και για πυρκαγιές ως την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα θα υπάρξει ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών. Πράγμα που αυξάνει κατά πολύ την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Αυτό ονομάζεται Hot Dry Windy και ο κίνδυνος για μεγάλες πυρκαγιές είναι τεράστιος.

Καιρός – Έρχεται το Hot Dry Windy – Πώς θα κινηθεί σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου

– Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).

739d0d63ab434e3f83850dff8439132f

Τι αλλάζει την Τετάρτη

– Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

2326598159474bb396919eb72e8985ec

Τι είναι το «κιράζ μελτέμ» που… σπάει την επίθεση της ζέστης

Ευεργετική είναι η επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας, ενάντια στις “επιθέσεις” των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας, όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς.

Μάλιστα, το μελτέμι αυτό έχει και όνομα: είναι το “κιράζ μελτέμ”, δηλαδή μελτέμι του κερασιού, λόγω της εποχής στην οποία εμφανίζεται. Αντίστοιχα, αργότερα υπάρχουν το καβούν μελτέμ” (πεπονιού) και τέλος το ουζούμ μελτέμ” (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού.

Ανεξαρτήτως ονομασίας, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το μελτέμι απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά -όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη, σε μία περίοδο όπου μπορεί να μην έχουμε καύσωνα, αλλά η ζέστη είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά, όπως επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.

 

Καιρός: Δύσκολο τριήμερο καύσωνα με 42αρια – Η μέρα που αλλάζει εντελώς το σκηνικό (videos)

6271917

Καιρός: Δύσκολο τριήμερο καύσωνα με 42αρια – Η μέρα που αλλάζει εντελώς το σκηνικό (videos)

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες καθώς ο καιρός δεν φαίνεται…

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Πολάκης

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στον ίδιο και τη…

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες φρουροί του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του (video)

AP24198153069028

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες φρουροί του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του (video)

Όπως καταγράφεται σε βίντεο από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, κατά την είσοδο του…