Newsroom

Newsroom

Καιρός: Ήρθε για να μείνει ο καύσωνας – Στους 44 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία μετά το Σαββατοκύριακο

Αρκετά ψηλά αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος μετά το Σαββατοκύριακο

5660659

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα, για οποιαδήποτε εποχή, αναμένεται να κινηθεί ο υδράργυρος μετά το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται καθώς ο καύσωνας που ξεκίνησε στην αρχή της εβδομάδας φαίνεται πως ήρθε για να μείνει.

Πιο συγκεκριμένα, ο προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου, μέσω ανάρτησης του στο Facebook ανέβασε ένα γράφημα με τη μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 13 Ιουνίου, με την επόμενη Πέμπτη να φαίνεται πως θα έχει ακόμα και 40 βαθμούς.

Στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και ο Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος στον αέρα του Live News επισήμανε ότι από τη Δευτέρα αναμένεται να ανέβει ραγδαία η θερμοκρασία, τονίζοντας ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και στους 44 βαθμούς Κελσίου, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Καιρός: Έρχεται χαλάζι, καταιγίδες και μετά ξανά καύσωνας – Ο χάρτης του meteo

Άστατος θα είναι οκαιρόςτην Πέμπτη 06/06, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μάλιστα ο καιρός τα επόμενα 24ωρά θα χαρακτηριστεί και από «ανατροπή», καθώς τα μελτέμια και τις βροχές θα διαδεχθεί ένα νέο κύμα καύσωνα.

Πιο συγκεκριμένα, ταχέως κινούμενη ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει σήμερα τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά αλλά και στα ορεινά της Κρήτης. Στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, τα φαινόμενα κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Οι αυξημένες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών. Στον χάρτη της Εικόνας 1 παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 06/06 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Πέμπτη 06/06 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

20240606 tot rain

Εικόνα 1: Το αθροιστικό ύψος υετού που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 06/06 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων

Πώς θα κινηθεί ο καιρός

Η αστάθεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού τις επόμενες ώρες καθώς ψυχρές αέριες μάζες θα κάνουν την εμφάνισή τους φέρνοντας καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα, με δεδομένο πως οι άνεμοι θα είναι βοριάδες, αισθητή λιγότερη θα είναι στην ατμόσφαιρα και η αφρικανική σκόνη. Το Σάββατο θα επικρατήσουν μελτέμια, ενώ νέο κύμα ζέστης αναμένεται στη χώρα από την Κυριακή.

Από τη ζέστη και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, στην ατμοσφαιρική αστάθεια, στα μελτέμια και ξανά στον καύσωνα. Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού έως και τις 14 Ιουνίου, με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη να δίνει τις νεότερες προβλέψεις του, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για ένα ισχυρό κύμα ζέστης από τις 10 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο μετεωρόλογος αναφέρεται στην αστάθεια των επομένων ημερών, λέγοντας ότι «τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτες βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).»

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

cats 108

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Τι καταγγέλλει για έργα που έμειναν... στη μέση.

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

palaistini epidayros

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, επιχειρεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα στη Γάζα και να… διδάξει πολιτισμό.

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

πορτοσ καλλικμανης

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

O πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής ;άφησε αιχμές ότι στο κύκλωμα υπάρχουν και κάποιοι «πιο…