Λαγονήσι: Γκρεμίστηκε θεατράκι και χαρίζεται υπαίθρια παραλία σε ιδιώτη – Μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων (video)

Μάλιστα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος και Γιώτα Πούλου, κατέθεσαν ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της παραλίας στο Λαγονήσι

lagonisi3 1024x771 1

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στον χώρο δίπλα από το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonisi πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Λαγονήσι ύστερα από ομόφωνο κάλεσμα της δημοτικής αρχής του δήμου Σαρωνίδας και πολλών φορέων και εκπαιδευτικών σωματείων της περιοχής, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Καραμέρο και Γιώτα Πούλου να καταθέτουν ερώτηση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Μάλιστα στο κάλεσμα που έγινε στην περιοχή ανταποκρίθηκαν πάνω από χίλια άτομα που πραγματοποίησαν διαδήλωση στην Παραλιακή λεωφόρο η οποία κατέληξε στο σημείο όπου ένα ακόμα δημόσιο παραλιακό μέτωπο περιφράσσεται και παραχωρείται σε ξενοδοχειακό όμιλο που έχει στην κυριότητά του και το γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής για νέες “επενδύσεις”.

Τα ΔΣ του συλλόγου Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου» Ανατολικής Αττικής και της Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής με ανακοίνωσή τους στηρίζουν τον αγώνα των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού «ενάντια στο σχεδιασμό της ΕΤΑΔ και της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε να κλείσουν και να ιδιωτικοποιήσουν ένα ακόμα μέτωπο της παραλιακής γραμμής του Δήμου Σαρωνικού».

Συγκέντρωση και πορεία εκατοντάδων κατοίκων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση παραλίας στο Λαγονήσι

Ο ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου αναφέρει τα ακόλουθα:

«Μετά από πολύμηνη δικαστική διαμάχη του ελληνικού δημοσίου ΕΤΑΔ με τον όμιλο ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε η παρακείμενη έκταση του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος Λαγονησίου (Grand Resort Lagonissi), θεατράκι Λαγονησίου – παραδίδεται και αυτή στα χέρια των ιδιωτών και προσαρτάται στο συγκρότημα ξενοδοχειακών συμφερόντων του ΟΜΙΛΟΥ Μαντωνανάκη για ανέγερση πολυτελών κατοικιών ενώ την ίδια στιγμή η σύμβαση παραχώρησης όλου του συγκροτήματος από το ελληνικό δημόσιο στον όμιλο εκτοξεύεται από τα 77 στα 99! χρόνια.

Μετά από αυτό την Πέμπτη 1/8/24 με εντολή της ΕΤΑΔ γκρεμίστηκε το θέατρο και οι βοηθητικοί χώροι που παρείχαν φιλοξενία στις πολιτιστικές εκδηλώσεις φορέων του Δήμου. Δεν μπορεί οι κάτοικοι να αποκλείονται από ανοιχτούς χώρους αναψυχής και πολιτισμού στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι της περιοχής έχουν τις ζωές τους και έχουν κάθε δικαίωμα να τις ζούνε με ποιότητα, ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Οι παραλίες, οι ανοιχτοί χώροι πολιτισμού είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να απολαμβάνουν όλοι και όλες χωρίς δεσμεύσεις και αποκλεισμούς αλλά ελεύθερα και δωρεάν.
Καταδικάζουμε την εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο βωμό της αύξησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων κερδών του Ομίλου συμφερόντων Μαρκαντωνάκη – ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ και την παράταση της σύμβασης μισθώσεων χώρων ΕΤΑΔ.»

Λαγονήσι – Η ερώτηση του Γιώργου Καραμέρου και της Γιώτας Πούλου

«Θέμα: «Η κυβέρνηση κατεδάφισε το θεατράκι του Λαγονησίου και ετοιμάζεται να παραχωρήσει την ελεύθερη παραλία «Πεύκο»

Έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια που πυροδοτεί την κινητοποίηση των πολιτών επικρατεί στο Δήμο Σαρωνικού μετά την απόφαση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να προχωρήσει σε εργασίες κατεδάφισης στο παραλιακό θεατράκι που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια ενεργό στο 41ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών–Σουνίου στο Λαγονήσι, ανάμεσα χωρικά σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα και την ελεύθερη παραλία «Πεύκο».

Την κατάφορη αντίθεσή της στην όλη διαδικασία κατεδάφισης του υπαίθριου πολιτιστικού αυτού χώρου που φιλοξενούσε μέχρι πριν λίγες ημέρες καλλιτεχνικές παραστάσεις του Δήμου Σαρωνικού, εξέφρασε η  δημοτική αρχή Σαρωνικού, η οποία μάλιστα προχώρησε και σε σχετικό ομόφωνο ψήφισμα (144/31-7-2024) κατόπιν έκτακτου δημοτικού συμβουλίου στο οποίο καταγγέλθηκαν τα σχέδια και οι ενέργειες της ΕΤΑΔ, οι οποίες ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση της ελεύθερης παραλίας του «Πεύκου» εις βάρος των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών.

Ένα βασικό στοιχείο που υποδηλώνει την προμελετημένη απόφαση της διοίκησης της ΕΤΑΔ, η οποία, όπως αναμενόταν, θα επέφερε σημαντικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, υπήρξε το γεγονός ότι ο Δήμος Σαρωνικού ουδέποτε πληροφορήθηκε επισήμως ότι θα λάμβανε χώρα η συγκεκριμένη εργασία κατεδάφισης στο ως άνω σημείο που βρίσκεται στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια ευθύνης του.

Επειδή δρομολογείται και επίκειται η οργανωμένη και μαζική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής σε συνεργασία με φορείς και τη δημοτική αρχή του Σαρωνικού προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη προς όφελος του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας «Πεύκο»,

Επειδή υφίσταται για αρκετά έτη για την περιοχή διαφορά μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού, της ΕΤΑΔ, αλλά και ιδιώτη εν μέσω δικαστικών αποφάσεων,

Επειδή, το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην παράκτια ζώνη είναι αδιαμφισβήτητο σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο 5092/2024 ΦΕΚ 33/Α΄/4-3-2024 περί όρων αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Ποιες οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης της ΕΤΑΔ προκειμένου να προχωρήσει στην κατακριτέα κοινωνικά αυτή ενέργεια κατεδάφισης του δημόσιου αυτού υπαίθριου χώρου;
  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλλαν τη μη θεσμική ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Σαρωνικού για την απόφαση αυτή της ΕΤΑΔ;
  1. Πως έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί η ΕΤΑΔ την περιοχή, ποια είναι τα σχέδιά της και πως διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και ο χαρακτήρας της παράλιας αυτής ζώνης στην οποία ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη κατεδάφιση;
  1. Δεν αποτελεί απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσβολή των αιρετών της και της τοπικής κοινωνίας, αυτός ο αιφνιδιαστικός τρόπος λειτουργίας της ΕΤΑΔ;»

 

@karameros Η κυβερνηση Μητσοτάκη, γκρέμισε ένα υπαίθριο Θεατράκι στο #λαγονήσι ♬ πρωτότυπος ήχος – karameros

Ειδήσεις σήμερα: 

Ανακοίνωση-καταπέλτης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας κατά της ΔΟΕ για τη συμμετοχή της Αλγερινής στο Παρίσι!

Οριακά μπροστά από τον Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση η Κάμαλα Χάρις

Ολυμπιακοί Αγώνες: Συγκλόνισε η Γκούσιν – «Μέχρι Φλεβάρη δούλευα για να μπορέσω να στηρίξω την αθλητική μου καριέρα» (video)

Διδυμότειχο: Ο 32χρονος με απύθμενο θράσος παραδέχτηκε τα βασανιστήρια στην 32χρονη

Εικόνες-σοκ στο ΑΧΕΠΑ: Με ανεμιστήρα ψύχεται το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα – Ασθενείς και προσωπικό σε απόγνωση

Εικόνες-σοκ στο ΑΧΕΠΑ: Με ανεμιστήρα ψύχεται το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα – Ασθενείς και προσωπικό σε απόγνωση

Πολλά παρόμοια περιστατικά ακραίων συνθηκών λόγω καύσωνα γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.