Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Δεύτερες σκέψεις του Ιράν για την επίθεση λένε αμερικανικές πηγές

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα - «Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», επισήμανε ο κ. Μπλίνκεν.

iran 1 1024x682 1

Το Ιράν το ξανασκέφτεται για την επίθεση στο Ισραήλ υποστηρίζει σε άρθρο της η αμερικανική Washigton Post επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μπορεί να έχουν επιδράσει στην Τεχεράνη, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι και να μην προβεί σε αντίποινα μετά τη δολοφονία Χανίγια.

Οι ΗΠΑ καλούν σε αποκλιμάκωση

Ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη -για πρώτη φορά δημόσια- από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στην Ουάσιγκτον πως υπάρχει μια ευρεία συναίνεση στο ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να κλιμακωθεί.

«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», επισήμανε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανική Χεζμπολάχ.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.

Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα αφού το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πρώην ηγέτη του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, κι ορκίστηκαν να εκδικηθούν.

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες (06/08) πως ο επικεφαλής της στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ, από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για το Ισραήλ, αναλαμβάνει την ηγεσία του κινήματος.

«Ο κ. Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, ενώ η Ουάσιγκτον ασκεί εδώ και μήνες πίεση στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη στην περιοχή κι άλλων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν αόρατων για τα ραντάρ F-22, για να υπερασπίσουν το Ισραήλ και τους αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι ανεπτυγμένοι στην περιφέρεια.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν διεμήνυσε εξάλλου πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν» επιθέσεις εναντίον δυνάμεών τους στη Μέση Ανατολή, την επομένη πλήγματος με ρουκέτες σε αεροπορική βάση στο Ιράκ που τραυμάτισε επτά Αμερικανούς.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμαλιάδα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας – Η 38χρονη έφυγε απ’ τη ζωή έχοντας αγκαλιά το 5 ημερών παιδάκι της

Απίθανη φωτογραφία – Όλη η οικογένεια στο πλευρό του Τεντόγλου με τρομερά μπλουζάκια

Κρήτη: Θρήνος για τον 32χρονο πυροσβέστη Χριστόφορο – Πώς βρέθηκε νεκρός στο φαράγγι

Ένας άντρας, μα τι άντρας

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο «ιπτάμενος» Μίλτος διατήρησε τον τίτλο του κι έγραψε ιστορία στο Παρίσι – Χρυσός Ολυμπιονίκης για 2η συνεχόμενη φορά (video)

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Πικρή» ήττα στο φινάλε για την εθνική πόλο ανδρών από τη Σερβία στους «8» (Εικόνες/ Bίντεο)

6287674

Ολυμπιακοί Αγώνες: «Πικρή» ήττα στο φινάλε για την εθνική πόλο ανδρών από τη Σερβία στους «8» (Εικόνες/ Bίντεο)

Μη ευτυχής κατάληξη για την Εθνική πόλο ανδρών απέναντι στη Σερβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του…

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου Αντώνης Αντύπας – Συγκινεί το αντίο της συντρόφου του

454426156 1880335825784772 6870347847464003645 n 1

Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου Αντώνης Αντύπας – Συγκινεί το αντίο της συντρόφου του

Τον θάνατο του και επί 40 χρόνια συντρόφου της Αντώνη Αντύπα έκανε γνωστό πριν από…

Χαλκιδική: Βρέθηκε νεκρό δελφίνι που το είχαν δέσει με σχοινί – Η ανακοίνωση περιβαλλοντικής οργάνωσης (εικόνες)

pexels alohaphotostudio 4886378

Χαλκιδική: Βρέθηκε νεκρό δελφίνι που το είχαν δέσει με σχοινί – Η ανακοίνωση περιβαλλοντικής οργάνωσης (εικόνες)

Κτηνωδία στη Χαλκιδική, με ένα δελφίνι να βρίσκεται νεκρό