Καιρός: Πότε ξεκινά η πτώση της θερμοκρασίας – Τα διαγράμματα του Meteo

Αλλάζει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα με τον υδράργυρο να κάνει βουτιά σε αρκετές περιοχές

kairos 5

Σημαντική επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Για ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι τις 23/10 κάνει λόγο και το Meteo στην ανάλυση του για την εξέλιξη του καιρού,

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σταδιακή υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα.

Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή 18/10  θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.

Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.

Ensemble Athens 15 23 Oct

Καιρός: Κρύο φέρνει ο «Ωμέγα εμποδιστής»

Στο ίδιο πλαίσιο την αλλαγή που θα υπάρξει στο σκηνικό του καιρού επιβεβαιώνει και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος σε ανάρτηση σημειώνει πως ο «Ωμέγας εμποδιστής» θα φέρει κρύο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη για την πορεία του καιρού:

«Ο “ΩΜΕΓΑ” ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΟΜΒΡΙΑ, ΒΟΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Με το ημερολόγιο πλέον να δείχνει “καθαρά” φθινόπωρο και τον καιρό να μη θέλει για ακόμη μία φορά να εναρμονιστεί με τις εποχές του έτους έτσι τουλάχιστον όπως τις μάθαμε στα πολύ πιο πίσω χρόνια, αναμένεται να κυλήσει και η νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη ποιος άλλος, ο ΩΜΕΓΑ εμποδιστής όπου στην ουσία πρόκειται για ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου σχηματίζοντας το κεφαλαίο γράμμα ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου (πρώτος χάρτης) και που στην ουσία κλείνει το δρόμο στις κακοκαιρίες αναγκάζοντάς τες να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή.

Έτσι λοιπόν θα οδηγηθούμε σε έναν άλλο τύπο καιρού που συνήθως τον συναντάμε προχωρημένο Νοέμβριο και μετά όπου γίνεται συνήθως λόγος και για τα πρώτα αξιόλογα χιόνια στα βουνά μας. Με άλλα λόγια πιο ψυχρός αέρας από τη βορειοανατολική Ευρώπη θα κατηφορίσει προς τα μέρη μας εξαιτίας και της έντονης διαφοράς πίεσης που θα δημιουργηθεί και που στην ουσία θα ενισχύσει τους βοριάδες μέσα στο Αιγαίο ακόμη και κοντά στα επίπεδα θύελλας (δεύτερος χάρτης). Έτσι λοιπόν θα υποχωρήσει και ο υδράργυρος ακόμη και πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με το κρύο να κάνει αισθητή την παρουσία του τη νύχτα και το πρωί.

ΒΡΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει από την περιοχή της Ιταλίας να αποδιοργανώσει αυτόν τον αντικυκλώνα και αφού δώσει πολλά και επικίνδυνα νερά στην περιοχή της Ιταλίας, θα απασχολήσει με αρκετά καλές πιθανότητες τη δυτική Ελλάδα.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Το σύστημα κακοκαιρίας που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο, χρειάζεται αρκετή παρακολούθηση μιας και αν καταφέρει να “νικήσει” τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς.

Τέτοιες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες κατά περίπτωση, οδηγούν τα βαρομετρικά χαμηλά ακόμη και στο να λάβουν τροπικά χαρακτηριστικά.

Αυτό γιατί, “παλεύουν” για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους αντικυκλώνες εμποδιστές αλληλεπιδρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολύ θερμές θάλασσες.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση έτσι. Η εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν αυτό το χαμηλό καταφέρει να αποδιοργανώσει τον αντικυκλώνα, ή ο αντικυκλώνας το στείλει προς Αφρική μεριά και διαλυθεί εκεί.

Γι’ αυτό και τονίσαμε στον τίτλο της παραγράφου αυτής ότι χρειάζεται παρακολούθηση».

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Στην αντεπίθεση οι μοναχοί με διαλόγους-φωτιά – «Σε θέλω τρελά, τι ζώδιο είσαι;»

Μάνεσης: Το επικό άδειασμα από τον Δήμαρχο Πάφου για τις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που τελικά ήταν… δημόσιες (video)

Ασλανίδης κατά ΕΡΤ: 1.200.000 μπήκαν στο live streaming της συναυλίας για τα Τέμπη – Την εξέδρα την έδειξαν για λίγα δευτερόλεπτα

Κάνακης: Το ξέσπασμα για Λιάγκα, Μπάλντοκ και κυρίως για τα ΜΜΕ – «Δεν χρειάζεται όλη αυτή η σαπίλα για την τηλεθέαση»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

ΕΥΠ: Πως θα καταλάβετε ότι το κινητό ή ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί – Τα μέτρα προφύλαξης

ΕΥΠ: Πως θα καταλάβετε ότι το κινητό ή ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί – Τα μέτρα προφύλαξης

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί κίνδυνοι για τα κινητά τύπου smartphone, σύμφωνα με την ΕΥΠ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμΕΑ (Video)

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε κρατικό αποθεραπευτήριο ΑμΕΑ (Video)

Υπενθυμίζεται πως οι φωτογραφίες που έβγαλε στη δημοσιότητα ο ΑΝΤ1, αποκαλύπτουν ότι παιδιά ΑμΕΑ είναι…

Καρυστιανού: Με κυβερνητική παρέμβαση κατέβηκε ανάρτηση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο από τη σελίδα «Υπέροχες Γυναίκες»

Καρυστιανού: Με κυβερνητική παρέμβαση κατέβηκε ανάρτηση για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο από τη σελίδα «Υπέροχες Γυναίκες»

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν μπόρεσε να αντέξει την επιτυχία της μεγάλης συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο

Το Ισραήλ έπληξε χωριό στον Λίβανο: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Ανησυχία ΟΗΕ για την ασφάλεια της UNIFIL

Το Ισραήλ έπληξε χωριό στον Λίβανο: Τουλάχιστον 21 νεκροί – Ανησυχία ΟΗΕ για την ασφάλεια της UNIFIL

Εκτός από τους 21 νεκρούς άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτή την αεροπορική επίθεση του…