Καναδάς: Μυστηριώδης νευρολογική ασθένεια πλήττει εκατοντάδες νέους – Επιστήμονες καταγγέλλουν απαγόρευση μελέτης

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο Νιου Μπρούνσγουικ που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μεροληψία ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ.

growtika nGoCBxiaRO0 unsplash

Ανησυχία έχει προκαλέσει μία μυστηριώδης ασθένεια του εγκεφάλου στην επαρχία Νιου Μπράνζουκ στον Καναδά που έχει επηρεάσει εκατοντάδες ασθενείς, με επιστήμονες να καταγγέλλουν πως οι Αρχές τους απαγόρευσαν να τη μελετήσουν.

Σύμφωνα με γραπτά email που διέρρευσαν, ο κορυφαίος Καναδός μικροβιολόγος Μάικλ Κούλθαρτ γράφει πως από την ασθένεια είναι πιθανό να επηρεάζονται πάνω από 200 άνθρωποι που βιώνουν ανεξήγητες νευρολογικές διαταραχές. Στα ίδια email, ο επιστήμονας καταγγέλλει απόπειρες συγκάλυψης που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς όπως εξηγεί δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει σε μελέτες για τη μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι ισχυρισμοί του επιστήμονα διατυπώθηκαν σε email τα οποία αντάλλαξε με συνάδελφό του και βρέθηκαν στα χέρια του βρετανικού μέσου, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της επίσημης έρευνας για πιθανά κρούσματα.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο Νιου Μπρούνσγουικ που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μεροληψία ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ.

«Μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξηγούνται, αλλά είναι απλά πάρα πολλές τώρα πάνω από 200», προσέθεσε.

Η στάση των καναδικών αρχών

Οι υγειονομικές αρχές του Νιου Μπράντζουκ το 2021 είχαν προειδοποιήσει ότι πάνω από 40 κάτοικοι της περιοχής έπασχαν από ένα πιθανόν άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο που τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής που λέγεται Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η ποικιλία των συμπτωμάτων ήταν μεγάλη. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν έντονη παραγωγή σάλιου ενώ άλλοι ένιωθαν έντομα να περπατάνε πάνω τους.

Ένα χρόνο μετά ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή έκρινε ότι οι ασθενείς έπασχαν από άλλες γνωστές νόσους όπως η άνοια και ο καρκίνος.

Τα email των Καναδών επιστημόνων

Τα email ωστόσο που αντάλλασαν οι επιστήμονες διηγούνται μια διαφορετική ιστορία και καταδεικνύουν ότι οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την ανεξήγητη ασθένεια που πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Σε μηνύματα που στάλθηκαν τον Οκτώβριου του 2023, ο Μάικλ Κούλθαρτ ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του 2021 για την ασθένεια στο Νιου Μπρούνσγουικ, υποστήριζε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που έρχονται σε εμάς ως ύποπτη ασθένεια», ανέφερε ο Κούλθαρτ.

Ο Koύλθαρτ υποστηρίζει ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντάσσεται εύκολα σε «ρηχά παραδείγματα» διαγνωστικής παθολογίας και ότι η πολυπλοκότητα του θέματος έχει δώσει στους πολιτικούς ένα «παραθυράκι» για να συμπεράνουν ότι δεν συμβαίνει «τίποτα συνεκτικό».

Ο βετεράνος επιστήμονας που ηγείται επί του παρόντος του Καναδικού Συστήματος Παρακολούθησης Νόσων Creutzfeldt-Jakob, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο του Guardian.

Αντίγραφα των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν εστάλησαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας τον Μάρτιο από μια ομάδα υποστήριξης ασθενών αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια ενέργεια μέχρι τώρα.

Η απάντηση της υπηρεσίας Υγείας του Νιου Μπρούνσγουικ

Το υπουργείο Υγείας του Νιου Μπρούνσγουικ δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κούλθαρτ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της επαρχίας σε ηλεκτρονικό μήνυμα στον Guardian: «Παρόλο που ο δρ. Αλιέρ Μαρέρο έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με ευρήματα και παρατηρήσεις όσον αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, από τον Μάιο του 2023, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Νιου Μπρούνσγουικ έχει λάβει συνολικά μόνο 29 πλήρεις ενημερώσεις από τον δρ. Μαρέρο».

«Αυτές εξετάζονται … μέχρι σήμερα και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Νιου Μπρούνσγουικ δεν έχει λάβει παρόμοιες κοινοποιήσεις από άλλους γιατρούς», προσέθεσε.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κούλθαρτ προέκυψε περισσότερο από ένα χρόνο αφότου ο Μαρέρο παρακάλεσε την καναδική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές δοκιμές που πίστευε ότι θα έδειχναν την εμπλοκή της γλυφοσάτης.

Ο Μαρέρο, ο οποίος αρχικά συνεργάστηκε στενά με τον Κούλθαρτ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Οκτωβρίου, κατευθύνοντας αντ’ αυτού τις ερωτήσεις στην υγειονομική Αρχή της επαρχίας.

«Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό»

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που τα κρούσματα επισημάνθηκαν για πρώτη φορά στους αξιωματούχους της υγείας, οι πάσχοντες λένε ότι διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης αγνόησαν την κατάστασή τους.

«Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε μια νεαρή γυναίκα, προσθέτοντας ότι από τότε που η επαρχία εξέδωσε την τελική της έκθεση, δεν έλαβε καμία βοήθεια παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν.

Τώρα υποφέρει από τρέμουλο και κακό συντονισμό των μυών, ενώ οι γιατροί της είπαν ότι η επιδείνωση της όρασης και της μνήμης της θυμίζει ασθενή αρκετές δεκαετίες μεγαλύτερό της.

«Η κατάστασή μου εξελίσσεται και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα», δήλωσε η ίδια. Η γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν μπορεί να μαγειρέψει επειδή τα χέρια της είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν και πλέον βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε κατεψυγμένα γεύματα. Καθώς η μνήμη της επιδεινώνεται, χρειάζεται συνεχείς υπενθυμίσεις από το έξυπνο ηχείο της για να παίρνει φάρμακα, να κάνει ντους και να τρώει.

«Μου λείπει να μπορώ να οδηγώ και να έχω μια αίσθηση ανεξαρτησίας. Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου εσωτερικά», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση: Κάθετη πτώση για ΠΑΣΟΚ και κοντά στο 10% – Τα κόμματα που παλεύουν για το 3%

Άλλο ένα e-shop «φάντασμα» που λειτουργούσε μέσω σε Skroutz και Bestprice

Πέθανε ο σεφ Γιάννης Γιάχος – Η ανάρτηση Τσουβέλα

Συν -ή πλην- Κασσελάκη και χείρα κίνει

 

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

dentro

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

βαξ παπ

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…