Newsroom

Newsroom

Καταπολεμήστε το στρες των Χριστουγέννων: Μάθετε να λέτε “Οχι”

Στην παιδική ηλικία τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, γεμάτα ξέγνοιαστες στιγμές. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, ως ενήλικες παύουμε να απολαμβάνουμε την μαγεία…

Στην παιδική ηλικία τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, γεμάτα ξέγνοιαστες στιγμές. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, ως ενήλικες παύουμε να απολαμβάνουμε την μαγεία των εορτών και μένουμε μόνο στο άγχος και την πίεση από τις υψηλές προσδοκίες αυτών των ημερών.

“Η υπερβολική μας δέσμευση, λέει ο Marc Δ Skelton, PhD, PsyD ψυχολόγος από την Καλιφόρνια, να κάνουμε τα Χριστούγεννα ιδανικά για τους φίλους και την οικογένειά μας, μας εξαντλεί και δεν μας κάνει καθόλου καλό”

Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις της σεζόν, τρέχοντας από τον Αννα στον Καϊφα, μετατρέπουμε τα Χριστούγεννα από “Christmas” σε “Stressmas.”

Υπάρχει, όμως, ένα μυστικό για να περιορίσουμε το άγχος των διακοπών: Απλά να μάθουμε να λέμε “όχι”.

Οχι, λοιπόν, στις προσκλήσεις που δεν είναι πολύ δελεαστικές για μας, όχι στις τεράστιες λίστες με ψώνια και δώρα, που απαιτούν εξαντλητικές ώρες σε εμπορικά κέντρα: “Το πνεύμα των ημερών είναι η ευγνωμοσύνη και το δόσιμο”, λέει η Patti Breitman, συγγραφέας του βιβλίου “Πώς να πούμε ΟΧΙ χωρίς ενοχές”.

“Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να προσφέρουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που αγαπάμε, να βοηθήσουμε ένα γείτονα, ή να κάνουμε κάτι θετικό για το κοινό καλό” λέει η Breitman Αλλά “η σύγκρουση προκύπτει όταν συμφωνούμε συνεχώς με πράγματα που ευχαριστούν τους πάντες, αλλά οι ίδιοι δεν τα επιθυμούμε ή δεν έχουμε τον χρόνο να τα υποστηρίξουμε”

Πώς να βάλουμε τέλος στις διακοπές του Αγχους

Πείτε ΟΧΙ στα πάρτυ που δεν θέλετε να παρευρεθείτε 

Ευχαριστήστε ζεστά τον άνθρωπο που σας προσκαλεί και απλά πείτε “Λυπάμαι, αλλά έχω άλλα σχέδια τη συγκεκριμένη μέρα” . Ακόμη κι αν αυτό το σχέδιο είναι να κάνετε ένα απολαυστικό αφρόλουτρο, απλά να κοιμηθείτε ή να περάσετε χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά σας, κανένας δεν σας υποχρεώνει να αναφέρετε ποιά είναι η δεύσμευση που έχετε την συγκεκριμένη μέρα. 

Μην πέσετε στην παγίδα του να βρείτε “δημιουργικές δικαιολογίες” για να αρνηθείτε. Πείτε απλά “δεν μπορώ να έρθω, αλλά υπόσχομαι να βρεθούμε μετά τις διακοπές”

2. Πείτε ΟΧΙ στις ανεξέλεγκτες αγορές δώρων

“Κανένας δεν θα σας κατηγορήσει εάν δεν τρέχετε όλη την ώρα σαν τρελοί να αγοράζετε δώρα για να ευχαριστήσετε τους πάντες. Και μάλιστα όχι μόνο χωρίς να έχετε τον χρόνο, αλλά και χωρίς να έχετε χρήματα”, λέει η P.Breitman.

Σκεφτείτε τα πρόσωπα στα οποία θέλετε να κάνετε δώρα και αγοράστε ένα δώρο για μία οικογένεια, αντί για τον κάθε έναν ξεχωριστά.  
Ή πειραματιστεί με τις νέες εναλλακτικές λύσεις:

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες με ζεστές ευχές για την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι μία απροσδόκητα καλή ιδέα. Η ακόμα μπορείτε να ανακοινώσετε : 
 «Αρχίζω μια νέα παράδοση. Αντί να σας χαρίσω δώρα, από φέτος θα δίνω ένα συμβολικό ποσό σε μία μή κερδοσκοπική οργάνωση ή σωματείο στο όνομά σας”

3. Πείτε ΟΧΙ στους ανεπιθύμητους επισκέπτες

Ο ξάδελφός σας ετοιμάζεται για μία ακόμη χρονιά να έρθει για διακοπές στην πόλη και φυσικά θεωρεί αυτονόητο να σας φορτωθεί για φιλοξενία. Η’ η θεία σας θέλει να σας στείλει το ανηψάκι σας να περάσει μαζί σας τις ημέρες των εορτών.

Ιδού ορισμένες χαριτωμένες δικαιολογίες που μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση και να σας γλιτώσουν από τις ενοχές :

“Θα έρθεις στην πόλη; Τέλεια ιδέα. Ανοιξε μάλιστα ένα νέο οικονομικό ξενοδοχείο που μπορεί να σας βολέψει και να σας αρέσει πολύ”
“Συγγνώμη, αλλά το σπίτι μου δεν είναι σε κατάσταση να δεχθεί επισκέψεις αυτή τη στιγμή, δεν θα βολευτείτε καθόλου”
“Δεν βλέπω την ώρα να έρθετε. Θέλετε να σας συστήσω κάποια καλά δωμάτια για να μείνετε;”

4. Πείτε ΟΧΙ στο να αναλάβετε να οργανώσετε εσείς μία μεγάλη γιορτή στο σπίτι για όλη την οικογένεια ή τους φίλους

Είστε η Martha Stewart της οικογένειας; Είστε ό άνθρωπος που αναλαμβάνει κάθε χρονιά να οργανώσει την τέλεια Χριστουγεννιάτικη γιορτή; Οι εορτασμοί στο σπίτι δίνουν μεγάλη χαρά, αλλά και εξαντλούν. Μπορείτε να κάνετε αλλαγή σκηνικού. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: 
“Ολοι μαζευόμαστε εδώ κάθε Χριστούγεννα εδώ και χρόνια, αλλά χρειάζομαι ένα διάλειμμα. Μήπως μπορεί κάποιος άλλος να το αναλάβει φέρος ή αλλιώς να πάμε όλοι μαζί σε ένα εστιατόριο” 

Η μπορείτε εναλλακτικά να εστιάσετε στην λέξη παράδοση, όπως και πιο πάνω. Πείτε στους καλεσμένους σας “Αρχίζω μια νέα παράδοση από φέτος. Ολοι θα φέρετε από ένα φαγητό ή γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι” 

Και δεν πειράζει καθόλου εάν η σούπα της γιαγιάς τελικά θα αγοραστεί από εστιατόριο ή ο ξάδελφος να εμφανιστεί με ένα αγορασμένο ψητό ρολό. Τελικά όλοι στο τέλος θα μείνουν ευχαριστημένοι. Και ίσως εσείς ακόμη περισσότερο. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

predator sms.png 2

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…