Newsroom

Newsroom

Καιρός: Ξεκινά κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες και θα κρατήσει για πολύ – Η πιο δύσκολη μέρα

Αλλάζει από αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες - Η πρόγνωση του Μeteo για τις επόμενες ημέρες

καιρός 1

Σημαντική επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός από αύριο και με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo το νέο κύμα κακοκαιρίας θα κρατήσει για πολλές μέρες με την αστάθεια να παρατείνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον  Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καιρός θα αλλάξει απότομα αύριο με βροχές, καταιγίδες και  κεραυνούς.

Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Παρασκευή όπου αναμένεται να πέσει στη χώρα μεγάλος όγκος νερού, κυρίως στην Πελοπόννησο, ενώ και το Σάββατο και την Κυριακή αναμένονται έντονα φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο καιρός μέχρι το τέλος Αυγούστου

Ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια “Ψυχρή Λίμνη” (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας (Χάρτης 1).

Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.

cut off thu29

Χάρτης 1. Η έκταση της “Ψυχρής Λίμνης” αποδίδεται με γαλάζιες και μπλες αποχρώσεις. Τα εικονίδια καταιγίδες υποδεικνύουν τις περιοχές που θα δεχθούν έντονα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη 29/08/2024.

Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και πλήθος ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Ο επόμενος χάρτης (Χάρτης 2) δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.

tot accum rain fri30

Χάρτης 2. Προγνωστικός χάρτης αθροιστικού ύψους βροχόπτωσης μεταξύ Τετάρτης 28 και Παρασκευής 30 Αυγούστου 2024, από το αριθμητικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ηπειρωτικά και θα κυμανθεί κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.

Ο καιρός σήμερα (28/8/2024)

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα δυτικά και βόρεια, κυρίως ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί στα νησιά: «Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο» – Τι καταγγέλλει δάσκαλος διορισμένος στη Ρόδο

taylor flowe 4nKOEAQaTgA unsplash

Σε απόγνωση οι εκπαιδευτικοί στα νησιά: «Είναι ντροπή να κοιμάμαι στο αυτοκίνητο» – Τι καταγγέλλει δάσκαλος διορισμένος στη Ρόδο

«Έχουμε καλέσει την πολιτεία πάρα πολλές φορές τα τελευταία 15 – 20 χρόνια για να…

Θεσσαλονίκη: 75χρονος Γερμανός κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανήλικα αδέρφια στην αυλή του σπιτιού τους

peripoliko 1

Θεσσαλονίκη: 75χρονος Γερμανός κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανήλικα αδέρφια στην αυλή του σπιτιού τους

O συλληφθείς κατά την τελευταία εβδομάδα προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος των δύο ανήλικων…

Κολωνός: Συνελήφθησαν δυο άτομα για εργαστήριο κάνναβης – Είχαν 30 δενδρύλλια που έφταναν το 1,5 μέτρο

pexels fecundap6 2178565

Κολωνός: Συνελήφθησαν δυο άτομα για εργαστήριο κάνναβης – Είχαν 30 δενδρύλλια που έφταναν το 1,5 μέτρο

Ολόκληρο εργαστήριο κάνναβης είχαν φτιάξει τα δυο άτομα στον Κολωνό