Newsroom

Newsroom

Μαύρες οι προβλέψεις της CIA για τον κόσμο το 2035

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις της CIA για το μέλλον του κόσμου. Η αναφορά των αμερικανικών υπηρεσιών, η οποία δημοσιεύεται κάθε 4 χρόνια έχει φέτος τίτλο «Ο κόσμος το 2035, σύμφωνα με την CIA: Το παράδοξο της ανάπτυξης».

592708d91dc5247d138b466c

Πρόκειται για μια αναφορά 300 σελίδων και έχει ήδη δοθεί στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο εν λόγω κείμενο οι αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν πως στα πέντε επόμενα χρόνια θα δούμε αύξηση των εντάσεων μεταξύ Κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους.

Παράλληλα, γράφει η αναφορά, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, η τρομοκρατική απειλή θα αυξηθεί, σε διάφορες μορφές, και απέναντι στην οποία τα Κράτη, όλο και πιο διχασμένα, θα δυσκολευτούν να απαντήσουν.

Η CIA περιγράφει τρία φανταστικά σενάρια για την κατάσταση του κόσμου μεταξύ του 2020 και 2035: «νησίδες», «δορυφόροι» και «κοινότητες».

Σενάριο 1ο: Ένας κόσμος από απομονωμένες νησίδες

Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για έναν κόσμο ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες μιας άτονης ανάπτυξης και μιας καταρρέουσας παγκοσμιοποίησης.

Είκοσι χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι οικονομολόγοι του κόσμου παρατηρούν προβληματικά κράτη, κλεισμένα στον εαυτό τους.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων γέννησε έναν κόσμο διαμοιρασμένο και αμυντικό, όπου ανήσυχα τα Κράτη ψάχνουν μεταφορικά και κυριολεκτικά να υψώσουν τοίχους για να προστατευθούν από τα εξωτερικά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι «νησίδες» μέσα σε έναν ωκεανό αστάθειας», γράφει η αναφορά της CIA.

Στην Ευρώπη αλλά και στην Βόρεια Αμερική, τα κράτη δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις του καινούριου κόσμου. Στην Ασία η διαπίστωση παραμένει η ίδια, το μπουμ των αναδυόμενων οικονομικών σταμάτησε.

Οι μεσαίες τάξεις, οι οποίοι είχαν εισοδήματα ως πριν την κρίση του 2008, αιμορραγούν και ένας μέρος αυτού του πληθυσμού έχει πέσει σε συνθήκες μεσαίας φτώχειας.

Τα κράτη υιοθετούν όλο και περισσότερα μέτρα προστατευτισμού, αντί να προτιμήσουν τον διεθνή διάλογο. Σε αυτό το σενάριο, η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής ευφυίας διατάραξε τις κοινωνίες πολύ περισσότερο απ’ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται.

Ωστόσο, η σωτηρία θα έρθει από πολλούς ορίζοντες. Μετά την διατάραξη της αγοράς εργασίας, η τεχνολογική καινοτομία θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτόν τον μελλοντικό κόσμο, η δημιουργικότητα θα προέλθει από την συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.

Σενάριο 2ο: Στρατιωτική επιδείνωση

Το δεύτερο σενάριο της CIA αποκαλείται «Δορυφόροι». Περιγράφεται από κάποιον «εθνικό σύμβουλο ασφαλείας», ο οποίος φαντάζεται τον κόσμο στην αυγή του 2032, τη στιγμή που ολοκληρώνεται η θητεία ενός κάποιου κυρίου «Smith» στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2020 αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εντάσεις μεταξύ τοπικών δυνάμεων. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν επωφελήθηκαν από την εσωστρέφεια των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και επέβαλλαν «οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία» στις αντίστοιχες περιοχές επιρροής τους. Οι εντάσεις περιορίζονται καταρχήν σε οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα, σε πόλεμο προπαγάνδας και κυβερνοεπιθέσεις, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες.

Παράλληλα, οι αμερικανικές υπηρεσίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιστρέψουν στην διεθνή σκηνή, αλλά μπαίνουν αμέσως σε διένεξη με την Κίνα, την Ρωσία και το Ιράν, με αποτέλεσμα να υπάρχει στα τέλη του 2020 ένα κλίμα Ψυχρού Πολέμου. Η αιτία; Μια κρίση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν το 2028, η οποία καταλήγει με την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας από το 1945.

Η κρίση τελικά αποδυναμώνεται χάρη στις ΗΠΑ με την βοήθεια της Κίνας. Η στρατιωτική και πυρηνική απειλή αποφεύγεται. Όπως έγινε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μεγάλες δυνάμεις επαναβεβαιώνουν τη σχέση εμπιστοσύνης και επανακινούν την συνεργασία τους στα θέματα άμυνας.

Σενάριο 3ο: Οι κοινότητες διοικούν τον κόσμο

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο ενδιαφέρεται για τις «Κοινότητες» μέσα από το βλέμμα μια μελλοντικής δημάρχου μιας μεγάλης πόλης του Καναδά.

Η εν λόγω δήμαρχος σκέπτεται εν έτη 2035 τις αλλαγές που έγιναν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Σε αυτόν τον κόσμο, οι τοπικές ομάδες έχουν το πάνω χέρι σε σχέση με τις εθνικές κυβερνήσεις. Η αιτία; Η όλο και μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους εθνικές ηγέτες τους. Έτσι, η εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η εθνική άμυνα παραμένουν αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά η παιδεία, η οικονομία και η υγεία περιέρχεται στα χέρια της τοπικής εξουσίας.

Οι επιχειρήσεις ασχολούνται τόσο πολύ με τους εργαζομένους τους που αναλαμβάνουν πλέον τα θέματα παιδείας, υγείας και κατοικίας τους.

Η εμπειρία δεν είναι η ίδια σε όλο τον κόσμο. Στη Μέση Ανατολή, η νεολαία επαναστάτησε εναντίον των φανατικών και ξεκίνησε μια νέα Αραβική Άνοιξη. Αλλά στην Κίνα και στη Ρωσία, παρόμοια κινήματα δεν είχαν την ίδια επιτυχία. Οι εν λόγω αλλαγές έγιναν τελικά πιο εύκολα στις δυτικές δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπου υπάρχει ήδη «μια ισχυρή παράδοση εμπλοκής των τοπικών συλλογικοτήτων και του ιδιωτικού τομέα».

Καβάλα: Αφελής οδηγός ξέχασε το χειρόφρενο και βρήκε το αυτοκίνητο του στη θάλασσα (video)

καβαλα

Καβάλα: Αφελής οδηγός ξέχασε το χειρόφρενο και βρήκε το αυτοκίνητο του στη θάλασσα (video)

Άτυχος στάθηκε ένας οδηγός στην Καβάλα, καθώς ξέχασε το χειρόφρενο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο του…

Κασσελάκης: Θράσος της ΝΔ να μιλά για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ όταν χρωστάει 488 εκατομμύρια ευρώ!

kasselakis alpha@2x

Κασσελάκης: Θράσος της ΝΔ να μιλά για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ όταν χρωστάει 488 εκατομμύρια ευρώ!

Την έντονη αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για τις οφειλές…

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τον «χάλκινο» Θοδωρή Τσελίδη (video)

tselidis

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Αποθέωση στο αεροδρόμιο για τον «χάλκινο» Θοδωρή Τσελίδη (video)

Επέστρεψε στη χώρα μας μετά την τρομερή του εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Θοδωρής Τσελίδης.