Newsroom

Newsroom

Κυβερνητικό τελεσίγραφο στους μετανάστες

Μετά το τέλος του 15θήμερου οι απεργοί πείνας θα αποχωρήσουν από τη χώρα, το μήνυμα Μαξίμου και υπουργείου Εσωτερικών. Στο…

Μετά το τέλος του 15θήμερου οι απεργοί πείνας θα αποχωρήσουν από τη χώρα, το μήνυμα Μαξίμου και υπουργείου Εσωτερικών. Στο επίκεντρο μπαίνει συνολικά το μεταναστευτικό.
Αποφασισμένη να τηρήσει το νομικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή είναι η κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, όσοι από τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο Μέγαρο Υπατία είναι παράνομοι θα λάβουν προθεσμία 15 ημερών, οικειοθελούς αποχώρησης από τη χώρα μας.
Μόνο παράθυρο παραμονής είναι να τους δοθεί πρόσβαση για απασχόληση σε συγκεκριμένες περιοχές (για τους αλλοδαπούς των οποίων η απομάκρυνση θα αναβληθεί για αντικειμενικούς λόγους) χωρίς όμως δικαίωμα περαιτέρω νομιμοποίησης.
Η εντολή του Γ. Παπανδρέου στον Χρ. Παπουτσή είναι να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες. Η εντολή επεκτείνεται σε όλους όσοι ζουν παράνομα στην Ελλάδα, αλλά και σε όσους επιχειρήσουν να εισέλθουν, καθώς θα περιοριστούν σε σταθμούς υποδοχής, που δημιουργούνται γι’ αυτόν τον σκοπό, μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Εν τω μεταξύ, ο Γ. Ραγκούσης έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της για την ανάσχεση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα μας. «Η φέρουσα δυνατότητα της Ελλάδας να υποδεχθεί κι άλλους μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί» είναι η φράση-κλειδί του υπουργού Εσωτερικών.

Το επόμενο διάστημα το μεταναστευτικό θα συζητηθεί σε τρία επίπεδα: ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει διυπουργική συνεργασία, να μπει το ζήτημα στην ατζέντα του υπουργικού και να επιδιωχθεί στη Βουλή διακομματική συνεννόηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση περιμένει από τις εισαγγελικές αρχές να διαπιστώσουν αν όσοι καθοδήγησαν τους μετανάστες έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις.

Εισηγήσεις
Η δίωξή τους αυτήν τη στιγμή θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανή, αν και υπάρχουν εισηγήσεις «να μη ρίξουμε λάδι στη φωτιά». Ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει το θέμα και στην ΕΕ, στο δείπνο των ηγετών στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ανοίγει δύο μέτωπα: κατά των υποκινητών της κατάληψης και εναντίον της ΝΔ. «Πληρώνουμε όλοι τα σπασμένα της προηγούμενης κυβέρνησης – 150.000 παράνομοι μετανάστες νομιμοποιήθηκαν το 2007», αναφέρουν χαρακτηριστικά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με δημοσιογράφους και στελέχη συνεργάτες του πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά όσους συνόδεψαν τους μετανάστες από τα Χανιά στη Νομική, οι ίδιοι άνθρωποι αναρωτιούνται «πόσο ανεύθυνος μπορεί να είναι κανείς για να κάνει τέτοιο έγκλημα ενάντια στις πανεπιστημιακές ελευθερίες και στην κοινωνική ειρήνη, έγκλημα εν τέλει ενάντια στους ίδιους τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους».

ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ
Δέκα επιτροπές ασύλου

Νέο πακέτο 800.000 ευρώ προκήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού μεταναστών, η δεύτερη φάση του οποίου τέθηκε σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου ισχύει η προθεσμία για την υποβολή συγκεκριμένων προγραμμάτων, μόνο από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Ο κάθε αλλοδαπός που επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του θα παίρνει 300 ευρώ οικονομική ενίσχυση και τα έξοδα θα είναι όλα πληρωμένα, με μέριμνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Το κονδύλι καλύπτεται κατά 75% από την ΕΕ και 25% από την Ελλάδα. Ωστόσο, η απορροφητικότητα είναι μέχρι στιγμής πολύ μικρή και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, η λύση είναι να προχωρήσει το θέμα του ασύλου, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα εθελοντικοί ή υποχρεωτικοί επαναπατρισμοί, όσων τα αιτήματα απορρίπτονται.

Για τον λόγο αυτό και μέχρι να αρχίσει η εφαρμογή του νέου νόμου, από σήμερα λειτουργούν συνολικά 10 επιτροπές για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό και άλλες πέντε για τον Β’ βαθμό, που εκκρεμούν συνολικά πάνω από 47.000 αιτήματα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΟΙ 237 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΤΙΑ
Δηλώνουν ανυποχώρητοι, συνεχίζουν την απεργία πείνας

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους την απεργία πείνας δηλώνουν οι 237 μετανάστες, που βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα στη Νομική. «Εμείς δεν ψάχνουμε άλλο χώρο. Είχαμε βρει τον καταλληλότερο, αλλά μας έφεραν εδώ. Οργανωνόμαστε εδώ και περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», έλεγαν χθες μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης από το Μέγαρο Υπατίας της Λεωφόρου Πατησίων, όπου μεταφέρθηκαν οι μετανάστες. Οσο για το τι θα κάνουν μετά το χρονικό όριο των 15 ημερών (το Μέγαρο τους παραχωρήθηκε για 15 ημέρες), διαμηνύουν πως «σε απεργούς πείνας δεν βάζει κανείς άλλος χρονικά όρια εκτός από το κορμί τους»?.

«Μετά από 15 ημέρες αυτοί οι άνθρωποι θα είναι σε 20 ημέρες απεργίας πείνας. Αν δεν ικανοποιηθούν, να φέρουν και 237 φέρετρα», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες ο Πέτρος Γιώτης, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μετανάστες υποστηρίζουν πως «εμείς οι 300 πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτήν τη μορφή αγώνα, χωρίς τη μεσολάβηση κομμάτων, οργανώσεων και προσώπων», ενώ επαναλαμβάνουν πως «είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίσουμε την απεργία πείνας, παρά τις πιέσεις και τις κακές συνθήκες του χώρου που αναγκαστήκαμε να δεχτούμε».

Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μέγαρο βρίσκονται πλέον και οι 237 απεργοί, ενώ έχουν στηθεί 10 σκηνές στον κήπο (4 του Ερυθρού Σταυρού, μία των Γιατρών του Κόσμου και οι υπόλοιπες ιδιωτών) για όσους δεν χωρούσαν στο ισόγειο και το ημιυπόγειο και φιλοξενούνταν σε άλλους χώρους. Περίπου 100 άτομα κοιμούνται στις σκηνές.

Μέσα στο κτίριο οι μετανάστες ψήνουν σε καμινέτα τσάι με ζάχαρη. Τα μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύονται στην αυλή, δίπλα στις στοίβες με τα ρούχα που έχουν φέρει αλληλέγγυοι των απεργών. Το καινούργιο πανό γράφει: «Κανένας εργάτης ανασφάλιστος, κανένας εργάτης χωρίς χαρτιά».

Στα πηγαδάκια που σχηματίζονται η εμπειρία της Νομικής και η κατάσταση στο νέο κτίριο μονοπωλούν τις συζητήσεις. Οχι, βέβαια, πως δεν υπάρχουν κι άλλα θέματα: «Πρέπει οι άνθρωποι να είναι αγωνιστές, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους», μας λέει ο Μουσταφά σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Αίγυπτο.

* Δήλωση συμπαράστασης έστειλε και ο Γάλλος φιλόσοφος Alain Badiou.

Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ
«Δεν είχαμε καμία σχέση με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας ή τη μετακίνηση ανθρώπων από την Κρήτη», τονίζει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, συμπληρώνοντας πως «ενημερώσαμε τους απεργούς ότι πρόκειται για μια προσπάθεια με κινδύνους παρεκτροπών, που δεν θα συμβάλουν στην επίλυση των αιτημάτων τους». Απαντώντας σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες έχει χρηματοδοτηθεί από το ΠΑΣΟΚ, το Φόρουμ διευκρινίζει πως δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από κανέναν. Ως δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων μεταναστών στην Ελλάδα συμμετέχει ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όποτε έχει πάρει δωρεές από σχολεία, ιδρύματα και άλλους φορείς.
http://www.ethnos.gr