Καιρός: O πιο θερμός Ιούνιος των τελευταίων 50 χρόνων – Πρώτα 43αρια και μετά καταιγίδες

Πολύ ψηλά θα κινηθεί ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, με θερμοκρασίες που έχει μισό αιώνα να «δει» ο Ιούνιος

5930190

Ο υδράργυρος ανεβαίνει απότομα ήδη από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου δημιουργώντας έτσι ένα πρωτοφανές σκηνικό για την εποχή.

Μάλιστα οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανεπανάληπτο καύσωνα, όχι τόσο για τις υψηλές θερμοκρασίες και τη διάρκειά του, αλλά για την εποχή στην οποία συμβαίνει.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μήνα Ιούνιο, τόσο νωρίς δηλαδή, στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που τόσο νωρίς έχουμε ένα επεισόδιο καύσωνα που θα δώσει σε αρκετές περιοχές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς, ανέφερε.

Στα των θερμοκρασιών, ο καύσωνας ξεκίνησε σήμερα με τον υδράργυρο να φτάνει για αρχή μέχρι τους 38 βαθμούς αλλά οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη με το θερμόμετρο να φτάνει στα ηπειρωτικά, σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα, τους 41 με 42 Κελσίου και τοπικά σε ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια, θα παραμείνει όμως υψηλά στα νότια στους 38 με 39 βαθμούς.

Μάλιστα ένα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες αλλά το απόγευμα βράδυ και στα βόρεια της χώρας δίνοντας τη λήξη του καύσωνα.

Το ρεκόρ Αθήνας, τουλάχιστον 50 ετών, για το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι 40,4 βαθμοί από το 2010. Στην Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία σήμερα θα είναι στους 36-37 βαθμούς, για να ανέβει 1-2 βαθμούς τις επόμενες ημέρες.

Γιατί θα είναι χειρότερος από έναν καύσωνα τον Αύγουστο

Ο μετεωρολόγος του Alpha, κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας εξηγεί γιατί ο καύσωνας του Ιουνίου είναι πολύ χειρότερος από έναν καύσωνα που θα έρθει τον Αύγουστο.

Τα επεισόδια καύσωνα που καταγράφονται νωρίς το καλοκαίρι «σοκάρουν» τον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο από τους καύσωνες του Αυγούστου, καθώς τον βρίσκουν απροετοίμαστο να δεχτεί την θερμική καταπόνηση και να προσαρμοστεί σε αυτή, όπως έχουν καταδείξει διεθνείς μελέτες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τη σημερινή ημέρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

  • στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια για σήμερα Τρίτη σε Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα και Θεσσαλία θα έχουμε 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αθήνα μόνο για σήμερα γλιτώνει τα 40άρια, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι οι χειρότερες μέρες της εβδομάδας, καθώς οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους. Στην Αττική τα θερμόμετρα θα χτυπήσουν κόκκινο, με 42άρια, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  4. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  1. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς
  3. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Η πορεία της ζέστης από το Windy:

Ειδήσεις σήμερα:

Κύρτσος: Η συμβουλή στον Μητσοτάκη για τον Αυτιά – «Έχει την τάση να αυτογελοιοποιείται»

Μητσοτάκης: Η «κατρακύλα» φέρνει ανασχηματισμό – Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση

Ηλεία: Το μεσημέρι της Τετάρτης η κηδεία της 11χρονης Βασιλικής – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας (Video)

Παραλίγο παγκόσμιο viral… να γινόταν η αντίδραση του Γουίλιαμς Γκος προς τον Μπαρτζώκα (video)

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

cats 108

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Τι καταγγέλλει για έργα που έμειναν... στη μέση.

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

palaistini epidayros

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, επιχειρεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα στη Γάζα και να… διδάξει πολιτισμό.