Κρήτη: Κλειστά τα σφαγεία μέχρι 11 Αυγούστου λόγω πανώλης

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα στην Κρήτη σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκε σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες

1921892

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι καταναλωτές της Κρήτης καθώς η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκε σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες του δήμου Αρχανών Αστερουσίων αποτελεί μείζον ζήτημα, όχι μόνο δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι ευτυχές το γεγονός ότι τα πρώτα επείγοντα δείγματα που είχαν σταλεί από το νησί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Ελέγχου είναι αρνητικά. “Χθες βρέθηκαν πέντε δείγματα αρνητικά αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων στα τρία χιλιόμετρα. Οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη δείχνουν να μην επεκτείνεται προσώρας το πρόβλημα” είπε στο Cretalive ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης.

Τα σφαγεία, με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι κλειστά σε ολόκληρη την Κρήτη μέχρι και τις 11 Αυγούστου, όπως επιβεβαίωσαν στο Cretalive o πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ηρακλείου, Λευτέρης Ντουράκης, και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, από τις 11 Αυγούστου και έπειτα πρόκειται να υπάρξει νέα σύσκεψη μεταξύ των Κτηνιατρικών Διευθύνσεων του νησιού και των κτηνοτρόφων προκειμένου να ξεκινήσουν οι σφαγές των ζώων εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν βρεθούν νέα κρούσματα. «Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικό καθώς οι έμποροι έχουν προκαταβάλει επιταγές στους κτηνοτρόφους», δηλώνει με σαφήνεια ο κ. Παπαδάκης, αναφορικά με τη σύγχυση και την αρρυθμία που έχουν προκαλέσει στην αγορά κρέατος τα δύο κρούσματα.

Ο ίδιος στέλνει μήνυμα προς τους συναδέλφους του λέγοντας «κανένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει να αγοράσει ζωοτροφές ή τριφύλλια εκτός Κρήτης». Επίσης αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια Αττικής ώστε «άπαξ και υπάρχει ο ιός της πανώλης να μένουν τα φορτηγά στο λιμάνι του Πειραιά για μερικά 24ώρα αν όχι και να απολυμαίνονται εκεί, αν υπάρχει δυνατότητα, και μετά να μπαίνουν στα πλοία για την Κρήτη».

Ειδήσεις σήμερα:

Θεούλης οδηγός στα Χανιά: Πλένει και «ξεσκονίζει» τους τουρίστες από την άμμο πριν μπουν στο πούλμαν (Video)

Βασίλης Παπακωνσταντίντου: Αφιερώνω τις συναυλίες σε αυτούς που απέτυχαν στις πανελλήνιες. Δεν είστε παπαγαλάκια» (video)

Οι πρώτες αναρτήσεις του Καραλή μετά τη σπουδαία επιτυχία του: «Δεν το πιστεύω» (εικόνες)

ΗΠΑ: Συγκλονίζει σταρ του Tik Tok για τον θάνατο της μόλις 5 εβδομάδων κόρης του – «Δεν ήξερα πώς να μιλήσω γι’ αυτό» (Video)

Αφαιρείται από τα σχολικά βιβλία το έργο και η δράση του πατέρα Αντώνιου και της «Κιβωτού του Κόσμου»

Αφαιρείται από τα σχολικά βιβλία το έργο και η δράση του πατέρα Αντώνιου και της «Κιβωτού του Κόσμου»

Τα βιβλία που θα πάρουν φέτος οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν θα…

Η Έλενα Ακρίτα υπερασπίζεται την Ματίνα Παγώνη: «Σεξιστικά και ηλικιοφοβικά σκουπίδια»

Η Έλενα Ακρίτα υπερασπίζεται την Ματίνα Παγώνη: «Σεξιστικά και ηλικιοφοβικά σκουπίδια»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη μετά τη «βροχή» σχολίων για την φωτογραφία που ανέβασε στα…