Αντώνης Μπατζιάς

Life Coaching: Τι είναι και πώς να γίνεις life coach ή αλλιώς… απλά αδιάφορος

Πώς γίνεται τόσοι πολλοί να δέχονται συμβουλές Life Coaching για τη ζωή τους από κάποιους που ουδεμία σχέση έχουν μ’ αυτή;

Life Coaching

Από τότε που εμφανίστηκε ο όρος Life Coaching κάτι με απωθούσε από το να ψάξω τι ακριβώς είναι αυτό, ίσως γιατί πάντα είχα στο μυαλό μου τον coach ως προπονητή που θα με γύμναζε σε κάτι που δεν ήμουν καλός, στο τρέξιμο, στο σουτ, στην ντρίπλα, σε κάτι που υστερούσα τέλος πάντων. Στη ζωή δεν μπορείς να προπονηθείς, μια είναι. Μάλλον.

Μια πρόσφατη κουβέντα μ’ έναν φίλο, η παρατήρηση πως σε κάθε social media υπάρχουν αμέτρητοι τέτοιοι λογαριασμοί και κυρίως ο εκνευρισμός του για το όλο θέμα, μου’ δωσε την ιδέα για το συγκεκριμένο κείμενο… Ενδεχομένως γιατί εκνευρίστηκα κι εγώ μετά.

Τι είναι ο Life Coaching τελικά;

Κάπου στο 1980 στην Αμερική, την εποχή της αισιοδοξία, κάνει την εμφάνισή του το life coaching ως μια τάση αυτοβελτίωσης, με την πεποίθηση ότι ο καθένας μπορούσε να πετύχει οτιδήποτε αν απλώς άλλαζε τον τρόπο σκέψης του.

Πολύ γρήγορα, άνθρωποι που είχαν διαβάσει λίγα βιβλία αυτοβοήθειας ή είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια άρχισαν να αναγνωρίζονται ως “ειδικοί στη ζωή”, ονομάστηκαν life coaches, πουλώντας την ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να γίνει καλύτερος, πιο επιτυχημένος ή πιο ευτυχισμένος με τις σωστές συμβουλές κι έτσι οι συγκεκριμένοι “ειδήμονες” βρήκαν ένα ευρύ κοινό. Ποιος δε θέλει την ευτυχία άλλωστε;

Με μια μικρή καθυστέρηση, όλο αυτό έφτασε και στην Ελλάδα. Και πού αλλού θα έβρισκαν πιο πρόσφορο έδαφος αν όχι στα social media; Από το Instagram ως το YouTube και το Tik Tok, οι Έλληνες life coaches μοιράζουν καθημερινές δόσεις θετικότητας και ενθάρρυνσης, προσφέροντας εύκολες και γρήγορες λύσεις σε περίπλοκα ζητήματα.

Δυστυχώς, πολλές φορές, η ουσία χάνεται στη βιασύνη να προσφερθεί ένα «μαγικό» εργαλείο αυτοβελτίωσης που υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να παραδώσει. Έτσι, η μάστιγα του life coaching εξαπλώθηκε γρήγορα, συνδυάζοντας τη λατρεία των Ελλήνων για “εύκολες” λύσεις με τη νέα κουλτούρα της αυτοβελτίωσης. Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για τύπους που χρήστηκαν “πετυχημένοι”, βρήκαν τη χαρά της ζωής σε κάθε τι μικρό και ζήσαν αυτοί καλύτερα και μπορείς κι εσύ!

Μα σοβαρά τώρα;;;

Ποιοι είναι οι life coaches;

Ποιος ξεχνάει το επεισόδιο με τη συναυλία της Μαρίνας Σάττι και την κλαμένη «γνωστή life coach» που δεν την άφησαν ν’ ανέβει στη σκηνή; Και κανείς δεν κατάλαβε γιατί ν’ ανέβει στη σκηνή… Αυτή η χαρούμενη κυρία λοιπόν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας…

Αν ψάξει κάποιος στο βιογραφικό ενός life coach, μπορεί να βρει διάφορες «αποφοιτήσεις» από το Πανεπιστήμιο της Ζωής, με ειδικότητα στο «Πώς να κάνεις το αόρατο ορατό» ή στο «Ενεργειακή θετική σκέψη», με εντυπωσιακούς τίτλους όπως «Certified Quantum Life Transformer», δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την έλλειψη επιστημονικής γνώσης, αφού το να προσφέρουν μια καλή δόση εσωτερικής σοφίας, «μασημένη» από τα social media, αρκεί για να προσελκύσουν χιλιάδες ακόλουθους.

Τα παραδείγματα που βρίσκουμε online είναι πολλά, από τους influencers που λένε ότι με λίγη θετική ενέργεια μπορείς να λύσεις κάθε πρόβλημα, μέχρι όσους προτείνουν να «καθαρίσεις την αύρα σου» με τα κατάλληλα αιθέρια έλαια και το κοινό, που ψάχνει απελπισμένα για γρήγορες λύσεις, τους ακολουθεί πιστά, γεμίζοντας τα σχόλια με ερωτήσεις όπως «Πώς να βρω τον εσωτερικό μου σκοπό;» ή «Πώς να διαχειριστώ το άγχος της δουλειάς;».

Στην αρχή γέλασα, αλλά το όλο θέμα φάνηκε αρκετά πιο σοβαρό, αφού πραγματικά μόνο λίγοι δεν είναι οι θιασώτες του life coaching, που αρχίζουν να «σκέφτονται θετικά» και «πολλά γύρω τους άλλαξαν». Μάλλον πήγαν χαμογελαστοί να πληρώσουν λογαριασμούς ή ενοίκιο ή σούπερ μάρκετ κι εμφανίστηκαν λεφτά στο πορτοφόλι τους.

Αυτό που δεν κατάλαβα εξ’ αρχής όμως, είναι το πώς τόσοι πολλοί δέχονται συμβουλές για τη ζωή τους από κάποιους που ουδεμία σχέση έχουν μ’ αυτή. Πώς θα σου πει κάποιος «μην αγχώνεσαι για τα έξοδα» από το ιδιόκτητο σπίτι με πισίνα; Και δεν είναι μόνο αυτό! Οι life coaches συμβουλεύουν για τα πάντα: από το πώς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέχρι το πώς να μιλήσεις και να βρεις το επόμενο ταίρι σου! Προσοχή, δεν πρόκειται για άποψη, μα για συμβουλή! Κάποιος που ξέρει πριν από σένα, για σένα, χωρίς να ξέρει καν ποιος είσαι!

Παράλληλα, την ίδια στιγμή σε μια περίοδο που το ποσοστό ανθρώπων με κλονισμένη ψυχική υγεία αυξάνεται ραγδαία, η δωρεάν ψυχική στήριξη, απουσιάζει σχεδόν παντελώς απο τις παροχές σε αυτή την πανέμορφη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Ίσως και να μη χρειάζεται δηλαδή, αφού με λίγες ώρες σεμιναρίων ο οποιοσδήποτε γίνεται life coach κι ο καθένας έχει τον προσωπικό του συμβουλάτορα λύνοντας τα προβλήματά του. Τι χρειάζεται η γνώση αφού υπάρχει θέληση και θετική σκέψη;

Όλα πάνε καλά, μην αγχώνεσαι!

Βασικά, μη σε νοιάζει, γίνε αδιάφορος, θα βρεθεί λύση, εύκολα και γρήγορα μάλιστα. Και ποια είναι αυτή η γρήγορη λύση; Μα φυσικά η απόλυτη εκμετάλλευση της ανασφάλειας! Οι life coaches ξέρουν ακριβώς πώς να ανασύρουν τους φόβους και τις αμφιβολίες του κοινού τους, να τους τυλίξουν με λίγο «δεν φταις εσύ, φταίει η αρνητική σου ενέργεια» και να προσφέρουν τη μαγική συνταγή. Το πιο αστείο όμως είναι ότι πολλές φορές το μόνο που προσφέρουν είναι… τον εαυτό τους. «Πάρε με σαν παράδειγμα», λένε, «κι εσύ μπορείς να γίνεις επιτυχημένος». Δεν πουν βέβαια πως η δική τους επιτυχία στηρίζεται στο ότι έπεισαν πολλούς να τους πληρώσουν για αυτό το ανούσιο μάθημα.

Στο τέλος της ημέρας, η κουλτούρα των εύκολων λύσεων όχι μόνο απομακρύνει τους ανθρώπους από την αλήθεια, αλλά τους κάνει να νιώθουν ακόμα πιο απογοητευμένοι όταν οι «μαγικές» λύσεις αποτυγχάνουν, αλλά τουλάχιστον νιώθουν καλύτερα από το να παρακολουθούν τις ειδήσεις των 21:00… Στις οποίες ειδήσεις παίζουν πολλά περισσότερα lifestyle νέα όπως ποιος φόρεσε τι και που, παρά ουσιαστικές ειδήσεις. Ο αποπροσανατολισμός στα καλύτερα του!

Δες το δέντρο, χάσε το δάσος

Κι όμως όλο αυτό λειτουργεί εξαιρετικά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται. Ο κόσμος κοιτάζει δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω, οπουδήποτε αλλού ΕΚΤΟΣ από το οποιοδήποτε πρόβλημα. Για κάθε έναν που οι τιμές του φαίνονται υψηλές, εμφανίζεται μια κυρία στις ειδήσεις που «ντρέπεται να ψωνίζει τόσο φθηνά», για κάθε έναν εκπαιδευτικό που δεν βρίσκει σπίτι, εμφανίζεται σε άλλο παράθυρο ένας κύριος που λέει «πόσο ωραία είναι η τάδε πόλη και πόσο ήσυχη ζωή προσφέρει» κι ο κόσμος πείθεται, ξεχνώντας όσα βλέπει. Όπως για παράδειγμα τις σφαγές αμάχων στη Μέση Ανατολή. Και φυσικά μείνε άπραγος, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, η εύκολη λύση έρχεται…

Σίγουρα στις μέρες που ζούμε,  οι χαρές είναι λίγες κι όσο πιο λίγες γίνονται, τόσο πιο απαραίτητες είναι. Μην μπερδεύουμε όμως τη χαρά με την αδιαφορία και το ωχαδερφισμό. Και κυρίως, κανένας δεν θα μας δείξει πώς να ζούμε, ο καθένας έχει τη δική του ευτυχία και τις δικές του χαρές στη ζωή, δεν υπάρχει πεπατημένη για να φτάσει εκεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ματούλα Ζαμάνη: Γιάμαλη, Αναστασοπούλου και Σοφία Αρβανίτη στο πλευρό της – Έκπληξη από Αρναούτογλου (videos)

Ξεφεύγει η κατάσταση με… τους δημοσιογράφους: Την «έπεσαν» στην Κεφαλογιάννη για μια δήλωση για τον γάμο της

Χαμός στο «Πρωινό» για τη Ζαμάνη: Αρπάχτηκαν όλοι με όλους – Απείλησε να φύγει ο Μπιμπίλας (video)

Συνεχίζεται η κόντρα Καρυστιανού και Πλακιά: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το εξώδικο» – «Δεν έχω μένος με κανένα» (video)

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μήπως να φτιάξουμε Παρατηρητήριο Γυναικών Τραγουδιστριών για περιπτώσεις όπως η Ματούλα Ζαμάνη

zamani 1

Μήπως να φτιάξουμε Παρατηρητήριο Γυναικών Τραγουδιστριών για περιπτώσεις όπως η Ματούλα Ζαμάνη

Η Ζαμάνη δεν πρέπει να βγάζει τη μπλούζα της, η Μαρινέλλα δεν πρέπει να τραγουδά…

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες των δύο ανδρών, θυμάτων της πυρκαγιάς – Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο (Video)

db03bc2ead2e499897d23c57229e176d

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες των δύο ανδρών, θυμάτων της πυρκαγιάς – Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο (Video)

Πλήθος κόσμου έσπευσε να αποχαιρετήσει σήμερα του δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους από…

Κρήτη: Κατέρρευσε κομμάτι από μπαλκόνι – Τουρίστες γλίτωσαν τελευταία στιγμή (εικόνες)

kriti

Κρήτη: Κατέρρευσε κομμάτι από μπαλκόνι – Τουρίστες γλίτωσαν τελευταία στιγμή (εικόνες)

Από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα στην Κρήτη, όταν κομμάτι μπαλκονιού «προσγειώθηκε» στο πεζοδρόμιο

Τέμπη: 26 οικογένειες θυμάτων εναντιώνονται με το εισιτήριο στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

tebi 1

Τέμπη: 26 οικογένειες θυμάτων εναντιώνονται με το εισιτήριο στη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

«Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας δυστυχώς αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης», τονίζεται στην ανακοίνωση των…

Κατερίνα Βουτσινά: Έκκληση στον Νίκο Πλακιά να σταματήσει εδώ και τώρα την κόντρα με την Καρυστιανού – «Σταμάτα, σε εκλιπαρώ»

InCollage 20241003 151024682

Κατερίνα Βουτσινά: Έκκληση στον Νίκο Πλακιά να σταματήσει εδώ και τώρα την κόντρα με την Καρυστιανού – «Σταμάτα, σε εκλιπαρώ»

«Όπως θα βρεθείς εσύ στο δικαστήριο και θα χρειαστεί να δεις την δική μου μητέρα…