Με κλείσιμο κινδυνεύει η Διώρυγα της Κορίνθου – Χάνονται πελάτες λόγω απαξίωσης, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

[…]

dioryga korinthou

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Για κίνδυνο κλεισίματος της Διώρυγας της Κορίνθου λόγω έλλειψης προσωπικού, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στην εταιρία σε επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Οικονομικών. Από 140 εργαζόμενους που απασχολούνταν εκεί το 2009, τώρα έχουν μείνει μόνο 68. Η Διώρυγα ανοίχτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και ένα πιθανό κλείσιμό της θα είχε πέρα από οικονομικές επιπτώσεις, επιπτώσεις και σε συμβολικό επίπεδο. 

Στην επιστολή που απέστειλε το Δ.Σ. του Σωματείου «Εργατοτεχνίτες-ναυτεργάτες και υπάλληλοι Διώρυγος Κορίνθου» ενημερώνει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία (ΑΕΔΙΚ-Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου). Η επιστολή κοινοποιήθηκε στα πολιτικά κόμματα και τους τοπικούς βουλευτές.

Η Διώρυγα είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2000 αλλά το 2009 ξαναπήρε τον έλεγχο το κράτος. Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία «μετά από μια άσχημη ιδιωτικοποίηση κατά την περίοδο 2000-2009 και μετά από καταγγελία της σύμβασης από πλευράς ελληνικού Δημοσίου, απειλείται για δεύτερη φορά.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν παράλληλα την ανάγκη πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτικής υπηρεσίας όπου έχει να γίνει πρόσληψη από το 2008, ενώ όλο αυτό το διάστημα γίνονται μόνο αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Να σημειωθεί ότι στη Διώρυγα τη δεκαετία 1990-2000 εργάζονταν 220 υπάλληλοι. Από τότε έως και το 2009 έμειναν 140 (περίοδος ιδιωτικοποίησης), από το 2009 ώς και σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει 68 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό να «αναστήσει την εταιρεία, σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν, θα μιλάμε για παταγώδη αποτυχία όλων μας που θα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε ένα ιστορικό μνημείο, έναν κόμβο στρατηγικής σημασίας, ένα κανάλι που έχει κλείσει μόνο από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή».

Μιλώντας στο koutipandoras.gr o πρόεδρος του σωματείου Θύμιος Χριστοδούλου, είπε πως “η Διώρυγα έπεσε θύμα απαξίωσης και συκοφάντησης τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου και μάλιστα απαξιωμένη”. 

Μειώθηκε το βάθος, χάνονται πελάτες

Ενδεικτικά αναφέρει πως οι προηγούμενες διοικήσεις έκαναν ελλειπή συντήρηση του καναλιού με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά το βάθος του κι έτσι να χάνονται πελάτες. 

Συγκεκριμένα, από 8 μέτρα που ήταν πριν, αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 6,80, σύμφωνα με μελέτη που έκαναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού οι διοικήσεις αρνούνταν. Αυτό σημαίνει πως το επιτρεπόμενο βύθισμα έχει μειωθεί κοντά στα 6,5 μέτρα, μέγεθος μικρό για πολλά εμπορικά πλοία. “Υπάρχουν πλοία που κατευθύνονται φορτωμένα προς την Πάτρα και αναγκάζονται να κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου. Μόνο στην επιστροφή που είναι άδεια, περνούν από εδώ”, λέει ο κ. Χριστοδούλου. 

“Υπάρχει πρόβλημα αλλά γίνονται προσπάθειες”, λέει η διοίκηση

Από την πλευρά της διοίκησης, ο διευθύνων σύμβουλος της Διώρυγας, κ. Παναγιώτης Καρακούσης παραδέχεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης αλλά επισημαίνει πως καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες προκειμένου το κανάλι να λειτουργεί όπως πρέπει. Η διοίκηση έχει ενημερώσει κι αυτή τον κ. Τσακαλώτο κι αναμένει την έγκριση προσλήψεων,

Όσον αφορά στη συντήρηση, ο κ. Καρακούσης επιβεβαιώνει πως τα προηγούμενα χρόνια είχε σταματήσει ο καθαρισμός του καναλιού κάθε Τρίτη, διαδικασία που όπως μας είπε γίνεται κανονικά από τον περασμένο Ιούλιο. 

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, eurokinissi

Το Ισραήλ αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και βομβαρδίζει ανελέητα τον Λίβανο

Το Ισραήλ αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και βομβαρδίζει ανελέητα τον Λίβανο

Οι χθεσινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε 92 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 153, σύμφωνα…

Ζουγανέλης για τα βίντεο με τη λιποθυμία της Μαρινέλλας: «Δεν καταρρέει κανένας μύθος έτσι» (video)

Ζουγανέλης για τα βίντεο με τη λιποθυμία της Μαρινέλλας: «Δεν καταρρέει κανένας μύθος έτσι» (video)

«Η Μαρινέλλα είναι ένας άνθρωπος που ένιωθε πάντα την αγάπη από τον κόσμο και ήθελε…

Αφρική: Ποδοσφαιριστής υποστηρίζει ότι είναι 26 χρονών αλλά δεν τον πιστεύει κανείς (photo)

Αφρική: Ποδοσφαιριστής υποστηρίζει ότι είναι 26 χρονών αλλά δεν τον πιστεύει κανείς (photo)

Ο Ντέιβιντ Μπανγκούλ λέει ότι είναι 26 και θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας

Μαρινέλλα: Πληροφορίες ότι δεν διασωληνώθηκε και επικοινωνεί με το περιβάλλον – Το επόμενο κρίσιμο 48ωρο

Μαρινέλλα: Πληροφορίες ότι δεν διασωληνώθηκε και επικοινωνεί με το περιβάλλον – Το επόμενο κρίσιμο 48ωρο

Σύμφωνα με τους γιατρούς η Μαρινέλλα ανταποκρίθηκε στην πρώτη θεραπευτική αγωγή που της χορηγήθηκε από…