Μάχη χαρακωμάτων με τους δανειστές για τα εργασιακά

Σκληρές και δύσκολες είναι οι συζητήσεις με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που εμπεριέχει και το καυτό θέμα των εργασιακών. Η άκαμπτη στάση των δανειστών και οι οπισθοχωρήσεις εργοδοτικών οργανώσεων που είχαν συνυπογράψει την κοινή γραμμή ενάντια στο κουαρτέτο κάνουν ακόμα πιο πυκνό το τοπίο της διαπραγμάτευσης.

580f2ee21dc524ce538b4801

«Είναι αναμενόμενο, μία συνήθης διαπραγματευτική πρακτική να εμφανίζονται κατ’ αρχάς με ενιαίο μέτωπο, ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι έχουν σημαντικές διαφωνίες στο εσωτερικό τους» σχολίασε «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εργασίας για την ανάλγητη στάση των δανειστών στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά. Ειδικότερα, οι θεσμοί παρουσιάστηκαν ανένδοτοι ως προς την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να προσθέτει, όμως, πως στο τέλος -όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις- προκύπτει η κοινή θέληση για εξεύρεση λύσης.

Για να στηρίξει το επιχείρημά του, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η νέα συνάντηση του την Πέμπτη με τους εκπροσώπους των θεσμών αποτελεί σημάδι που αποδεικνύει πως και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης παρά τις αποστάσεις που τους χωρίζουν, επισημαίνοντας παράλληλα πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι άξονες τις διαπραγμάτευσης

Οι τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο -δύο θέματα που τέθηκαν από την πλευρά των δανειστών- και η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που τέθηκε από την ελληνική πλευρά. 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητα υπονομεύτηκε από τις αυξήσεις μισθών το διάστημα 2000-2010, με ρυθμούς μεγαλύτερους απ’ ό,τι π.χ. στη Γερμανία. «Η σύγκριση δεν μπορεί προφανώς να γίνει, δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία … άλλωστε ένας από τους σκοπούς της ΕΕ είναι η σύγκλιση των χωρών, όχι η απόκριση», υπογράμμισε ο υπουργός.

 Οι εργοδοτικές οργανώσεις την ίδια ώρα έχουν δεχθεί ότι το πρόβλημα για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν φωνές στο ΣΕΒ που αμφισβητούν την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων το καλοκαίρι, που αποτελεί και την εθνική θέση στα εργασιακά. Σε κάθε περίπτωση, «μέχρι στιγμής ο ΣΕΒ δεν έχει αποσύρει την υπογραφή του».

Το πρόβλημα είναι οι χαμηλές επενδύσεις στα πάγια, τον εξοπλισμό, τον εκσυγχρονισμό, η γενικευμένη αποεπένδυση της τελευταίας περιόδου και «φυγή μυαλών» στο εξωτερικό. «Δεν υπάρχει επομένως επιχειρηματολογία που να μπορεί να στηρίξει το status quo», ξεκαθάρισε. Παράλληλα, τόνισε ότι όπου υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων ή οργάνων που επιβλέπουν διεθνείς συνθήκες, αυτά είναι εκτός διαπραγμάτευσης, έχουν κριθεί.

«Δεν υπάρχει θέμα 13ου – 14ου μισθού»

Ο κ.Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. «Ποτέ δεν ετέθη τέτοιο θέμα, ποτέ», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «νέφος παραπληροφόρησης από τα συστημικά ΜΜΕ» για να δημιουργηθεί κλίμα φόβου, όπως έγινε και στις συντάξεις.

«Ούτε από το ΣΕΒ δεν έχει ζητηθεί» κάτι τέτοιο, πέρα από κάποιες αρχικές νύξεις για ενσωμάτωση των ποσών στους υπόλοιπους 12 μισθούς. «Κανένας παίκτης, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό δεν θέτει παρόμοιο ζήτημα», ξεκαθάρισε, ενώ με τον ίδιο τρόπο απέρριψε την συνεχιζόμενη φημολογία για τις επικουρικές συντάξεις.

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως οι δανειστές ζητούν να γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, για την οποία -όπως διαβεβαίωσε τα χρήματα έχουν βρεθεί από την υπεραπόδοση των φετινών εσόδων. 

«Οι δανειστές δεν ζητούν μόνο να βρούμε τα χρήματα αλλά και να κόψουμε επιδόματα, να κάνουμε τους φτωχούς φτωχότερους για να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια .. επιδόματα όπως το οικογενειακό ή το αναπήρων δεν πρόκειται να κοπούν, αναφέρονται σε ειδικές ανάγκες ειδικών κατηγοριών πληθυσμού που δεν είναι μόνο φτωχοί, έχουν και άλλους λόγους να χρειάζονται ενίσχυση … είναι από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης που θεωρούμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η φωνή της λογικής … και οικονομικά, αν αφαιρέσουμε αυτά τα επιδόματα από τους φτωχούς … πολύ μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού θα έχει ανάγκη το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

«Ήξεις αφήξεις» από τους εργοδότες

οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με διαφορετικές γραμμές σε σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ή/ και σε περιόδους συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Η ΕΣΕΕ υποστήριξε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας και πρόσθεσε ότι η εργασία μειωμένου ωραρίου πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης. Επιπλέον, ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ ζήτησε να μην υπερισχύουν οι κλαδιές συμβάσεις και να μην αλλάξει ο τρόπος ορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος. Αντίθετα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ τάχθηκαν υπέρ των κλαδικών συμβάσεων.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι η ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, τη στιγμή που δεν την αφορά η ρύθμιση καθώς επηρεάζει επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους, που δεν σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου. Όσον αφορά το ΣΕΒ, είπε ότι -όπως προαναφέρθηκε και παραπάνω- ότι υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν την εθνική στάση στα εργασιακά, αλλά

«μέχρι στιγμής ο ΣΕΒ δεν έχει αποσύρει την υπογραφή του».

 

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ – Απομακρύνονται χιλιάδες κάτοικοι

AP24223312989344

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ – Απομακρύνονται χιλιάδες κάτοικοι

Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση