Καλλιμάρμαρο: Μια συναυλία που δεν θα ξεχαστεί – 40.000 ένωσαν τη φωνή τους για ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί (photos – video)

Χιλιάδες κόσμου ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας δικαίωση για τα θύματα στα Τέμπη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ1

Άνθρωποι όλων των ηλικιών ἐνωσαν τις φωνές του την Παρασκευή το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο με αυτές των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και των καλλιτεχνών και απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Οι φωνές τους ακούστηκαν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα μέσω του live streaming, ενώ το βροντερό μήνυμα από τους καλλιτέχνες σίγουρα θα θορύβησε την κυβέρνηση.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ3

Χαρακτηριστικά ήταν τα πανό και τα πλακάτ που εμφανίστηκαν στη συναυλία για τα Τέμπη το βράδυ της Παρασκευής. «Τι θα έλεγαν αν στο τρένο μέσα ήταν τα παιδιά τους;», ήταν ένα από αυτά. «ΔΙΚΑΙΟΣΗΝΗ για του 57 νεκρούς» και «Τι θα λέγαν αν στο τρένο μέσα ήταν μέσα τα παιδιά τους;», δύο ακόμη. Ένα άλλο μήνυμα έγραφε: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αλλά και το πανό «Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή». Στη συναυλία η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Κοινοί Θνητοί, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Μάρθα Φριτζήλα και η Τάνια Τσανακλίδου. Ως γκεστ, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Μυστακίδης.

Συγκινημένη η Καρυστιανού

Τη φωνή της με τους χιλιάδες κόσμου στο Καλλιμάμαρο ένωσε η Μαρία Καρυστιανού. Με ένα αχνό χαμόγελο η πρόεδρος του συλλόγου, εμφανώς συγκινημένη λίγο πριν ανέβει στην σκηνή, απηύθυνε ένα «μεγάλο ευχαριστώ», προς όλους στην σύντομη ομιλία της στη μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο.

 

Η ίδια έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας «αυτό που σκότωσε» τους 57 στα Τέμπη «παραμένει ελεύθερο να σκοτώνει ξανά και ξανά. Ε, λοιπόν, ποτέ ξανά…».

Παράλληλα ανέφερε ότι «είμασε εδώ δυνατοί και αποφασισμένοι» και σημείωσε: «Όλη η Ελλάδα τραγουδά τόσο δυνατά που σίγουρα ακουγόμαστε στους ουρανούς. Όλη η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τους αδικοχαμένους… Μέχρι τη δικαίωση και ακόμα παραπέρα».

Κατά την αποχώρησή της ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ξεκίνησε να φωνάζει το γνωστό σύνθημα ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

Συγκλονιστικοί οι καλλιτέχνες

Λουδοβίκος των Ανωγείων και Κοινοί Θνητοί

«Ας ζήσουμε μια βραδιά ένωσης και οι φωνές μας να φτάσουν στα άστρα» είπαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης και την αυλαία της συγκινητικής αυτής βραδιάς μνήμης “άνοιξε” ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με ένα τραγούδι που έγραψε ο ίδιος την επόμενη μέρα των Τεμπών.

Εξαιρετικοί και μαχητικοί οι «Κοινοί Θνητοί». Στην παρέμβασή του ο Αντώνης Μειμάρης εκ μέρους του συγκροτήματος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «για εμάς το έγκλημα στα Τέμπη ήταν κρατική δολοφονία» και τόνισε ότι υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που με την πολιτική της ΕΕ απαξίωσαν τον σιδηρόδρομο. Υπογράμμισε ακόμα ότι «Μας εξοργίζει η προσπάθεια συγκάλυψης» και υπογράμμισε ότι «σαν συγκρότημα κ σαν άνθρωποι είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για ασφαλείς μεταφορές, για μεροκάματο κ.λπ. Στέλνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για λευτεριά όπως και στους φαντάρους που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους»!

Συγκλόνισε ο Φοίβος Δεληβοριάς

Συγκλόνισε το Καλλιμάρμαρο ο Φοίβος Δεληβοριάς με το νέο του τραγούδι για τα Τέμπη, το οποίο το έγραψε τη νύχτα πριν τη μεγάλη συναυλία, όπως δήλωσε.

«Πριν σας αποχαιρετίσουμε. Θα ήθελα να σας παίξουμε ένα τραγούδι που έγραψα χθες το βράδυ. Και είναι χαρισμένο απ΄την καρδιά μου σε όλους τους γονείς των Τεμπών. Καλη δύναμη στον αγώνα σας. Όλο το κουράγιο μας μαζί σας. Το τραγούδι αυτό είναι δικό σας», είπε.

Γροθιά στο στομάχι

Η Τάνια Τσανακλίδου ήταν ντυμένη στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας. Όταν τραγούδησε το «είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει» το στάδιο ξεσηκθηκε. Μάλιστα γροθιά στο στομάχι ήταν η επιστολή ενός κοριτσιού που διάβασε η ερμηνεύτρια στη σκηνή του Καλλιμάρμαρου.

«Μια επιστολή που μου έστειλε ένα κορίτσι που κάθεται κάπου εκεί μαζί σας. Νομίζω ότι είναι και η δίκη σας φωνή και επιτρέψτε μου να το διαβάσω, με τρεμάμενα χέρια βέβαια» είπε η αγαπημένη ερμηνεύτρια πριν αρχίσει να διαβάσει τη συγκλονιστική επιστολή που είχε ως εξής:

«Μαζί με τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη χάθηκε και ένα κομμάτι της πίστης και της ελπίδας μας στην κοινωνία και το σύστημα. Βίαια, σκανδαλωδώς και συθέμελα μπροστά στα μάτια μας. Ενός συστήματος που διαρκώς αποτυγχάνει να μας προστατέψει, να μας φροντίσει, να μας ενώσει, να μας μορφώσει, να μας δώσει τον χώρο να ονειρευτούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Πιο ουσιαστικοί. Πιο ευτυχισμένοι.

Ως φόρο τιμής σε αυτά τα πλάσματα που χάθηκαν στις 28 Φεβρουαρίου και κυρίως στα παιδιά: ας γίνουμε εμείς το φως, με το να μετέχουμε, να μαθαίνουμε, να διεκδικούμε, να αμφισβητούμε, να παίρνουμε θέση. Αλλά πάνω από όλα, με το να υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα την πίστη σε ένα καλύτερο αύριο, να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο».

Δυναμική και φλογερή η Ιουλία Καραπατάκη, που τραγούδησε σόλο και μαζί με τον υπέροχο Σωκράτη Μάλαμα.

Ο Θανάσης έκλεισε την συναυλία μέσα σε αποθέωση – Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς με το κοριτσάκι που κλαίει

Αποθέωση για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου που ανέβηκε στη σκηνή μαζί με σπουδαίες φωνές όπως τη Μάρθα Φριντζήλα τον Αλέξανδρο Κτιστάκη, τον Γιάννη Λίταινα και μεγάλη ορχήστρα. Η Μ. Φριντζήλα φορούσε στην αρχή όπως και σε άλλες εμφανίσεις της μια μεγάλη παλαιστινιακή μαντίλα. Πολύς κόσμος φώναξε «λευτεριά στην Παλαιστίνη» όταν άρχισε να τραγουδάει η Μάρθα.

Η εκρηκτική «Ανδρομέδα» δόνησε το Καλλιμάρμαρο με τον Σωκράτη Μάλαμα να συμμετέχει στα φωνητικά, όπως και χιλιάδες κόσμου.

 

H πιο συγκινητική στιγμή, ήταν όταν ο αγαπημένος καλλιτέχνης ερμήνευσε το San Michele, με ένα κοριτσάκι να κλαίει στους ώμους του πατέρα του, δείχνοντας ότι τελικά υπάρχει ελπίδα.

Στο τέλος όλο το στάδιο ξεσηκώθηκε σε μια λιτή αλλά πολύ παθιασμένη ερμηνεία του Πεχλιβάνης από τον Θ. Παπακωνσταντίνου.

 

«Χείμαρρος» ο Σωτήρης Τσαφούλιας: «Βλέπουμε έναν 17χρονο να μπαίνει φυλακή, αλλά όχι έναν υπουργό για 57 θανάτους στα Τέμπη» (video)

«Χείμαρρος» ο Σωτήρης Τσαφούλιας: «Βλέπουμε έναν 17χρονο να μπαίνει φυλακή, αλλά όχι έναν υπουργό για 57 θανάτους στα Τέμπη» (video)

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σχολίασε την χθεσινή μεγάλη συναυλία στα Τέμπη

Οι 16 λέξεις του Φοίβου Δεληβοριά, η πιο ανατριχιαστική στιγμή της ιστορικής συναυλίας για τα Τέμπη

Οι 16 λέξεις του Φοίβου Δεληβοριά, η πιο ανατριχιαστική στιγμή της ιστορικής συναυλίας για τα Τέμπη

Ο Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε ένα ασύλληπτο τραγούδι για τα θύματα των Τεμπών, τη νύχτα πριν…