«Κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις» – Τι απαντούν οι Ταλιμπάν μετά τα σχόλια της Μέριλ Στριπ για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

«Μια γάτα μπορεί να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά όχι ένα κορίτσι ή μία γυναίκα δημοσίως - Πρόκειται για καταστολή του φυσικού νόμου».

AP24267728045953

Απάντηση έδωσαν οι Ταλιμπάν στη βραβευμένη ηθοποιό Μέριλ Στριπ (Meryl Streep), η οποία όταν μίλησε την Τρίτη (24/9) στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σύγκρινε τις γυναίκες του Αφγανιστάν με γάτες, σκίουρους και πουλιά. Όπως σωστά διαπίστωσε, τα ζώα αυτά είχαν περισσότερα δικαιώματα από τις γυναίκες.

«Μια γάτα μπορεί να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά όχι ένα κορίτσι ή μία γυναίκα δημοσίως (…) Πρόκειται για καταστολή του φυσικού νόμου».

Καθώς τα λόγια της Μέριλ Στριπ έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν «πρωτοφανή» μέτρα κατά των κυβερνώντων Ταλιμπάν για τη «συστηματική καταπίεση» των γυναικών και των κοριτσιών.

Η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ολλανδία κατηγόρησαν χθες, Πέμπτη (26/09), τους Ταλιμπάν για παραβίαση της Σύμβασης για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW). Η σύμβαση επικυρώθηκε από την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση το 2003, πολύ πριν οι Ταλιμπάν ανακαταλάβουν την εξουσία πριν από τρία χρόνια, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μετά από 20ετή πόλεμο.

«Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν διαγράφονται ουσιαστικά από τη δημόσια ζωή με τα διάφορα διατάγματα που έχουν εκδώσει οι Ταλιμπάν» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Ουόνγκ στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Τα μέτρα που λαμβάνουμε με τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ολλανδία είναι πρωτοφανή» τόνισε.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε την Πέμπτη πως είναι «παράλογο» να κατηγορούνται οι ηγέτες του Αφγανιστάν για διακρίσεις λόγω φύλου: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο Αφγανιστάν και κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις», δήλωσε ο Hamdullah Fitrat Fitrat.

«Δυστυχώς, γίνεται μια προσπάθεια να διαδοθεί προπαγάνδα κατά του Αφγανιστάν μέσω του στόματος κάποιων γυναικών και να κάνει την κατάσταση να φαίνεται λάθος».

Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν κάθε κριτική των πολιτικών τους, ιδίως εκείνων που αφορούν τις γυναίκες και τα κορίτσια, χαρακτηρίζοντάς την ως παρέμβαση. Υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους είναι σύμφωνες με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου, ή Σαρία. Πηγή: www.rosa.gr

Αυστηροποίηση των περιορισμών από τους Ταλιμπάν

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, οι Ταλιμπάν αυστηροποίησαν σταδιακά τους περιορισμούς για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Δεν τους επιτρέπεται πλέον να εργάζονται ή να σπουδάζουν πέρα από την 6η τάξη. Το σώμα τους πρέπει να είναι πλήρως καλυμμένο και απαγορεύεται να κοιτάζουν άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγένεια εξ αίματος ή γάμου και το αντίστροφο. Τα τελευταία διατάγματα των Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, στα οποία αναφέρθηκε η Μέριλ Στριπ, περιλαμβάνουν την απαίτηση οι γυναίκες και τα κορίτσια να σιωπούν δημοσίως.

Σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ από τους ίδιους τους Ταλιμπάν, η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται οικεία και έτσι δεν πρέπει να ακούγεται να τραγουδάει, να απαγγέλλει ή να διαβάζει δυνατά. Αυτή η συστηματική καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών, έχει τροφοδοτήσει μια κρίση ψυχικής υγείας στον γυναικείο πληθυσμό του Αφγανιστάν.

Η κατάθλιψη μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν αυξάνεται, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα – οδηγώντας σε αύξηση των αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι η νομική κίνηση των τεσσάρων δυτικών κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε σημερινή δήλωσή του, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι είναι «παράλογο να κατηγορούνται οι ηγέτες του Αφγανιστάν για έμφυλες διακρίσεις. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο Αφγανιστάν και κανείς δεν υφίσταται διακρίσεις. Δυστυχώς, γίνεται μια προσπάθεια να διαδοθεί προπαγάνδα κατά του Αφγανιστάν μέσω του στόματος ορισμένων γυναικών και να φανεί η κατάσταση λανθασμένη» δήλωσε ο Χαμντουλάχ Φιτράτ Φιτράτ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξέσπασμα από Καρυστιανού: «Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου – Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται»

Ανθρωποθυσία στην Ινδία: 7χρονος δολοφονήθηκε για να φέρει «καλοτυχία στο σχολείο του» – Συνελήφθησαν διευθυντής, καθηγητές και πατέρας

Χρήστος Δάντης: Η ανάρτηση για τη Μαρινέλλα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από «περαστικά»

Στάθης και Κολοκυθάς απάντησαν στο κράξιμο Μικρούτσικου: «Έχει δίκιο, αλλά εμείς τρολάρουμε τους πάντες» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Σόου Νετανιάχου στον ΟΗΕ με χάρτες, απειλές κατά πάντων και «μαθήματα δημοκρατίας» – Αποδοκιμασίες και αποχωρήσεις από την αίθουσα

Netanyahu 2

Σόου Νετανιάχου στον ΟΗΕ με χάρτες, απειλές κατά πάντων και «μαθήματα δημοκρατίας» – Αποδοκιμασίες και αποχωρήσεις από την αίθουσα

«Κερδίζουμε» προσέθεσε δείχνοντας τους χάρτες με τις χώρες που σύμφωνα με το Ισραήλ βρίσκονται υπό…

Ξέφυγε σε ζωντανή μετάδοση Αμερικάνος μετεωρολόγος – «Αν ο τυφώνας μοιάζει με την πρώην μου θα σας πάρει το σπίτι και το αυτοκίνητο» (video)

Καταγραφή 39

Ξέφυγε σε ζωντανή μετάδοση Αμερικάνος μετεωρολόγος – «Αν ο τυφώνας μοιάζει με την πρώην μου θα σας πάρει το σπίτι και το αυτοκίνητο» (video)

Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί, καθώς ο μετεωρολόγος τόνισε ότι ο τυφώνας είναι σαν την πρώην…

Βίντεο και φωτογραφίες από το κοντέινερ που είχε μετατρέψει σε… «γκαρσονιέρα» ο σχολικός φύλακας στον Βόλο

volo

Βίντεο και φωτογραφίες από το κοντέινερ που είχε μετατρέψει σε… «γκαρσονιέρα» ο σχολικός φύλακας στον Βόλο

Εικόνες από το εσωτερικό του κοντέινερ στον Βόλο όπου ο σχολικός φύλακας δεχόταν χρήστες ουσιών

Άννα Διαμαντοπούλου: Η φράση που προκάλεσε βροχή από σχόλια – «Λέτε και στη ΝΔ το σύντροφοι;»

6318028

Άννα Διαμαντοπούλου: Η φράση που προκάλεσε βροχή από σχόλια – «Λέτε και στη ΝΔ το σύντροφοι;»

Την κόντρα Ανδρουλάκη - Δούκα θέλησε να σχολιάσει η Άννα Διαμαντοπούλου, με την ανάρτηση της…