Καιρός: Έρχονται τα πρώτα χιόνια – Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 10 βαθμούς

Ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή για την οποία ευθύνεται ο ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας

6091418

Ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά από την Πέμπτη (17/10) καθώς θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και το κρύο θα έρθει στη χώρας μέσω Τουρκίας και Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά 10 βαθμούς, θα κάνουν την εμφάνισή τους θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας, με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας, δεν αποκλείει χιόνια στα ορεινά, χαρακτηριστικό της μεταβολής του καιρού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

“Δεν αποκλείω ακόμα και χιόνια..”
Καλημέρα!
Αλλάζει το σκηνικού του καιρού από την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς,θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα.Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας ,ο οποίος μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας θα αρχίσει σταδιακά να επηρεάζει και τη χώρα μας,με αποκορύφωμα το Σ/Κ. Επίσης:
🌪 Οι βορειοι άνεμοι από την Πέμπτη μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας θα πνέουν θυελλώδεις στο Αιγαίο ενώ το Σ/Κ οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα έχουν την ίδια ένταση.
🧥 Σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασία κυρίως το Σ/Κ.Ενδεικτικά πολλές περιοχές της βορείου Ελλάδος θα ξυπνήσουν με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, ενώ στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα, Ιωάννινα ) το Σ/Κ όταν πέφτει ο ήλιος το μπουφανάκι θα είναι απαραίτητο!
☔️Σε ότι αφορά τις βροχές -ανάλογα βέβαια με τη θέση του χαμηλού -προς το παρόν φαίνονται να είναι περισσότερες στη δυτική Ελλάδα κυρίως το Σ/Κ.
❄️Δεν αποκλείω στα πολύ ορεινά της βορείου Ελλάδας το Σ/Κ να έχουμε πρόσκαιρα και λίγες “πασπάλες” χιονιού!
Καλή Εβδομάδα!

Τι φέρνει ο «Ωμέγα εμποδιστής»

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο OPEN αναφέρθηκε ξανά στον «Ωμέγα εμποδιστή» και εξήγησε και με ποιον τρόπο σχηματίζεται στον χάρτη. Θα παραμείνει όπως είπε το σύστημα υψηλών πιέσεων.

Επίσης θα έχουμε ενίσχυση των βοριάδων τις επόμενες μέρες και θα μεταφερθούν ψυχρές εναέριες μάζες.

Η Ιταλά θα έχει μια σημαντική κακοκαιρία τις επόμενες μέρες, αλλά δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα επηρεάσει τη χώρα μας, κι αν αυτό συμβεί θα γίνει εν μέρει αισθητή στο Ιόνιο.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα.

Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10 θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.

Μ1 Μ2

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι και το Σάββατο

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, την Πέμπτη, στο Ιόνιο και τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Παρασκευή, στα δυτικά και τα βόρεια θα σημειωθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στο Ιόνιο από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Το Σάββατο, αναμένονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Στην αντεπίθεση οι μοναχοί με διαλόγους-φωτιά – «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;»

Μάνεσης: Το επικό άδειασμα από τον Δήμαρχο Πάφου για τις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που τελικά ήταν… δημόσιες (video)

Ασλανίδης κατά ΕΡΤ: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη – Την εξέδρα την έδειξαν για λίγα δευτερόλεπτα

Κάνακης: Το ξέσπασμα για Λιάγκα, Μπάλντοκ και κυρίως για τα ΜΜΕ – «Δεν χρειάζεται όλη αυτή η σαπίλα για την τηλεθέαση»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

ΕΥΠ: Πως θα καταλάβετε ότι το κινητό ή ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί – Τα μέτρα προφύλαξης

smartphone spying 1

ΕΥΠ: Πως θα καταλάβετε ότι το κινητό ή ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί – Τα μέτρα προφύλαξης

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι για τα κινητά τύπου smartphone, σύμφωνα με την ΕΥΠ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμΕΑ (Video)

amea anapiria 1024x683 1

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμΕΑ (Video)

Υπενθυμίζεται πως οι φωτογραφίες που έβγαλε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1, αποκαλύπτουν ότι παιδιά ΑμΕΑ είναι…

Καρυστιανού: Με κυβερνητική παρέμβαση κατέβηκε ανάρτηση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο από τη σελίδα «Υπέροχες Γυναίκες»

6337618

Καρυστιανού: Με κυβερνητική παρέμβαση κατέβηκε ανάρτηση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο από τη σελίδα «Υπέροχες Γυναίκες»

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν μπόρεσε να αντέξει την επιτυχία της μεγάλης συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο

Το Ισραήλ έπληξε χωριό στον Λίβανο: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Ανησυχία ΟΗΕ για την ασφάλεια της UNIFIL

Λίβανος

Το Ισραήλ έπληξε χωριό στον Λίβανο: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Ανησυχία ΟΗΕ για την ασφάλεια της UNIFIL

Εκτός από τους 21 νεκρούς άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτή την αεροπορική επίθεση του…