ΜΣ

Μικαέλα Σάβα

Κρατούμενος σε απεργία πείνας: «Θα το πάω μέχρι το τέλος»

Μιλά στο documentonews.gr για το δικαίωμα στη μόρφωση

fylakh 1

Απεργός πείνας είναι εδώ και 33 ημέρες ο 36χρονος κρατούμενος, Θανάσης Πικάσης, διεκδικώντας το δικαίωμά στη μόρφωση και την Παιδεία.

Ο κρατούμενος, η κατάσταση της υγείας του οποίου παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση μιλά στο documentonews.gr για την αιφνιδιαστική μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στις φυλακές της Πάτρας που τον ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές του και δηλώνει ότι θα κυνηγήσει το δίκιο του συνεχίζοντας την απεργία πείνας που “είναι το μόνο μέσο αγώνα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αδικία».

Πριν από λίγες ημέρες ο 36χρονος απεργός πείνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου σε κακή κατάσταση έχοντας χάσει 11 κιλά κι εμφανίσει παράλληλα σημάδια αδυναμίας, αστάθειας τήρησης της ισορροπίας, ζαλάδες και γενικότερη κατάπτωση.

«Η απεργία πείνας το μόνο μέσο αγώνα που μπορώ να χρησιμοποιήσω»

Στις 5 Ιουλίου 2024, ο κρατούμενος Θ. Πικάσης ξεκίνησε απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, καθώς έπειτα από την ξαφνική μεταγωγή του από το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού σε εκείνο της Πάτρας αδυνατεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Ο ίδιος σπουδάζει στο ΙΕΚ Κορυδαλλού, ενώ είναι ενεργός φοιτητής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών Μηχανικών.

Ο κρατούμενος εξομολογείται στο documentonews.gr: «Είχα μεταχθεί από το κατάστημα της Άμφισσας στον Κορυδαλλό για οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους σπουδών. Ο πατέρας μου αντιμετωπίζει πρόβλημα στη καρδιά (μπαλονακι) και αδυνατεί να ταξιδεύει για να με επισκέπτεται. Η διαταγή για την μεταγωγή μου στην Πάτρα συνιστά υπονόμευση των σπουδών μου αφού ακόμα και αν θεωρητικά θα μπορούσε να μου δοθεί η δυνατότητα να εξεταστώ σε άλλο κατάστημα πρακτικά η εξεταστική μου χάθηκε (επικοινωνία μέσω κοινωνιολόγου με καθηγητές της σχολής – email – κωδικοί πρόσβασης και λοιπά)».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Η μεταγωγή μου σημαίνει σίγουρα τη διακοπή των σπουδών μου από το ΙΕΚ με την μέχρι στιγμής προσπάθεια μου να τερματίζεται άδικα. Έχω μεταχθεί ήδη μια φορά από το κατάστημα της Άμφισσας επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να υποστηρίζομαι από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Άλλωστε, κάθε κρατούμενος έχει το δικαίωμα να υποστηρίζεται από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η απεργία πείνας είναι το μόνο μέσο αγώνα που μπορώ να χρησιμοποιήσω και αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί αυτή η αδικία».

Έχασε την εξεταστική του

Η αιφνιδιαστική μεταγωγή του στις φυλακές της Πάτρας είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορέσει να ολοκληρώσει επιτυχώς την εξεταστική του, η οποία ήταν εν εξελίξει έως και τις 15/07/2024.

Από τις φυλακές της Πάτρας πια ο κρατούμενος Θ. Πικάσης δηλώνει στο documentonews.gr «Βρίσκομαι στη φυλακή και θα εκτίσω την ποινή που το δικαστήριο μου έχει επιβάλει. Δε ζήτησα κάποια ειδική μεταχείριση. Δεν πρόκειται όμως να θυσιάσω τους κόπους και την προσπάθεια που έκανα. Οι κρατούμενοι έχουμε δικαίωμα στην μάθηση και δε θα εγκαταλείψω τα δικαιώματα μου. Ζητώ την άμεση επαναμεταγωγή μου στον Κορυδαλλό, για να μπορώ να δέχομαι επισκεπτήρια από την οικογένεια μου και να συνεχίσω τις τις σπουδές μου»

«Δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα», λέει η δικηγόρος

H Βάνα Καμηλάρη, δικηγόρος του κρατούμενου, αναφέρει στο documentonews.gr, «ο κ. Πικάσης δεν έχει δημιουργήσει ποτέ κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς όλο αυτό το διάστημα είναι αφιερωμένος στις σπουδές του. Δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα», επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως η διευθύντρια του ΙΕΚ συνηγορεί επίσης στο ότι η μεταφορά του κρατούμενου δημιουργεί πρόβλημα στις σπουδές του. Μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί αίτηση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΚΕΜ (κεντρική επιτροπή μεταγωγών) για την επιστροφή του στο κατάστημα του Κορυδαλλού.

Σε σχέση με τον ισχυρισμό πως ο κρατούμενος θα μπορούσε να συνεχίζει τις σπουδές του μέσω τηλεκπαίδευσης από τη φυλακή που μετήχθη, η συνήγορος του τονίζει χαρακτηριστικά, «η αλλαγή σωφρονιστικού καταστήματος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία για τον κρατούμενο. Θα πρέπει να εξοικειωθεί με διαφορετικούς ανθρώπους και να συνεργαστεί με νέο κοινωνιολόγο, γεγονός, που θέτει σε κίνδυνο τις σπουδές του. Έχει ήδη αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς είναι η δεύτερη φορά που αλλάζει κατάστημα κράτησης. Την πρώτη φορά μεταφέρθηκε από τις Φυλακές Άμφισσας στον Κορυδαλλό, έπειτα από δικό του αίτημά του επειδή στην Άμφισσα δεν είχε τη δυνατότητα να υποστηρίζεται από το οικογενειακό περιβάλλον του, το οποίο αποτελεί και δικαίωμα κάθε κρατούμενου».

150 κρατούμενοι στο πλευρό του απεργού πείνας

Την ίδια στιγμή τη στήριξη τους για το δικαίωμά στην εκπαίδευση του Θ. Πικάση εξέφρασαν με ανακοίνωση τους 150 κρατούμενοι από την Α’ πτέρυγα Κορυδαλλού. Στην ανακοίνωση τους δηλώνουν «Το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση έχει κερδηθεί με αγώνες. Δεν θεωρήθηκε αυτονόητο, δεν μας χαρίστηκε αλλά διεκδικήθηκε πολλές φορές με απεργίες πείνας που έθεσαν την ζωή και την υγεία μας σε κίνδυνο. Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τους αγώνες που στο παρελθόν δώσανε οι συγκρατούμενοι μας στο όνομα μιας συγκυριακής και καταφανώς επικοινωνιακής διαχείρισης των πρόσφατων θλιβερών γεγονότων στην Δ πτέρυγα. Οι ανθρώπινες ζωές δεν συμψηφίζονται ούτε υπόκεινται στη ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης.
Όχι στις άδικες μεταγωγές που υπονομεύουν τα δικαιώματα μας και κατ επέκταση τις ίδιες μας τις ζωές».

Μάλιστα, ο συγκρατούμενός του, Κώστας Σακκάς καταγγέλλει στο documentonews.gr, πως η μεταγωγή του Θ. Πικάση σε άλλο κατάστημα κράτησης τον ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές του στο ΠΑΔΑ εν μέσω εξεταστικής περιόδου ενώ υπονομεύει το δικαίωμα των κρατουμένων εν γένει στην εκπαίδευση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανακοίνωση-καταπέλτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κατά της ΔΟΕ για τη συμμετοχή της Αλγερινής στο Παρίσι!

Ένας άντρας, μα τι άντρας

Φεύγουν οι τουρίστες από το Πήλιο