Newsroom

Newsroom

Κορονοϊός: Ρεκόρ θανάτων στη Γερμανία, πάνω από 500.000 οι θάνατοι στη Λ. Αμερική

Πάνω από 1.100 νέοι θάνατοι στη Γερμανία - Σκέψεις για αυστηρά μέτρα στη Νότια Κορέα - Έφτασε στο Κολοράντο η μετάλλαξη του ιού

AP 20265857543920 3

Η Γερμανία κατέγραψε πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους αριθμούς του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Υπέκυψαν 1.129 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 22.459 κρούσματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ θανάτων στη χώρα είχε καταγραφεί την περασμένη Τετάρτη, όταν είχαν φθάσει τους 962.

Συνολικά έχουν υποκύψει εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός 32.107 άνθρωποι στη Γερμανία αφότου άρχισε η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ινστιτούτο είχε προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών θα ήταν ατελή, καθώς οι κρατιδιακές υγειονομικές θα καθυστερούσαν να στείλουν δεδομένα λόγω των Χριστουγέννων. Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν αισθητά μειωμένοι.

Η Γερμανία, η οποία είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που αντιμετώπισε αρχικά την πανδημία την άνοιξη, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα και οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, με ισχύ τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου.

Την Κυριακή άρχισε στη Γερμανία εκστρατεία εμβολιασμού, όπως και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό είναι οι πρώτοι στους οποίους χορηγείται το εμβόλιο που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Πάνω από 500.000 οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έγινε η δεύτερη περιφέρεια του πλανήτη που θρηνεί πια πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, περίπου δέκα ημέρες αφότου το τραγικό αυτό ορόσημο ξεπεράστηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις χωριστές καταμετρήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς ως χθες Τρίτη περί τις 23:00 (ώρα Ελλάδας). Οι καταμετρήσεις αυτές βασίζονται στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι 29 χώρες της περιφέρειας έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224). Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα). Η Βραζιλία μόνη της συγκεντρώνει πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων· χθες Τρίτη ανακοίνωσε τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε ένα 24ωρο από τη 15η Σεπτεμβρίου, 1.111 νεκρούς.

Αξιωματούχοι στην περιφέρεια εκφράζουν ανησυχία, καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και οι εορτασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν νέα έξαρση των μολύνσεων, με τα συστήματα υγείας να κινδυνεύουν να φθάσουν στα όριά τους, όπως συνέβη στα μέσα της χρονιάς που οδεύει στο τέλος.

Η έναρξη εκστρατειών ανοσοποίησης σε κράτη της περιοχής, όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Αργεντινή, αποτελεί αχτίδα ελπίδας, αλλά η Βραζιλία — η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής — όπως και αρκετά άλλα κράτη της περιοχής μοιάζουν να δυσκολεύονται να βάλουν τις δικές τους προσπάθειες να εμβολιάσουν τους πολίτες τους στις ράγες.

Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο παρέμειναν πάνω από το όριο των χιλίων για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα προκειμένου να ελέγξει το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα 1.050 κρούσματα που διαγνώστηκαν, εκ των οποίων 1.025 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα σε 59.773, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Τα κρούσματα κυμαίνονται περί τα χίλια εδώ και μία εβδομάδα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλοι 20 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 879 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,47%.

Οι αρχές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα επιβάλλουν τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα, πρακτικά κηρύσσοντας lockdown, το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε φυλακή στη νοτιοανατολική Σεούλ έφθασαν τα 771 μεταξύ των εγκλείστων και τα 21 μεταξύ των μελών του προσωπικού, ή τα 792 συνολικά, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα στα οποία εικονίζονται κρατούμενοι κρατώντας στα χέρια πλακάτ που αναγράφουν «σας παρακαλούμε, σώστε μας».

Σύμφωνα με την KDCA, ένας φυλακισμένος με υποκείμενο χρόνιο νόσημα υπέκυψε αυτή την εβδομάδα αφού παρουσίασε συμπτώματα της COVID-19.

Η έξαρση των μολύνσεων έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 332 (+2 από την προηγουμένη).

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν αναγκάστηκε να καταρτίσει νέους σχεδιασμούς, που προβλέπουν ταχύτερο εμβολιασμό των πολιτών, καθώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία για την αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής Moderna.

Ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να εμβολιάσει τους νοτιοκορεάτες στρατιώτες που υπηρετούν μαζί με αυτούς των ΗΠΑ, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

Έφτασε στο Κολοράντο η μετάλλαξη του κορονοϊού

Ένα κρούσμα μεταλλαγμένης ποικιλίας του νέου κορονοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, διαγνώστηκε στην πολιτεία Κολοράντο· είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται στις ΗΠΑ μόλυνση από αυτό το στέλεχος, που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Εργαστήριο της πολιτείας Κολοράντο έγινε το πρώτο στη χώρα» που εντόπισε την «παραλλαγή B.1.1.7», η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Τζάρεντ Πόλις, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο φορέας είναι ένας νεαρός περίπου είκοσι ετών, «ο οποίος έχει τεθεί επί του παρόντος σε απομόνωση στην κομητεία Έλμπερτ» και ο οποίος «δεν είχε ταξιδέψει», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του κυβερνήτη.

Οι υγειονομικές αρχές διενεργούν έρευνα, πάντως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μεταξύ των επαφών του νεαρού μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές μελέτες, η μετάλλαξη αυτή είναι εξαιρετικά μολυσματική, πράγμα που οδήγησε τις βρετανικές αρχές να σημάνουν συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, όμως τίποτε δεν δείχνει ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον πως προκαλεί πιο βαριά μορφή της COVID-19.

Έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα, η Χιλή.

Στον Καναδά, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο.

Οι ΗΠΑ, η χώρα όπου έχει καταγραφεί μακράν ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, βιώνουν το τρέχον διάστημα τρομακτική έξαρση της, καθώς συχνά καταγράφονται πάνω από 200.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 3.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε ημερήσια βάση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

ΗΠΑ: Πάνω από 2.000.000 τα κρούσματα σε παιδιά

Πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Σχεδόν 179.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μεταξύ παιδιών την εβδομάδα ως την 24η Δεκεμβρίου, διευκρίνισε η AAP.

Από τη 12η Νοεμβρίου, η αύξηση των μολύνσεων στις τάξεις των παιδιών έφθασε το ένα εκατομμύριο περιπτώσεις. Μέσα σε δύο εβδομάδες, από τη 10η ως την 24η Δεκεμβρίου, η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ ανήλθε στο 22%, κατά τους υπολογισμούς της AAP.

Παιδιά είναι το 12,4% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μολύνσεων έχει φθάσει τα 2.658 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο οργανισμούς.

«Επί του παρόντος, φαίνεται πως είναι σπάνια η εκδήλωση σοβαρής μορφής της νόσου μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει την υγεία όσων έχουν μολυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», επαναλαμβάνουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο θεσμοί, που είχαν ήδη διατυπώσει αυτή την εκτίμηση νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Tροχαίο στην Μεσσηνία: Στην ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα διακομίζεται ο πολυτραυματίας 19χρονος (video)

Troxaio messinia

Tροχαίο στην Μεσσηνία: Στην ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα διακομίζεται ο πολυτραυματίας 19χρονος (video)

Ο 19χρονος που έφερε πολύ σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στην Καλαμάτα…

Παππούδες από την Κρήτη με την συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη ανοίγουν βεντέτα με τις viral γιαγιάδες (video)

μαμαλακης

Παππούδες από την Κρήτη με την συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη ανοίγουν βεντέτα με τις viral γιαγιάδες (video)

Οι παππούδες δεν άντεξαν τη δόξα που λαμβάνουν οι γιαγιάδες με τα viral βίντεο και…

Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια – 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν

καλιφορνια φωτια

Κόλαση φωτιάς στην Καλιφόρνια – 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στην Καλιφόρνια λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που…