Οι ντομάτες των καλλιεργητών Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Pummaro της εταιρείας ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas στην Γαστούνη της Ηλείας είναι κατακόκκινες και ζουμερές και το προϊόν είναι τόσο φυσικό, όσο ένα μποστάνι.
Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στις αειφόρες και ορθές πρακτικές καλλιέργειας με εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού, καθώς έχουν εγκατασταθεί σταθμοί πρόβλεψης καιρικών συνθηκών, οπότε ανάλογα με την υγρασία γίνεται εξορθολογισμός στο πότισμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι υψηλότερη ποιότητα τομάτας με χαμηλότερη υγρασία, γεγονός το οποίο εξοικονομεί ενέργεια και περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά το στάδιο της συμπύκνωσης στην παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο του Pummaro στη Γαστούνη.
Κερδίζουν οι συνεργάτες της Pummaro και φυσικά το περιβάλλον
Στο πλαίσιο της αειφόρας καλλιέργειας τομάτας, πολλοί αγροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Pummaro σκεπάζονται με βιοδιασπώμενο φιλμ, το οποίο μετά το πέρας της συγκομιδής, ενσωματώνεται στο χωράφι, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα απορρίμματα. Κάποιοι καλλιεργητές μάλιστα – μετά από δοκιμές – έχουν επιλέξει να μην καλύπτουν τη σοδειά τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος της καλλιέργειάς τους. Οι παραπάνω βελτιώσεις, εκτός της ωφέλειας στο περιβάλλον, συμβάλλουν και στη μείωση του κόστους καλλιέργειας, παρέχοντας ισχυρά πλεονεκτήματα στους αγρότες.
Εξοικονομείται νερό χάρη στην εγκατάσταση οργάνων που μετρούν την υγρασία και προβλέπουν τη βροχή, για να μη γίνονται περιττά ποτίσματα. Οι πρακτικές καλλιέργειας και προστασίας του αγρού είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται βιοδιασπώμενο υλικό (φιλμ) με το οποίο σκεπάζουν το χώμα για να προστατεύεται το χωράφι από τα ζιζάνια και η ντομάτα να μεγαλώνει υγιής.
Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των αποβλήτων κατά 80% και η μείωση της κατανάλωσης νερού άρδευσης κατά 25%, η διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών και της βιοποικιλότητας της περιοχής, όπως και η μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Ήδη υπάρχει σαφής βελτίωση στους περιβαλλοντικούς δείκτες στα χωράφια αλλά και σε όσους αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου τομάτας στη Γαστούνη.
Το σωστό πότισμα δίνει καλύτερη ποιότητα ντομάτας, με περισσότερη ψίχα, μεστή υφή και καλύτερη γεύση, ενώ η συνεχής παρακολούθηση της σοδειάς σε συνδυασμό με τις φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας, διατηρούν πιο υγιή τα φυτά για να δώσουν γερό καρπό ντομάτες με καλύτερο, πιο κόκκινο χρώμα.
Οι καλλιεργητές επιβεβαιώνουν