Μαύρη προπαγάνδα υπέρ της ακρίβειας

Νέα πρόκληση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο βάζει πλάτη στην κυβέρνηση που λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ

ακριβεια 2048x1363 1

Ποια είναι η BNP Paribas (ανήκει στις τέσσερις ισχυρότερες τράπεζες στον κόσμο) που θα αμφισβητήσει τα πορίσματα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Πώς είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο Esade της Βαρκελώνης να μη σφάλλει έναντι του μαύρου προπαγανδιστή της κυβέρνησης Μητσοτάκη Γιάννη Τσουκαλά; Ο λόγος για τη μείωση ΦΠΑ, για την οποία στο τελικό συμπέρασμα της τελευταίας τριμηνιαίας έκθεσης αναγράφεται επί λέξει: «To Γραφείο εκτιμά ότι οι όποιες προτεινόμενες μειώσεις του ΦΠΑ δεν αποτελούν κατάλληλο εργαλείο για τη λύση του δομικού προβλήματος της ακρίβειας». Ακολούθως ανέλαβε δράση ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Με δελτίο Τύπου πληροφόρησε: «Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ». Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου έγινε… σημαία για τα συστημικά ΜΜΕ.

«Υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου»

Πού στηρίζει όμως την άποψή του αυτή το επιστημονικό όργανο της Βουλής; Οπως αναγράφεται σχετικά, «τα πρώτα ευρήματα μελέτης που εστιάζει στο παράδειγμα της Ισπανίας, δείχνουν ότι η σχεδόν πλήρης διάχυση της μείωσης ΦΠΑ κατά τους πρώτους μήνες υποχωρεί σημαντικά εντός τριμήνου».

Προφανώς οι συντάκτες του πονήματος μαύρης προπαγάνδας διάβασαν την πρόσφατη 49 σελίδων έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας (Banco de España), η οποία στη σελίδα 29 αναφέρει επί λέξει: «Καθώς η αντιστροφή εξαρτάται από την τροχιά του πυρήνα του πληθωρισμού, η αβεβαιότητα παραμένει». Κατ’ ουσία οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης μετέτρεψαν την αβεβαιότητα της κεντρικής τράπεζας σε «επιστημονική βεβαιότητα» ότι δήθεν οι μειώσεις ΦΠΑ δεν έχουν τελικώς θετικό αντίκτυπο στο μέτωπο της ακρίβειας καθώς δεν περνούν στον τελικό καταναλωτή.

Ολα αυτά στηρίζονται προφανώς στα όσα αναφέρονται στη σελίδα 19 της μελέτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας που αναφέρει επί λέξει: «Αφενός, υπήρξε απόκριση των βασικών προϊόντων διατροφής (σ.σ.: σε όσα ο ΦΠΑ μειώθηκε από το 4% στο 0%), αλλά έχει χαμηλότερο βαθμό μετάδοσης: 70% κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 εβδομάδων και στη συνέχεια αραίωση στο 50%». Η ίδια μελέτη στα συμπεράσματα στη σελίδα 29 αναγράφει: «Οι διαφορές αυτές ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν διαφορές στον καθορισμό των τιμών και στη διαπραγμάτευση μεταξύ παραγωγών και λιανοπωλητών», δηλαδή η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εστιάζει στο ζήτημα της ενδιάμεσης εφοδιαστικής αλυσίδας και καταλήγει ότι υπάρχει έκδηλη αβεβαιότητα για τα συμπεράσματά της.

Εδώ στη συζήτηση εισέρχονται η BNP Paribas, το πανεπιστήμιο Esade της Βαρκελώνης και η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν…

Οπως λοιπόν παρατηρεί σε μελέτη της η BNP Paribas, το 2023 η ισπανική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Στα συμπεράσματα της έκθεσης της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως αναφέρεται ότι «η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την κατανάλωση των νοικοκυριών». Προχωρώντας την ανάλυσή της η BNP Paribas θεωρεί ότι στην αύξηση των πραγματικών μισθών συμβάλλουν η άνοδος των ονομαστικών μισθών και η συγκράτηση των τιμών μέσα από τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα.

Πράγματι η ισπανική κυβέρνηση μείωσε από την 1.1.2023 τον ΦΠΑ από 4% σε 0% για τα βασικά τρόφιμα και από 10% σε 5% για τα υπόλοιπα τρόφιμα. Επ’ αυτής της μείωσης το πανεπιστήμιο Esade της Βαρκελώνης σε δική του μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 90%) της μείωσης του ΦΠΑ μεταφέρθηκε στις τελικές τιμές».

Τεκμηρίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για να προσδώσει μάλιστα κύρος σε όσα γράφει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μάς γνωστοποιεί ότι προέβη σε «ενδελεχή ανάλυση πλήθους προϊόντων σε 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Εμείς απλώς θα παραθέσουμε το συμπέρασμα από την τεκμηρίωση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταγράφει επί λέξει: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η μετακύλιση στις τιμές ήταν γενικά μεγάλη, σε πολλές περιπτώσεις κοντά ή ακόμη και ελαφρώς υψηλότερη από 100%, με μικρότερες, αλλά ακόμη σημαντικές (30-70%) μετακυλίσεις για το ψωμί, το γάλα και το μαγειρικό λάδι».

Το επιστημονικό όργανο αγνοεί τις μελέτες της ισχυρής τράπεζας BNP Paribas, πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και της επιστημονικής υπηρεσίας της Κομισιόν που υποστηρίζουν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ μετακυλίεται στις τιμές

Στρατευμένη επιστήμη στην υπηρεσία του Μητσοτάκη

Είναι η τρίτη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που συντάσσεται υπό τον συντονισμό του Γ. Τσουκαλά, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη θέση τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου. Παρότι η θητεία του προηγούμενου, εγνωσμένου κύρους συντονιστή Φραγκίσκου Κουτεντάκη έχει λήξει από τον Μάρτιο 2023, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έψαχνε τον κατάλληλο άνθρωπο που θα «στρατεύσει» το επιστημονικό κύρος στις απόψεις της. Τελικά τα κατάφερε, όπως προκύπτει από τις δύο τελευταίες εκθέσεις στο πρόσωπο του καθηγητή Οικονομικών και προέδρου του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Ι. Τσουκαλά. Στην πρώτη τριμηνιαία έκθεση για το 2024 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μάς γνωστοποίησε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού της απληστίας στην Ελλάδα δεν λύνεται με ελέγχους στα ενδιάμεσα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά με συγκριτικά των τιμών εργαλεία που θα δοθούν στους καταναλωτές για να αποφασίζουν. Το ότι «ξέχασαν» να ασχοληθούν με τα καρτέλ και τις εναρμονισμένες πρακτικές στην ενδιάμεση εφοδιαστική αλυσίδα δεν περιποιεί τιμή στους συντάκτες της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης. «Από εργαλείο μέτρησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας έγινε εργαλείο εξυπηρέτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη» έγραφε το Documento γι’ αυτή την αισχίστου είδους ανάλυση.

Τώρα, προς πλήρη απόδειξη όσων γράφαμε στις 7 Απριλίου, ήρθε η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση που πιστοποιεί ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει μετατραπεί σε εργαλείο άσκησης μαύρης προπαγάνδας, με πανεπιστημιακούς που κραδαίνοντας τους τίτλους τους δεν δέχονται αμφισβήτηση επί των συμπερασμάτων τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Aπόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ – Δράστης ένας εικοσάχρονος από την Πενσιλβάνια (video)

Επεισόδιο με πυροβολισμούς στην πλατεία Βικτωρίας

Ο Έλον Μασκ «επικροτεί» τις γελοιότητες του Φειδία – Χαρούμενος ο youtuber

Μαφία διαπλοκής ΥΠΠΟ προστασία

Φαν Ντε Φέλντε: Η πρώτη συνέντευξη του αθλητή που καταδικάστηκε για παιδεραστία και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς – «Δεν είμαι πια αυτός ο έφηβος»

Φαν Ντε Φέλντε: Η πρώτη συνέντευξη του αθλητή που καταδικάστηκε για παιδεραστία και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς – «Δεν είμαι πια αυτός ο έφηβος»

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό που συνέβη θα τον στοιχειώνει για όλη του τη…

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής – Περιέχει επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής – Περιέχει επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες

Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.