Newsroom

Newsroom

Με φαστ τρακ διαδικασίες ο πρόεδρος του ΣτΕ "παγώνει" την υποβολή πόθεν έσχες για τους δικαστές

Με πρωτοφανή στα χρονικά ταχύτητα, στην πραγματικότητα μέσα σε ελάχιστες ώρες και παρά την υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, οι δικαστικοί λειτουργοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν προσωρινή διαταγή από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακκελαρίου ώστε να μην καταθέσουν δηλώσεις πόθεν έσχες κι ενώ η σχετική προθεσμία λήγει αύριο.

59e9ccfb1dc524f8508b48f3

Η απόφαση του προέδρου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, «παγώνει» πρακτικά την ΚΥΑ που υπέγραψε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος η οποία υποχρέωνε πρακτικά τους δικαστές να καταθέσουν δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης όπως και κάθε άλλος υπόχρεος. Ενδιαφέρον, αλλά και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οι δικαστές αντιμετωπίζουν τους άλλους πολίτες και υπόχρεους σε κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες, είναι ότι η προσωρινή διαταγή του Νίκου Σακελλαρίου αφορά μόνο τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους). Το «πάγωμα» ισχύει μέχρι για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όπως από νωρίς σήμερα έγραψε το koutipandoras.gr η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης που καλώς απαιτούσε να καταθέσουν όλοι οι υπόχρεοι δήλωση πόθεν έσχες, είχε προκαλέσει τραγελαφικές καταστάσεις στο ΣτΕ, με τις συνδικαλιστικές δικαστικές Ενώσεις να αναζητούν τον Νίκο Σακελλαρίου ώστε να πάρουν την πολυπόθητη για τους ίδιους προσωρινή διαταγή. Φαίνεται λοιπόν πώς όταν πρόκειται για τους εαυτούς του και για τον κλάδο τους, όλα γίνονται γρήγορα. Έτσι, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση των Δικαστικών Ενώσεων, ο Σακελλαρίου διέταξε «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως.

Κατόπιν αυτού, αναφέρουν προκλητικά οι Δικαστικές Ενώσεις «δεν δεσμευόμαστε, αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί: α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει και β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους».

Tροχαίο στην Μεσσηνία: Στην ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα διακομίζεται ο πολυτραυματίας 19χρονος (video)

Troxaio messinia

Tροχαίο στην Μεσσηνία: Στην ΜΕΘ του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα διακομίζεται ο πολυτραυματίας 19χρονος (video)

Ο 19χρονος που έφερε πολύ σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στην Καλαμάτα…